Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Για την... Ομογένεια ερήμην της Ομογένειας στο Λονδίνο!



Τελικά ο υπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας κ. Φίλιπ Χάμμοντ μετά από μια επεισοδιακή προετοιμασία, μίλησε σε συγκέντρωση στις 10 Απριλίου 2015 (Αγία Παρασκευή στις 5 το απόγευμα), στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας στο βόρειο Λονδίνο.  
Ομιλία Βρετ. Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμμοντ προς... 50 πιστούς!


Μια εκδήλωση που διοργάνωσε η ομάδα «Συντηρητικοί φίλοι της Κύπρου», και η οποία έγινε ενώπιον μονάχα  50 ατόμων που ούτε το ένα τρίτο της αίθουσας δεν γέμισαν, οι μισοί εκ των οποίων ήσαν  Συντηρητικοί Ελλληνοκύπριοι ακτιβιστές και άλλοι μισοί σχεδόν όλοι Συντηρητικοί παραδοσιακοί ψηφοφόροι.

Συνοπτικά  λέχθηκαν τα ακόλουθα.

Καταρχήν  ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζέισον Χαραλάμπους (αντιπρόεδρος ο ΑνδρέαςΠαπαευρυπίδης, πρόεδρος του ΔΗΣΥ ΗΒ και πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ) ξεκίνησε  την εκδήλωση με προεκλογική εισαγωγή, ευχαρίστησε την Συντηρητική κυβέρνηση για την υποστήριξη που προσέφερε είπε, σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σε σχέση με την AOZ και για την ενθάρρυνση για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδίαΠιο συγκεκριμένα είπε στα αγγλικά:  "…Furthermore, the support Britain has offered Cyprus in relation to the sovereign rights in its EEZ and towards encouraging the bizonal bicommunal federation...».  Ότι με την επανέναρξη των συνομιλιών το πρόβλημα των 40 χρόνων τελικά θα βρει τη λύση του και ευχαρίστησε τον Υπουργό και τους υποψήφιους για όλα όσα έκαναν να βοηθήσουν.
Δηλώσεις Υπουργού Φίλιπ Χάμμοντ

Αφού μας είπε τα συνηθισμένα ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να κάνει ότι μπορεί εις υποστήριξη της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών και ότι επιθυμεί διαρκή και δίκαιη λύση για επανένωση της νήσου, έριξε το βάρος, εννοείται πιέσεων,   σε σχέση με την Τουρκία πάνω στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  και αφού μας υπενθύμισε φορτικά, την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια εκ μέρους της Βρετανίας παραχωρώντας  τεχνική βοήθεια στην Κύπρο κατά την οικονομική κρίση, στέλλοντας εκεί τον καλύτερο τους άνθρωπο για τα οικονομικά από το Υπ. Οικονομικών κλπ, και ότι τον ευχαρίστησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την πρώτη τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και αφού κάλεσε τους παρευρεθέντες να ψηφίσουν τους υποψήφιους του Συντηρητικού Κόμματος, πρώην βουλευτές, Τερέζα Βίλλιερς (που υπηρετεί ακόμα ως υπουργός) Ντέιβιντ ΜπάρρουςΝικΝτε ΠουάΜάικ Φρίερ και Μάθιου Οφφορτ, απάντησε και σε περιορισμένες ερωτήσεις. 
Στην ερώτηση παραδοσιακού συντηρητικού ψηφοφόρου συμπατριώτη μας,  ο οποίος του είπε ότι είναι απογοητευμένος γιατί όταν τα τουρκικά πλοία (εννοώντας το Μπαρπαρός και τη συνοδεία του) μπήκαν στα νερά της Κύπρου, αναμέναμε του είπε, κάτι πιο πρακτικό εκ μέρους σας. «Σας ρωτώ ευθέως τι θα κάνετε αν τα τουρκικά τεθωρακισμένα προχωρήσουν από τα κατεχόμενα προς τα ελεύθερα εδάφη;  Τι θα κάνετε, δεν κάνατε τίποτα (εννοείται με τοΜπαρπαρός) τι να αναμένουμε;» ρώτησε ο συμπατριώτης μας.

Απάντηση υπουργού Χάμμοντ: «Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε σε όλες τις περιπτώσεις είναι σε συνεργασία με τους συμμάχους και συνέταιρους μας. Δεν κάνουμε συνήθως μονομερείς ενέργειες σε περιπτώσεις απειλών. Δουλεύουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη με τους διμερείς συμμάχους και συνεργάτες μας για να εξασκήσουμε  πιέσεις... Εν πάση περιπτώσει δεν έχω υπόψη μου καμία πληροφόρηση  ότι θα υπάρξουν  οποιεσδήποτε νέες απειλές. Κρατάμε φυσικά στενή επαφή με τις μυστικές μας υπηρεσίες οι οποίες είναι σε επαφή με τις κυπριακές αντίστοιχες υπηρεσίες, πιστεύω θα ξέραμε... Σε τέτοια περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προβεί σε έντονα διαβήματα, η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και ως τέτοια καλείται να συμπεριφέρεται με ανάλογο τρόπο. Και επίσης να είστε σίγουροι  ότι θα αντιδράσουν δυναμικά και τα Ηνωμένα ΄Εθνη. Μην έχετε καμία αμφιβολία η Βρετανία θεωρεί τη Κύπρο φιλική χώρα, γνωρίζουμε ότι είμαστε μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις, κάποια πράγματα στο παρελθόν δεν έγιναν σωστά, και να είστε σίγουροι ότι αν κάτι τέτοιο συμβεί θα αναλάβουμε ηγετικό ρόλο...»

Σε άλλη ερώτηση,  αν μετά την ακύρωση της επίσκεψής του στην Κύπρο θα ξαναοργανωθεί νέα επίσκεψή και ποία θα είναι η ατζέντα του, ο κ. Χάμμοντ είπε ότι συμπτωματικά σκόπευε να πήγαινε στη Κύπρο την Τρίτη 14.4.2015,  αλλά λόγω των γιορτών του Πάσχα μας,  ο Κύπριος Υπουργός κ. Ιωάννης Κασουλίδης δεν θα ήταν διαθέσιμος (available). Βέβαια το Κυπριακό είναι θέμα κλειδί, που, θέλουμε να συζητήσουμε με τους Κύπριους διαπραγματευτές, είπε, αλλά υπάρχουν και άλλα διμερή θέματα για συζήτηση κοινού ενδιαφέροντος, η ασφάλεια στη Ανατολική Μεσόγειο, το θέμα του ISIS, Συρίας και άλλα συναφή.

Και σε ερώτηση για τις συνθήκες που μπορούσε η Τουρκία να αλλάξει στάση, ο Βρετανός Υπουργός έριξε το βάρος στην τουρκοκυπριακή κοινότητα η οποία θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι ουσιαστικά θέλει λύση, είπε.

Ερήμην της Ομογένειας
Δόθηκε δυστυχώς είτε λανθασμένα είτε παραπλανητικά από τη πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης (Ελευθερία Λονδίνου 12 Μαρτίου 2015)  η εντύπωση και η προσδοκία ότι ο Υπουργός θα απευθυνόταν προς την Παροικία, η οποία θα είχε την ευκαιρία να υποβάλει τις ερωτήσεις της, να πάρει απαντήσεις και να αποφασίσει ποίους να ψηφίσει. Από τις ενέργειες των διοργανωτών και την  ιστοσελίδα τους αποκαλύφθηκε, όμως, ότι ο Υπουργός θα απευθυνόταν  αποκλειστικά προς τους υποστηρικτές των Συντηρητικών φίλων της Κύπρου. Η συγκέντρωση και παρουσία του υπουργού έγινε ΕΡΗΜΗΝ της ομογένειας, χαμπάρι δεν πήρε η παροικία. Λέχθηκαν δύο λόγοι ως δικαιολογία για την απουσία της ομογένειας,  α) για λόγους (τάχα) ασφάλειας και β) ότι δεν ήθελαν τους«ανεπιθύμητους» (παρόλο που ούτε τους... επιθυμητούς δεν κατάφεραν οι διοργανωτές να προσελκύσουν). Επιπλέον ένας έπρεπε να υποβάλει αίτηση προς την οργάνωση για έγκριση συμμετοχής!

Εξήγηση  για τις πρωτοφανείς αυτές νέες προ-εκλογικές νοοτροπίες (α) και β) πιο πάνω και όχι μόνον) έδωσε με άρθρο του ο  Βρετανός δημοσιογράφος της Συντηρητικής κατά τα άλλα εφημερίδας, Ντέιλι ΜέιλSteven Glover που δημοσιεύθηκε ειρωνικά την παραμονή της εν λόγω εκδήλωσης, 9 Απριλίου 2015. Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στις νέες τακτικές και μεθόδους  όλων των βρετανικών κομμάτων  με τίτλο «Οι ψεύτικες εκλογές: Με ψεύτικα ράλυ, στημένες φωτογραφίες, και αποκλεισμένους δημοσιογράφους, ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε ΟΛΑ τα κόμματα με τέτοιο κυνισμό να προσπαθούν να ξεγελάσουν τους ψηφοφόρους».   
Στο μακροσκελές άρθρο του ξεγυμνώνοντας με τρανταχτά παραδείγματα όλα τα κόμματα για τις απαράδεκτες μεθόδους τους, έγραψε:

«Το πρώτο θύμα η δημοκρατία – και ο ψηφοφόρος, ο οποίος συνεχώς εξαπατείται... Κάτι έχει πάει πολύ στραβά με την δημοκρατία μας όταν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες περιτριγυρισμένοι από επιλεγμένους πιστούς, οι οποίοι σε περιπτώσεις εκφοβίζουν ή καταπνίγουν τους δημοσιογράφους... με κάθε κόστος, απλοί ψηφοφόροι πρέπει να αποφεύγονται, και όπου είναι δυνατόν δημοσιογράφοι έντυπων μέσων – οι οποίοι εξάλλου υποτίθεται είναι οι «εκπρόσωποι του λαού» - πρέπει να περιθωροποιούνται... Συχνά η δικαιολογία που χρησιμοποιούν είναι για «λόγους ασφαλείας» που είναι βέβαια εντελώς ψεύτικη. Η Μάργκαρετ Θάτσερ ήταν πιθανός στόχος τρομοκρατών όσο οποιοσδήποτε νεότερος  πολιτικός, ενδεικτικά η IRA ήλθε πολύ κοντά να την ανατινάξει στο Μπράιτον το 1984 και όμως αυτό δεν την σταμάτησε να κάνει δημόσιες εμφανίσεις...».


Margaret Thatcher, in certain quarters the most unpopular Prime Minister 
of modern times, certainly did not shrink from public appearances

(Η Μάργκαρετ Θάτσερ, σε ορισμένα κέντρα η πλέον μη δημοφιλής Πρωθυπουργός των νεότερων χρόνων, σίγουρα δεν πτοήθηκε από το κάνει δημόσιες εμφανίσεις). Από το άρθρο της ΝτέιλιΜέιλ 9.4.2015, σύνδεσμος εδώ:


Διαβάζοντας το άρθρο στην Συντηρητική ‘Ντέιλι Μέιλ’ καταλάβαμε τελικά και το ρόλο των δικών μας… «μπάτλερ» των «Συντηρητικών φίλων της Κύπρου» εις βάρος μιας ολόκληρης ομογένειας... 


Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας, Λονδίνο 14.4.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: