Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Κάθηκας. Έγινε και φέτος η αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό


Η  ορεινή κοινότητα του Κάθηκα στην Πάφο αναβίωσε και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά, παρά τον βροχερό καιρό.
Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα  συγκεντρώθηκαν  σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο της Κοινότητας, την αναπαράσταση του θείου δράματος  που τηρεί με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.

Το Σταυρό μετέφερε ο  Κοινοτάρχης του Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας.Aρχικά  το Σταυρό μετέφερε ο αείμνηστος ιερέας της κοινότητας Σάββας Παπασάββας, ο οποίος είχε μεταφέρει το έθιμο από τους Άγιους Τόπους τους οποίους επισκέφτηκε ένα Πάσχα.
Ο κ. Τούρβας περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας διένυσε πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι  και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.

“Συνεχίζουμε και φέτος την παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά. Μια παράδοση που ξεκίνησε εδώ και σαράντα περίπου χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητάς μας  Παπάσαββα ”,είπε ο Κοινοτάρχης .
Ο Παπασάββας συνέχισε ο κ. Τούρβας , “επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα την τότε εποχή  και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα  και ήρθε εδώ και από τότε μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό μέχρι τον θάνατό του”.

Μετά πρόσθεσε ,  “ανέλαβε  ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία  της Ευαγγελίστριας”.

Το έθιμο είπε “τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή και θα το συνεχίζουμε κάθε χρόνο”. Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται  για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: