Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Αυτοί είναι οι 14 συλληφθέντες της FIFA

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, καθώς άνδρες του FBI προχώρησαν σε συλλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών κατηγορούμενα για διαφθορά!
Εξι υψηλόβαθμα στελέχη του κόσμου του ποδοσφαίρου συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στη Ζυρίχη έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών, στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, ανακοίνωσαν οι ελβετικές αρχές.

«Η αστυνομία του καντονίου συνέλαβε έξι στελέχη του ποδοσφαίρου (της διεθνούς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Fifa) κατόπιν αιτήματος των αμερικανικών αρχών. Υπάρχουν υποψίες ότι εκπρόσωποι αθλητικών μέσων ενημέρωσης και εταιρειών μάρκετινγκ έχουν εμπλακεί σε δωροδοκία υψηλόβαθμών στελεχών ποδοσφαιρικών οργανισμών (εκπροσώπων της Fifa και άλλων προσώπων που ανήκουν σε οργανισμούς που συνδέονται με τη Διεθνή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) με αντάλλαγμα τη χορήγηση δικαιωμάτων ενημερωτικής κάλυψης ή δικαιωμάτων μάρκετινγκ διοργανώσεων που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Νότια Αμερική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης , στην οποία διευκρινίζεται ότι οι συλλήψεις έγιναν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελία της Νέας Υόρκης.
Εκπρόσωπος της Fifa στη Ζυρίχη ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδία προσπαθεί «να αποσαφηνίσει» την κατάσταση.
«Είδαμε τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης. Προσπαθούμε να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση. Σε αυτό το στάδιο δεν θα κάνουμε σχόλια», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των New York Times δεκάδες ελβετοί αστυνομικοί εισέβαλαν το πρωί στο πολυτελές Baur au Lac Hotel , όπου ζήτησαν από την υποδοχή τα κλειδιά των δωματίων και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εφόδους.
Οι συλλήψεις έγιναν σε συνθήκες ηρεμίας. Ενα στέλεχος της Fifa o Εντουάρντο Λι της Κόστα Ρίκα, βγήκε από το δωμάτιό του συνοδεία αστυνομικών και οδηγήθηκε προς βοηθητική έξοδο. Του επιτράπηκε να πάρει μαζί του την διακοσμημένη με το λογότυπο της Fifa αποσκευή του.
Το κατηγορητήριο αφορά 14 πρόσωπα ύποπτα για απάτες, ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις και ξέπλυμα χρήματος. Εκτός των στελεχών της Fifa, στις κατηγορίες για το σκάνδαλο αναμένεται να κατονομασθούν στελέχη εταιρειών μάρκετινγκ από τις ΗΠΑ και τη Νότια Αμερική που κατηγορούνται ότι πλήρωσαν περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε μίζες με αντάλλαγμα συμφωνίες με μέσα ενημέρωσης σε σχέση με μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις , σύμφωνα με αξιωματούχο που είναι σε γνώση της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, κατηγορίες διατυπώνονται κατά των Τζέφρι Γουέμπ, Εουτζένιο Φιγκερέντο, Τζακ Γουόρνερ, Εντουάρντο Λι, Χούλιο Ρότσα, Κώστα Τάκα, Ραφαέλ Εσκιβέλ, Χοσέ Μαρία Μαρίν και Νικολά Λεός.
Κατηγορίες αναμένεται επίσης να διατυπωθούν κατά των στελεχών εταιρειών μάρκετινγκ Αλεσάντρο Μπουρσάκο, Ααρον Ντέιβιντσον και Ούγκο και Μαριάνο Τζίνκις. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν επίσης τον Ζοζέ Μάργκουλις ως μεσάζοντα σε παράνομες πληρωμές.
Οι συλλήψεις αποτελούν θεαματικό πλήγμα για τη Fifa, που κυβερνά τον κόσμο του ποδοσφαίρου και έχει δεχθεί κατηγορίες για διαφθορά επί δεκαετίες.

Πηγή: imerisia.gr
http://ikypros.com/?p=99350#sthash.L6UyJ2Ue.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: