Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Δείτε γιατί αναβλήθηκε η δίκη για τη Μονή Βατοπεδίου

Λόγω έλλειψης χωρητικότητας στο δικαστήριο, αφού η αίθουσα κατακλύστηκε από μοναχούς και μοναχές, αναβλήθηκε για την Δευτέρα 23 Μαρτίου η δίκη για την υπόθεση Βατοπεδίου όπου κατηγορούμενοι, μεταξύ άλλων, είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Η δίκη ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει σήμερα σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών. Ήταν τόσο μεγάλη, όμως, η προσέλευση μοναχών που πήγαν να συμπαρασταθούν στους κατηγορούμενους αδερφούς τους του Βατοπεδίου, που δημιουργήθηκε αδιαχώρητο και το δικαστήριο αναγκάστηκε να διακόψει την διαδικασία, που μόλις είχε αρχίσει με την δήλωση παράστασης από την Πολιτική Αγωγή, και να αναβάλει την δίκη για άλλη ημερομηνία σε μεγαλύτερη αίθουσα.
Όπως ανέφεραν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής, το ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ από τις πραγματικές αξίες των 76 ακινήτων που έδωσε για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα. Και διεκδικεί ακόμα ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που ισχυρίζεται ότι υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων.
Σύμφωνα με την Πολιτική Αγωγή, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητά την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.
Η υπόθεση αφορά την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας με ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου, για την οποία οι μοναχοί της μονής Εφραίμ και Αρσένιος κατηγορούνται για απάτη και νόθευση εγγράφου, πράξεις που κατά το κατηγορητήριο έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.
Εκτός από τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο, κατηγορούμενοι είναι ακόμη στελέχη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη και ο αδελφός της, ο πρωην γ.γ του Υπουργείου Γεωργίας Κ. Σκιαδάς, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α. Η Σταματία Μαντέλη, πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν και αυτή κατηγορούμενη, αλλά έχει αποβιώσει.


http://ikypros.com/?p=81599#sthash.e08P5vZH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: