Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Φτηνότερο φέτος το αρνί στην Κύπρο σε σύγκριση με πέρυσι


Μικτή εικόνα παρουσιάζει η αγορά νωπού κρέατος και άλλων εδεσμάτων λίγο πριν από το Πάσχα, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού, με τις τιμές των νωπών κρεάτων να παρουσιάζονται χαμηλότερες, σε αντίθεση με τις τιμές άλλων εδεσμάτων που κατέγραψαν αύξηση, σε σύγκριση με πέρσι.
 
Όπως διαφαίνεται από το Πασχαλινό Παρατηρητήριο Τιμών Κρεάτων που βασίζεται σε στοιχεία που συλλέχθηκαν για τα επίπεδα τιμών λιανικής πώλησης νωπών κρεάτων σε μεγάλες, μικρές υπεραγορές και συνοικιακά κρεοπωλεία παγκύπρια, στις 6 Απριλίου, στην αγορά υπάρχει ποικιλία προϊόντων σε διάφορες τιμές, γι` αυτό και οι καταναλωτές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους.
 
Ειδικότερα, η τιμή του μικρού ντόπιου αμνοεριφίου ανά κιλό παρουσιάζεται, σε παγκύπρια βάση, μειωμένη κατά 1,65% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή και κυμαίνεται από €5,88 μέχρι €10,00.
 
Η τιμή του μικρού, ολόκληρου ντόπιο αμνοεριφίου είναι επίσης μειωμένη κατά 1,28% και κυμαίνεται και πάλι μεταξύ €5,88 και €10,00.
 
Σημαντικές αυξήσεις παρατηρούνται στις τιμές άλλων εδεσμάτων, όπως οι φλαούνες, τα τσουρέκια και το τυρί για την παρασκευή της παραδοσιακής φλαούνας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Πασχαλινών Εδεσμάτων, που συγκεντρώνει στοιχεία από μεγάλες και μικρές υπεραγορές, αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία, παγκυπρίως.
 
Συγκεκριμένα, η τιμή της φλαούνας κυμαίνεται από €6,95 μέχρι €14,95 το κιλό, με τη μέση τιμή να αυξάνεται πέραν του 10% σε σύγκριση με πέρσι.
 
Σε ό,τι αφορά τα τσουρέκια, οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος. Συγκεκριμένα για ένα μικρό τσουρέκι (250-400γρ) οι καταναλωτές μπορεί να πληρώσουν από €0,99 μέχρι €4,50, πιο ακριβά κατά 26% περίπου από πέρσι, ενώ σε για το μεγάλο τσουρέκι (450-600γρ) οι τιμές είναι μεταξύ €2,39 και €6,00, με τη μέση τιμή να έχει αυξηθεί σχεδόν 38%.
 
Αυξημένο κόστος καλούνται να πληρώσουν για το τυρί οι νοικοκυρές που θα επιλέξουν να παρασκευάσουν μόνες τους τις φλαούνες. Η μέση τιμή του πρόβειου τυριού για τη φλαούνα αυξήθηκε σχεδόν κατά 21% και κυμαίνεται μεταξύ €7,99 και €15,90 ανά κιλό.
 
Σε ό,τι αφορά τα αυγά, των οποίων οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με το βάρος τους, οι καταναλωτές θα μπορούν να τα αγοράσουν φθηνότερα σε σύγκριση με πέρσι.
 
Πηγή ΚΥΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/local/222690/paratiritirio-timon-meiomenes-oi-times-tou-kreatos#.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: