Σάββατο 18 Απριλίου 2015

19 άνθρωποι σφαγιάστηκαν στο Κονγκό



Δεκαεννέα άνθρωποι σφαγιάστηκαν με ματσέτες την Τετάρτη στην περιοχή Μπένι, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, θέατρο αλλεπάλληλων σφαγών τους τελευταίους μήνες, την ευθύνη για τις οποίες οι αρχές επιρρίπτουν σε αντάρτες από την Ουγκάντα.


"Θρηνούμε τον θάνατο 18 προσώπων και επιπλέον, μιας εγκύου γυναίκας η οποία αποκεφαλίστηκε", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο περιφερειάρχης Αμισί Καλοντά.

Ένας πρώτος επίσημος απολογισμός, την Τετάρτη, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

Μια μη κυβερνητική οργάνωση είχε αναφερθεί σε δέκα θύματα.

Συνολικά, διευκρίνισε ο Καλοντά, 13 άνδρες και έξι γυναίκες έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη σφαγή και εννέα από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν. Πέντε ακόμη πρόσωπα τραυματίστηκαν, πρόσθεσε ο περιφερειάρχης, ο οποίος κατηγόρησε-χωρίς να επικαλεστεί κάποιο αποδεικτικό στοιχείο για αυτό-τους μουσουλμάνους αντάρτες της οργάνωσης Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις ότι διέπραξαν το νέο μακελειό.

Τα θύματα, σύμφωνα με τον ίδιο, δέχθηκαν αιφνιδιαστική επίθεση ενώ πήγαιναν στα χωράφια.
Η Μπένι, μια από τις σημαντικότερες πόλεις της επαρχίας Βόρειο Κίβου και σημαντικό εμπορικό κέντρο στην περιοχή, βρίσκεται περίπου 250 χλμ. βόρεια της Γκόμας και αποτελεί προπύργιο των Ναντέ, μιας κοινότητας τα μέλη της οποίας είχαν ενταχθεί μαζικά σε μια παραστρατιωτική οργάνωση που υποστήριξε η Ουγκάντα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμφυλίου στη ΛΔ του Κονγκό (1998-2003).

Οι Συμμαχικές Δημοκρατικές Δυνάμεις αντιτίθενται στον πρόεδρο της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσέβενι και είναι παρούσες στη ΛΔ του Κονγκό από το 1995. Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από τις αρχές ότι ευθύνεται για μια σειρά σφαγών που έχουν βυθίσει την περιοχή στο πένθος από τον Οκτώβριο του 2014.

Από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο πάνω από 260 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα πολίτες-άνδρες, γυναίκες και παιδιά-έχουν χάσει τη ζωή τους στην Μπένι και τα περίχωρά της, σε μια αλληλουχία σφαγών που διαπράττονται κατά κύριο λόγο με μαχαίρια.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μια κοινή επιχείρηση του στρατού της ΛΔ Κονγκό και της Αποστολής του ΟΗΕ για τη Σταθεροποίηση του Κονγκό (MONUSCO) συνέβαλε στην αποκατάσταση σχετικής ηρεμίας. Αλλά οι σφαγές δεν σταμάτησαν εντελώς και συνεχίζουν να διαπράττονται σε περιοχές που γειτονεύουν με την

Ανατολική Επαρχία μετά την αλλαγή του χρόνου.

Από την πρώτη Ιανουαρίου τουλάχιστον 55 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί σε πανομοιότυπες επιθέσεις στην περιοχή της Μπένι και στην Ανατολική Επαρχία.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη MONUSCO και τις αρχές της ΛΔ Κονγκό επιδεινώθηκαν σημαντικά στις αρχές της χρονιάς, λόγω των έντονων διαφωνιών των δύο πλευρών για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η οργάνωση Δημοκρατικές Δυνάμεις για την Απελευθέρωση της Ρουάντας (FDLR), κάτι που ζητάει επίμονα η διεθνής κοινότητα. Η οργάνωση αυτή των ανταρτών Χούτου χρησιμοποιεί ως κρησφύγετο εδάφη της ΛΔ Κονγκό εδώ και πάνω από είκοσι χρόνια.

Διπλωμάτες στην Κινσάσα σημειώνουν ότι η ανανέωση της εντολής της MONUSCO για έναν χρόνο στα τέλη Μαρτίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν βελτίωσε την κατάσταση καθώς οι κυανόκρανοι και ο στρατός της ΛΔ Κονγκό ουσιαστικά έχουν διακόψει τη συνεργασία τους εδώ και πολλούς μήνες.

livenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: