Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Έρχονται νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη δολοφονία Νεμτσόφ

O αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ, που δολοφονήθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα, είχε συγκεντρώσει «αποδείξεις» σχετικά με την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία τις οποίες ήταν έτοιμος να δημοσιοποιήσει, επιβεβαίωσε σήμερα ο φίλος του Ιλία Γιασίν.

«Διέθετε αποδείξεις. Βρισκόταν σε επικοινωνία στο Ιβάνοβο, το Γιάροσλαβ και σε άλλες πόλεις με συγγενείς Ρώσων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί» στην Ουκρανία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιασίν, επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης Solidarnost και ένας από τους στενότερους φίλου του Νεμτσόφ.
Ο Γιασίν εξέφρασε τους φόβος του ότι οι αποδείξεις αυτές δεν θα δουν ποτέ το φως της δημοσιότητας. «Δε γνωρίζω πώς είχε αποκτήσει αυτές τις πληροφορίες. Οι ερευνητές πήγαν στο σπίτι του δύο ώρες μετά τη δολοφονία του, την επόμενη ημέρα πήγαν στο γραφείο του. Πήραν μαζί τους έγγραφα και έχουν αποκλείσει την πρόσβαση» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως τις είχε συγκεντρώσει σε «μία έκθεση με τίτλο «Ο Πούτιν και ο πόλεμος»» την οποία επρόκειτο να δημοσιεύσει σύντομα, είχε εκμυστηρευτεί ο Μπόρις Νεμτσόφ δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του, σύμφωνα με τον Ιλία Γιασίν. «Νομίζω ότι είχε ολοκληρώσει την έρευνα, θα προκαλούσε αίσθηση» τόνισε ο Γιασίν στο δίκτυο της αντιπολίτευσης Dojd. Oμως δε μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η δολοφονία του συνδέεται συγκεκριμένα με την υπόθεσή αυτή. Μου φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό δεδομένο στο οποίο η έρευνα πρέπει να επικεντρωθεί», ανέφερε.
Ο Μπόρις Νεμτσόφ είχε εκδώσει πολλές εκθέσεις κατά το παρελθόν, μία εκ των οποίων αφορούσε τη διαφθορά κατά την προετοιμασία των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του 2014 στο Σότσι.
Η σύντροφος του Νεμτσόφ λέει ότι δεν είδε τους δολοφόνους
Η γυναίκα που συνόδευε τον Μπορίς Νεμτσόφ τη στιγμή της δολοφονίας του έσπασε της σιωπή της, λέγοντας ότι δεν είδε το δολοφόνο του Ρώσου επικριτή του Κρεμλίνου, ο οποίος έπεσε νεκρός ενώ περπατούσε μαζί με την Ουκρανή φίλη του, σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο.
Το μοντέλο από την Ουκρανία Αννα Ντουρίτσκαγια μιλώντας σχεδόν μονολεκτικά και με παγωμένο βλέμμα είπε ότι δεν θυμάται πολλά από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ και όσα ακολούθησαν την Παρασκευή το βράδυ.
Οπως είπε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Dozhd δεν είχε παρατηρήσει κάτι ύποπτο, ενώ νωρίτερα είχαν δειπνήσει με τον Νεμτσόφ σε ένα εστιατόριο με θέα στην Κόκκινη Πλατεία. Δεν αντιλήφθηκε αν κάποιος τους ακολούθησε κατά μήκος του ποταμού όπου βρίσκεται η γέφυρα και στο δρόμο προς το διαμέρισμα του Νεμτσόφ.
«Δεν θέλω να απαντήσω σε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη στη γέφυρα. Δεν θέλω να μιλήσω γι `αυτό», είπε η Αννα Ντουρίτσκαγια.»Είμαι σε πολύ δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, δεν μπορώ να μιλήσω γι `αυτό. Νιώθω άσχημα… δεν είδα κανέναν. Δεν ξέρω από πού ήρθε, ήταν πίσω από την πλάτη μου», είπε για τον ή τους δολοφόνους του Μπόρις Νεμτσόφ. «Εχω κάθε δικαίωμα να εγκαταλείψω το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δεν είμαι ύποπτη. Είμαι ένας μάρτυρας που έδωσε πλήρη αναφορά και έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την έρευνα», συμπλήρωσε η 24χρονη κοπέλα.
Η Ντουρίτσκαγια είπε επίσης ότι από τη στιγμή της δολοφονίας του Νεμτσόφ βρίσκεται υπό συνεχή επιτήρηση και πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να παραστεί στην κηδεία του Νεμτσόφ, που αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη. Το μόνο που θέλει, όπως είπε, είναι να γυρίσει πίσω στο σπίτι της μητέρα της στην Ουκρανία. «Δεν μου επιτρέπεται να πάω πουθενά χωρίς αυτούς» είπε η Ντουρίτσκαγια αναφερόμενη στα μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας που την επιτηρούν. «Μου εξήγησαν ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας» συμπλήρωσε η νεαρή.
Η Ντουρίτσκαγια είπε ότι αρχικά ανακρίθηκε για πολλές ώρες χωρίς δικηγόρο ή κάποιον εκπρόσωπο από την ουκρανική πρεσβεία. Η νεαρή κοπέλα είπε επίσης ότι συνδεόταν με τον Μπορίς Νεμτσόφ τα τελευταία τρία χρόνια
Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα που ενδεχομένως οδήγησαν στην δολοφονία του Νεμτσόφ και έχουν καταλήξει σε μια σειρά από πιθανά κίνητρα. Ενα από αυτά είναι η πιθανότητα ο Μπορίς Νεμτσόφ να έπεσε θύμα μιας ζηλιάρας πρώην ερωμένης, κάτι που αποκλείει η Αννα Ντουρίτσκαγια. «Δεν νομίζω τίποτα. Δεν μπορώ να σκεφτώ αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω ποιος το έκανε», είπε χαρακτηριστικά η νεαρή Ουκρανή.
Πηγή: ikypros/ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://ikypros.com/?p=81700#sthash.mFpzvMPW.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: