Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Ιδρύθηκε η ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτική


Στην ίδρυση χρηματοδοτικής εταιρείας, με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΣΥΜΕΑ).
Οι εξαγγελίες του Συνδέσμου έγιναν πράξη, με την ίδρυση της ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτικής, η οποία δεν είναι τράπεζα αλλά μια χρηματοδοτική εταιρεία.  

«Στόχος της νέας χρηματοδοτικής εταιρείας είναι η στήριξη και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων, αντλώντας  ίδια κεφάλαια  από τους μετόχους μας και κεφάλαια απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Η ΣΥΜΕΑ Χρηματοδοτική δεν είναι Τράπεζα (δεν θα δέχεται καταθέσεις από το κοινό) και συνεπώς δεν χρειάζεται άδεια λειτουργίας από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου γεγονός που απλοποιεί τις διαδικασίες και της επιτρέπει να λειτουργεί με χαμηλά διοικητικά έξοδα όπου το όφελος μεταφέρεται άμεσα στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με τον ΣΥΜΕΑ στο εξωτερικό, η δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών από μη-τραπεζικούς οργανισμούς είναι πολύ διαδεδομένη πρακτική. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή της ΣΥΜΕΑ χρηματοδοτικής στο Κυπριακό χρηματοοικονομικό τοπίο, αποτελεί μια πολύ πρωτοποριακή κίνηση.
Τα  κεφάλαια θα αξιοποιούνται για παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων στα μέλη/μετόχους της, ενισχύοντας τη ρευστότητα τους αλλά και στηρίζοντας αναπτυξιακά προγράμματα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η παροχή χαμηλού κόστους πιστωτικών διευκολύνσεων θα συμβάλει θετικά και σημαντικά στην επιβίωση και ανάπτυξη  των μικρών επιχειρήσεων με θετικό αντίκτυπο σε όλη την Κυπριακή Οικονομία, αφού θα μπορέσουν μέσα και από καινοτόμα προγράμματα αλλά και  ορθολογικότερη οικονομική και επαγγελματική διαχείριση που θα προκύψει αξιοποιώντας και οικονομίες κλίμακας  από αυτά, θα καταστούν βιώσιμοι δανειολήπτες ώστε να ανταποκριθούν και με περισσότερη επάρκεια μεσοπρόθεσμα στις άλλες δανειακές τους υποχρεώσεις στα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η Εταιρεία είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα πρώτα δάνεια σε μέλη του ΣΥΜΕΑ μετόχους της με σειρά προτεραιότητας αρχίζοντας από μικρά δάνεια μέχρι 5.000 Ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοεργοδοτουμένους που έχουν απόλυτη ανάγκη για να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους εν ζωή εξοφλώντας υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (πχ ΦΠΑ και Κοινωνικές Ασφαλίσεις) για τα οποία διώκονται ποινικώς.

«Είναι κρίμα να βλέπουμε μέλη μας να φυλακίζονται λόγω μικρών οφειλών στο Κράτος και πρώτος στόχος της εταιρείας είναι η υποστήριξη των μελών της που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Στόχος να αντληθούν κεφάλαια 5 εκ.
Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει κεφάλαια πέραν των πρώτων 5 εκ. Ευρώ τα οποία θα αντληθούν από τα μέλη της (όπως εξηγείται πιο κάτω) από θεσμικούς επενδυτές (Institutional Investors) και από άλλα επενδυτικά ταμεία από την Κύπρο και το εξωτερικό ως Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων. Πέραν της Eυρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ETEπ) και πιθανόν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης (EBRD), υπάρχουν πολλοί θεσμικοί επενδυτές και επενδυτικά ταμεία των οποίων τα στρατηγικά σχέδια στοχεύουν σε επένδυση κεφαλαίων τα οποία θα διοχετεύονται μέσω χρηματοδοτικών εταιρειών σε δάνεια για την στήριξη και ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.


http://www.sigmalive.com/news/oikonomia/221658/idrythike-i-symea-xrimatodotiki-anasa-refstotitas-se-mme#sthash.SKULl2G5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: