Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΓΙΑΤΙ ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΦΙΛΙΠ ΧΑΜΜΟΝΤ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Φανούλα Αργυρού

Το βράδυ της Δευτέρας 30.3.2015 ανακοινώθηκε από την Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας κ. Φίλιπ Χάμμοντ ακυρώθηκε λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για το Ιράν που διεξάγονται στην Ελβετία.

΄Ομως, σημειώνεται ότι προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο από την πρόθεση/πρόκληση  του κ. Χάμμοντ,  μετά την  αποκάλυψη της εφημερίδας  Φιλελεύθερος την Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015, ότι θα έφθανε στην Κύπρο μέσω βάσης Ακρωτηρίου την 31η Μαρτίου 2015, θα είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδη αλλά  και τον αντιπρόσωπο του Αττίλα Δ. Έρογλου στα κατεχόμενα την επομένη, 1η Απριλίου, ημέρα της έναρξης του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959 και θα αναχωρούσε.

Μετά τις διαμαρτυρίες ακυρώθηκε πρώτον η επίσκεψη στα κατεχόμενα την 1η Απριλίου. Δεύτερον η άφιξή του από το Ακρωτήρι και ότι θα έφθανε στις 31 Μαρτίου αλλά από  το αεροδρόμιο Λάρνακας, και ότι ο κ. Χάμμοντ θα έβλεπε τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Υπ. Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, θα μετέβαινε και στα κατεχόμενα και θα αναχωρούσε αυθημερόν.
Τελικά την Δευτέρα 30.3.2015 περίπου στις 7, ώρα Κύπρου, ανακοινώθηκε από την Βρετ. Υπάτη Αρμοστεία η πλήρης ακύρωση του ταξιδιού του κ. Χάμμοντ στην Κύπρο.

Περίοδος κώδικα «purdah

Για να δούμε, όμως,  τις επιπτώσεις που θα είχε ο Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας αν πραγματοποιούσε την επίσκεψη του στα κατεχόμενα.
Την Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επισκέφθηκε τη Βασίλισσα και της ανακοίνωσε την διάλυση της Βουλής των Κοινοτήτων. Από την ώρα εκείνη ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική περίοδος στη Βρετανία. Οι βουλευτές από τις 5 μ.μ. της ίδιας μέρας έπαυσαν να είναι βουλευτές και είναι πλέον απλοί πολίτες.  Από τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας οι Υπουργοί συνεχίζουν να διατηρούν τις θέσεις και να εξασκούν τα καθήκοντά τους (όπως και ο Πρωθυπουργός)  δίχως να είναι πλέον βουλευτές.
Όμως όσον αφορά τους Υπουργούς, αυτοί καλούνται να λειτουργούν βάση ενός κώδικα ονόματι «purdah» (Cabinet Manual) ο οποίος τους καλεί να εξασκούν τα καθήκοντά τους μεδιακριτικότητα...κατά την διάρκεια της περιόδου αυτής.

Επομένως, αν ο κ. Χάμμοντ έκανε το λάθος και προέβαινε στα κατεχόμενα κατά την διάρκεια της περιόδου «purdah» ένας μπορούσε να τον καταγγείλει στον Cabinet Secretary Sir Jeremy Heywood (ο οποίος από το 2014 ανέλαβε και επικεφαλής της Δημόσιας Υπηρεσίας)  για ασυμβίβαστη με τον κώδικα αυτό δραστηριότητα. Εφόσον αυτή θα ήταν εις παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, άρα θα δημιουργούσε πρόβλημα για την Βρετανία και άρα κάτι που πρέπει να αποφεύγεται κατά την διάρκεια λειτουργίας της κυβέρνησης βάση του κώδικα «purdah».

Προφανώς κάποιος θα πρέπει να συμβούλεψε τον κ. Χάμμοντ να αποφύγει την μετάβαση στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα να ακυρωθεί πλήρως το προγραμματισμένο του ταξίδι στην Κύπρο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και την ανάγκη συμμόρφωσης με τον κώδικα «purdah» . Και οι διαπραγματεύσεις για το Ιράν στην Ελβετία χρησίμευσαν  ως μια πολύ βολική δικαιολογία, κατά την άποψή μου, να βγεί από το αδιέξοδο ο κ. Χάμμοντ, στο οποίο βρέθηκε λόγω λανθασμένης αρχικά απόφασης.

Σημειώνω τέλος ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας 30.3.2015 είχα πάρει ηλεκτρονικό μήνυμα από φίλο Συντηρητικό Βρετανό βουλευτή,  ο οποίος με διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι ο κ. Χάμμοντ δεν θα μετέβαινε στα κατεχόμενα (αν πραγματοποιείτο εν πάση περιπτώσει η επίσκεψη).

(Σχετική ανταπόκριση της γράφουσας από το Ράδιο Πρώτο 31.3.2015).

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας
Λονδίνο 31.3.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: