Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Η Κύπρια υποψήφια βουλευτής στο Λονδίνο

Σοβαρή υποψηφιότητα για να γίνει η πρώτη κυπριακής καταγωγής βουλευτής στη Βρετανία θέτει στις εκλογές της 7ης Μαΐου η Σούζι Στράιντ. Η 33χρονη υποψήφια με τους Εργατικούς στην περιφέρεια του Harlow στο ανατολικό Λονδίνο, παρά το αγγλικό όνομά της, έχει βαθιές ρίζες στην Κύπρο.
Ο παππούς και η γιαγιά της από την Επτακώμη μετανάστευσαν στο ανατολικό Λονδίνο τη δεκαετία του 1950. Η μητέρα της είναι «εντελώς Κύπρια», όπως λέει στο ΚΥΠΕ η υποψήφια βουλευτής, ενώ η ίδια επισκέπτεται συνήθως τρεις φορές το χρόνο την Κύπρο και έχει πάει να δει από κοντά το σπίτι της γιαγιάς στην Επτακώμη.

Η Σούζι Στράιντ ήταν η μόνη από την τάξη της που σπούδασε στο φημισμένο Κέμπριτζ, κάτι που έχουν κάνει μία από τις δύο αδερφές της και ο αδερφός της. Ο αδερφός της είναι ο διευθυντής και η ψυχή μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης στο ανατολικό Λονδίνο, της City Gateway, που βοηθά νεαρούς αλλά και μεγαλύτερους να αναβαθμίσουν τις γνώσεις και δεξιότητές τους και να εκπαιδευθούν πάνω στο αντικείμενό τους.
Μέσω της City Gateway ήρθε η πρώτη τακτική επαφή της Σούζι Στράιντ με τις υποβαθμισμένες και φτωχότερες πληθυσμιακές ομάδες της βρετανικής μεγαλούπολης. Η εμπειρία αυτή ήταν που σε μεγάλο βαθμό την ώθησε να διεκδικήσει την τοπική κοινοβουλευτική έδρα για λογαριασμό των Εργατικών.
«Χρειαζόμαστε βουλευτές που να κατανοούν τις δυσκολίες των μη προνομιούχων, για αυτό θέλω να γίνω βουλευτής. Είμαι παθιασμένη με το να φέρω αλλαγή μέσω του Γουέστμινστερ στις τοπικές κοινότητες, βλέποντας σπίτια να χτίζονται στο Harlow, θέσεις εργασίας να δημιουργούνται, το (εθνικό σύστημα υγείας) NHS να προστατεύεται και το κέντρο της πόλης να αναγεννιέται», λέει η υποψήφια βουλευτής. «Θεωρώ τεράστιας σημασίας την πολιτική των Εργατικών για την εγγύηση εξασφάλισης θέσης εργασίας», προσθέτει.
Η άλλη μεγάλη επιδίωξή της εφόσον εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων θα είναι η προώθηση του εθνικού κυπριακού ζητήματος: «Επίσης σαφώς είμαι πολύ παθιασμένη με το να βοηθήσω στην εύρεση λύσης στο Κυπριακό ζήτημα. Με παρακινεί το γεγονός ότι η Λευκωσία παραμένει η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα του κόσμου, ότι η Αμμόχωστος παραμένει μια πόλη-φάντασμα και πολλοί άνθρωποι συμπεριλαμβανομένης της οικογένειάς μου έχασαν γη και σπίτια και φίλους λόγω της παράνομης κατοχής. Πρόσφατα ήμουν στην Επτακώμη και είδα το κατεστραμμένο κοιμητήριο όπου είναι θαμμένος ο παππούς μου. Δεν μπορούσαμε να βρούμε το μνήμα του λόγω της καταστροφής. Υπάρχει πολύς πόνος και θλίψη, αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, όπως και να λυθούν και θα ήθελα να εμπλακώ σε αυτό».
Αν και τα ελληνικά της είναι περιορισμένα, ο ανοιχτός χαρακτήρας της και ο τρόπος που μιλά και χειρονομεί προδίδουν την ελληνικότητά της, μια ελληνικότητα που ενστερνίζεται πλήρως. «Συχνά αρχίζω τις ομιλίες μου λέγοντας: ‘Είμαι κόκνεϊ (σσ: αυτόχθων κάτοικος του ανατολικού Λονδίνου) και Ελληνοκύπρια και αυτό σημαίνει ότι συνήθως μιλάω με ταχύτητα φωτός. Αυτή είμαι», λέει χαριτολογώντας και ακριβολογώντας.
Σε ό,τι αφορά τους Κύπριους της Βρετανίας, υπόσχεται να εργαστεί σκληρά, προάγοντας τα συμφέροντά τους μαζί με αυτά των ψηφοφόρων της περιφέρειάς της. «Ένα από τα πράγματα που έχω μάθει από τις ελληνοκυπριακές μου ρίζες είναι πως η σκληρή δουλειά είναι τα κλειδί της επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτό θα περιμένει ο κόσμος από μένα και δε θα τους απογοητεύσω».
Ζητά δε την ψήφο και τη συμπαράσταση της κυπριακής κοινότητας ενόψει των εκλογών της 7ης Μαΐου.
«Νιώθω απίστευτα προνομιούχα που είναι μέλος μιας τόσο πολιτιστικά πλούσιας κοινότητας, που έχει προσφέρει τόσα πολλά στη Βρετανία. Οι ελληνοκυπριακές μου ρίζες είναι τόσο τεράστιο κομμάτι αυτού που είμαι και είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνοκύπρια, κάτι που νομίζω ότι συχνά σημαίνει να είσαι μέλος μίας κοινότητας ανθρώπων παθιασμένων, εργατικών αποφασισμένων, ζεστών, αληθινών και απίστευτα στοργικών. Με 300.000 Κύπριους στη Βρετανία θα ήθελα πραγματικά πολύ να δω περισσότερους να εμπλέκονται στην πολιτική ως τρόπο να επιφέρουν αλλαγή. Αν θα θέλατε να με στηρίξετε θα ήταν φανταστικό και σας παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου. Δίνω μια μεγάλη μάχη για να κερδίσω εναντίον ενός αντιπάλου με πολύ καλύτερους πόρους, τόσο σε προσωπικό όσο και σε χρήμα. Άρα οποιαδήποτε βοήθεια μπορείτε να προσφέρετε θα ήταν υπέροχη», είναι το μήνυμα που στέλνει η Σούζι Στράιντ.
Η κα Στράιντ πολιτεύεται με το Εργατικό Κόμμα, το οποίο, όπως λέει, θεωρεί ότι είναι πολύ κοντά στην κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Ο (κυπριακής καταγωγής) Άντριου Άντονις ήταν βασικός υπουργός στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών. Νομίζω επίσης ότι όσα λένε οι Εργατικοί σχετικά με τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων επίσης θα έχει απήχηση στα μέλη της κοινότητάς μας. Τόσο πολλοί Κύπριοι έχουν ενσωματωθεί στη βρετανική κοινότητα, όπως η δική μου οικογένεια, που πολλές από τις θέσεις που πρεσβεύουν οι Εργατικοί θα τους επηρεάσουν θετικά: η διάσωση του συστήματος υγείας, το χτίσιμο σπιτιών για νέους, η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους διαβίωσης».
Ενόψει των εκλογών ένα βασικό πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ Συντηρητικών και Εργατικών είναι η οικονομία. Οι δημοσιονομικοί δείκτες παρουσιάζουν μια εικόνα βελτίωσης, παρόλα αυτά αρκετοί πολίτες ακόμα νιώθουν οικονομική πίεση. Μάλιστα ο ηγέτης των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κάνει λόγο για «κρίση κόστους διαβίωσης». Η ίδια δηλώνει αισιόδοξη για το μέλλον της Βρετανίας, αλλά όχι εφησυχασμένη. «Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τα διαρθρωτικά προβλήματα στη βρετανική οικονομία, μια οικονομία πολύ επικεντρωμένη στην ιδιοκτησία κατοικίας, με μεγάλη έμφαση στη χαμηλή ειδίκευση, χαμηλά αμειβόμενες δουλειές και με αυξανόμενη ανισότητα. Θέλω να ζήσω σε μια χώρα όπου όλοι οι νέοι άνθρωποι και οι ενήλικες μπορούν να εκπληρώσουν τη δυναμική τους, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε σχολεία, στέγαση και κοινότητες, καθώς και σωστές αγορές εργασίας. Πιστεύω ότι με μια κυβέρνηση Εργατικών θα δούμε όλες τις κοινότητες να ευημερούν και όλοι να μπορούν να εκπληρώσουν τις δυνατότητές τους», είναι η άποψη της κ. Στράιντ.
Ψηλά στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου είναι επίσης το μεταναστευτικό, που έχει αναδειχθεί σε κεντρικό ζήτημα ιδίως μετά την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ. Η Σούζι Στράιντ προειδοποιεί ότι οι μετανάστες μπορεί να γίνουν εξιλαστήρια θύματα την ώρα που η ρίζα των όποιων προβλημάτων δημιουργεί στη βρετανική κοινωνία η αθρόα έλευση μεταναστών βρίσκεται αλλού: «Αν μας διδάσκει κάτι η ιστορία είναι ότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της έλλειψης ανεκτικότητας και ότι αυτός αυξάνεται τις περιόδους οικονομικών δυσκολιών. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στην Ελλάδα και να παρατηρήσουμε την άνοδο της Χρυσής Αυγής για του λόγου το αληθές. Η αληθινή ηγεσία και η αληθινή αλλαγή έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της ρίζας του προβλήματος”.
Η μετανάστευση, συνέχισε, “είναι μεγάλη ανησυχία για τους πολίτες, αλλά είναι ένα σύμπτωμα ενός ευρύτερου προβλήματος που προκύπτει από την παγκοσμιοποίηση. Πώς προστατεύουμε μισθούς και πώς μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο διαβίωσης στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία όπου ένας υδραυλικός από την Πολωνία μπορεί να υποκαταστήσει με χαμηλότερο μισθό έναν από το Harlow; Υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε χωρίς να καταφεύγουμε στον φόβο και στη δημιουργία εξιλαστήριων θυμάτων στα πρόσωπα των μεταναστών. Πρέπει να αυξήσουμε και να ενισχύσουμε τον κατώτατο μισθό, να συνεργαστούμε με το δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα για την εφαρμογή ενός μισθού διαβίωσης και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις δεν εκμεταλλεύονται τους ξένους εργαζόμενους ανταγωνιζόμενες για τους χαμηλότερους μισθούς».
Η προφανής ερώτηση είναι αν η ίδια θέλει τη Βρετανία εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Εντός», απαντά αμέσως. «Επειδή είναι προς το καλύτερο συμφέρον της Βρετανίας να είναι στην ΕΕ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τομείς που χρειάζονται μεταρρύθμιση, πάντως», εξηγεί.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης νεαρά παιδιά που έχουν ωφεληθεί από τη City Gateway τη χαιρετούν, σαν φίλη και σαν δασκάλα. «Θα το έκανα δωρεάν για τα παιδιά αυτά, πιθανώς θα το κάνω για πάντα. Ζεις μόνο μία φορά και πρέπει να προσπαθείς να αλλάξεις τη ζωή των ανθρώπων προς το καλύτερο. Αν έχεις ο ίδιος ωφεληθεί από ευκαιρίες, πρέπει να δημιουργείς ευκαιρίες για άλλους, δεν μπορείς να μένεις στο περιθώριο».
Θα μπορέσει να διατηρήσει την ίδια νοοτροπία αν εκλεγεί βουλευτής; «Έτσι πιστεύω, διότι οι ρίζες μου είναι δυνατές, τόσο από την κυπριακή όσο και από τη βρετανική μου πλευρά. Όταν πήγα στο Κέμπριτζ ήταν δύσκολο στην αρχή να ταιριάξω. Ο παππούς μου που ήταν Βαπτιστής εφημέριος μου έδωσε μια συμβουλή: στα δύσκολα να θυμάμαι τις ρίζες μου – και με βοήθησε».


Δεν υπάρχουν σχόλια: