Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Στη δημοπρασία ντοκουμέντα του δήμιου 9 αγωνιστών της ΕΟΚΑ


«Μια μάλλον μακάβρια συλλογή όμως μία που είναι ενδιαφέρουσα σε σχέση με την κοινωνική ιστορία», χαρακτήρισε εκπρόσωπος της εταιρίας  Wright Marshall στο Cheshire, που ανέλαβε την δημοπρασία,  ντοκουμέντων του δήμιου Χάρρυ Άλλεν.
 

  
Ποίος ήταν ο Χάρρυ Άλλεν; Ο δήμιος 9 αγωνιστών της ΕΟΚΑ 1955-59.
Μιχαλάκη Καραολή, Ανδρέα Δημητρίου, Ιάκωβου Πατάτσου, Ανδρέα Ζάκου, Μιχαήλ Χαριλάου, ΜιχάήλΚουτσόφτα, Στέλιου Μαυρομμάτη και Ανδρέα Παναγίδη και Ευαγόρα Παλληκαρίδη. (Η φωτοτυπία στην εφημερίδα Mail on Line δεν αναφέρει και  τ΄όνομα του Παλληκαρίδη αλλά αναφέρεται σε 9 εκτελέσεις αγωνιστών).
Η δημοπρασία έγινε στις 12 Μαίου 2015. Το  φωτογραφικό άλμπουμ του δήμιου Χάρρυ Άλλεν ο οποίος εκτέλεσε 29 απαγχονισμούς και βοήθησε άλλους 53,  μεταξύ τους και πέντε ναζί αιχμαλώτων πολέμου, καλύπτει την 36χρονη καριέρα του εκτελεστή με σειρά φωτογραφιών και  ντοκουμέντων. Σημειώνεται ότι ο ίδιος ήταν,  που,  εκτέλεσε και τους τελευταίους απαγχονισμούς στη Βόρειο Ιρλανδία και Σκωτία.

Η συλλογή βγήκε στην δημοπρασία μετά το θάνατο της χήρας του Ντόρις,  ο ίδιος είχε πεθάνει σε ηλικία 81 χρόνων το 1992.
Το αρχείο, όπως εξηγεί η Mail on line, που καλύπτει την είδηση,   περιλαμβάνει φωτογραφίες του 1956 στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και μία που δείχνει  τον Χάρρυ Άλλεν να ξεκουράζεται μαζί με άλλους, πριν τις εκτελέσεις με φόντο μία Εκκλησία και λεπτομέρειες των αγωνιστών, όνομα, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία εκτέλεσης και ως προς το πόση ώρα πήρε του καθενός να ξεψυχήσει.  Η εφημερίδα τα προβάλει σε φωτοτυπίες.  Επίσης,  γράφει ότι η συλλογή περιλαμβάνει και ένα νεροκολόκυθο από την Κύπρο με την επιγραφή « Εκαλέσθην εις τας  κεντρικάς Φυλακάς « (Your invitation to the central prison).

Το νεροκολόκυθο δώθηκε  «Δώρο στον Χάρρυ Άλλεν για τις εκτελέσεις των ανταρτών»
Τα δευτερόλεπτα…
Μιχαλάκη Καραολή 10 δευτερόλεπτα,  Ανδρέα Δημητρίου 9 δευτερόλεπτα, Ιάκωβου Πατάτσου 8 δευτερόλεπτα, Ανδρέα Ζάκου 10, Μιχαήλ Χαριλάου 7, Μιχαήλ Κουτσόφτα 7, Στέλιου Μαυρομμάτη 8 καιΑνδρεά Παναγίδη 9.
Όταν αφυπηρέτησε το 1977 ο Άλλεν έζησε με την σύζυγό στο Fleetwood του Lancashire, όπου εργάστηκε ως ταμίας στην εταιρία  Fleetwood Pier Company.
Loro 2b
Inspection: Hangman Harry Allen, right, examines a noose before an execution in one of the photos for sale – Ο δήμιος Χάρρυ Άλλεν δεξιάεξετάζει τη θηλιά πριν μία από τις εκτελέσεις.
Η δημοπρασία όμως, δεν κατάφερε να πωλήσει τη  συλλογή και θα ξανα προσφερθεί σε δημοπρασία στο εγγύς μέλλον.  Είναι μια ευκαιρία επομένως  για τον Σύνδεσμο Αγωνιστών και την κυπριακή κυβέρνηση να επικοινωνήσει με τον οίκο δημοπρασίας αν ενδιαφέρονται για τα ιστορικά αυτά στοιχεία.
Η ομογενειακή εφημερίδα Τα Νέα Λονδίνου καλύπτει την είδηση με φωτογραφίες στην έντυπη έκδοσή της 15 Μαίου 2015.

Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο

Υ.Γ.  Ανταπόκριση και στο Ράδιο Πρώτο, πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου πρωινή εκπομπή 14.5.2015  Φ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: