Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Δείτε ποιες είνα οι πιο μεθυσμένες χώρες στον κόσμο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει 26,2 ποτήρια καθαρού αλκοόλ το χρόνο, δηλαδή 14 περίπου γραμμάρια την ημέρα.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη, η μεγαλύτερη κατανάλωση 9πάνω από 12,5 λίτρα το χρόνο) γίνεται στον ανεπτυγμένο κόσμο, στην Αμερική αλλά κυρίως στην Ευρώπη, με τα πρωτεία να ανήκουν στη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Αυστρία).
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατανάλωση αλκοόλ είναι ποικίλοι και έχουν να κάνουν με τα κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά μιας χώρα, την οικονομική κατάσταση των κατοίκων της, τις προτιμήσεις σε συγκεκριμένα είδη αλκοολούχων (άλο ποσοστό αλκοόλ έχει π.χ. η βότκα από το κόκκινο κρασί) και φυσικά τα πολιτισμικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ (κάτω από 2,5 λίτρα το χρόνο) εντοπίζεται σε μουσουλμανικές χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν και η Συρία.
Οι Έλληνες πάντως είμαστε αρκετά γερά ποτήρια, καθώς καταναλώνουμε 10 με 12,4 λίτρα αλκοόλ το χρόνο κατά μέσο όρο.
Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τη υγεία καθώς μπορεί να προκαλέσει κύρωση του ύπατος ενώ συνδέεται και με αρκετά είδη καρκίνων.
Τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2012 ως αποτέλεσμα αλόγιστης κατανάλωσης αλκοολούχων.


Madata 

Δεν υπάρχουν σχόλια: