Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Στο Philosophical Transactions έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Κύπρου για την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη μετάδοση ελονοσίας


Δημοσίευση έργου επιστημόνων του Ινστιτούτου Κύπρου σε έκδοση ειδικού τεύχους του υψηλού κύρους επιστημονικού περιοδικού Philosophical Transactions Β του Royal Society για έρευνα που αφορά στην επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη μετάδοση της ελονοσίας.

Το Philosophical Transactions Β του Royal Society, δημοσιεύει σειρά ερευνητικών αποτελεσμάτων για την επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη μετάδοση της ελονοσίας και άλλων ασθενειών. Στη μελέτη, σημαντικό είναι το ερευνητικό έργο των καθηγητών του Ινστιτούτου Κύπρου Γιώργου Χριστοφίδη και Jos Lelieveld, καθώς και άλλων ερευνητών του ΙΚυ.


Σύμφωνα με τις έρευνες που δημοσιεύονται, πολλές ασθένειες όπως η ελονοσία, η νόσος του Chagas και ο δάγκειος πυρετός έχουν τεράστιες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων σε αναπτυσσόμενες χώρες και μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω κουνουπιών και άλλων φορέων. Τέτοιου είδους ασθένειες που μεταδίδονται από διάφορους φορείς, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι να μολύνονται και ένα εκατομμύριο άνθρωποι να πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Η ειδική έκδοση του Philosophical Transactions Β του Royal Society επικεντρώνεται κυρίως στο πώς η κλιματική αλλαγή, οι επιδημιολογικές και κοινωνικό - οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική επίπτωση αυτών των ασθενειών σε όλο τον πλανήτη. Οι έρευνες εντοπίζουν, ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια δυνητικά σοβαρή απειλή για το μέλλον της ανθρώπινης υγείας. Η συμπεριφορά των φορέων διαφόρων νόσων όπως τα κουνούπια, είναι γνωστό ότι είναι πολύ ευαίσθητα στη θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, έτσι πιθανότατα η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει πολλές ασθένειες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες από πολύτιμα επιστημονικά εργαλεία που παρουσιάζονται στην έκδοση, τα οποία μπορούν να προβλέψουν το πώς διαφορετικές ασθένειες μεταδιδόμενες από φορείς είναι πιθανό να ανταποκριθούν στις κλιματικές αλλαγές. Η αξιολόγηση των κινδύνων για το σχεδιασμό παρεμβάσεων  στη δημόσια υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών στο μεταβαλλόμενο κλίμα.

Δείτε και διαβάστε ολόκληρη την έρευνα εδώ: http://rstb.royalsocietypublishing.org/content/370/1665/20130551

Δεν υπάρχουν σχόλια: