Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο ο Ερντογάν ζητώντας αποκλεισμό του κύπριου πρέσβη


Μπούμερανκ γύρισε στον τούρκο πρόεδρο, η προσπάθειά του να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρέσβη της Κύπρου στο Κουβέϊτ.

Όπως αποκαλύπτει ο Φιλελεύθερος, η παρουσία του πρέσβη Πανίκου Κυριάκου, στο επίσημο γεύμα που ο εμίρης του Κουβέϊτ είχε παραθέσει στο παλάτι προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου της χώρας, αποτέλεσε κόκκινο πανί για τον Ερντογάν.


Ενεργώντας άμεσα, ο πρέσβης μας υπέδειξε πως πιθανή αποχώρησή του θα συνιστούσε προσβολή απέναντι στον Εμίρη, με τον κύριο Κυριάκου να κινητοποιεί άμεσα όλους τους ευρωπαίους συνάδελφούς του, έχοντας την πλήρη και αμέριστη στήριξη των συναδέλφων του από Ελλάδα και Γαλλία.

 Με τους δύο να δηλώνουν ξεκάθαρα πως έχουν εντολή από τις κυβερνήσεις τους να αποχωρήσουν, αποφασίσθηκε τελικώς όπως η Ευρώπη απαντήσει με μια φωνή, δίδοντας ουσιαστικά χαστούκι στον Ερντογάν, αφού οι 18 αρνήθηκαν να τον χαιρετίσουν όπως προβλέπει το πρωτόκολλο.

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, το κουβέϊτ αποφάσισε όπως καταργήσει το πρωτόκολλο για όλους τους πρέσβεις, με αποτέλεσμα κανένας από τους προσκεκλημένους να μην χαιρετίσει τον Ερντογάν.

Η Λευκωσία ξεκαθαρίζει πως το συμβάν δεν εκφράζει την επίσημη πολιτική του Κουβέϊτ, και την αποδίδει σε πρωτοβουλία της εκεί εθιμοτυπίας προς αποφυγήν δημιουργίας κάποιου επεισοδίου.

Ενδεικτικό της συμπεριφοράς του νεοσουλτάνου της Άγκυρας, είναι το γεγονός ότι ο τέως πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατά την επίσκεψή του στο Κουβέϊτ πριν ένα χρόνο, όχι μόνον  δέχθηκε την παρουσία του Πανίκου Κυριάκου στο παλάτι, αλλά και  τον χαιρέτησε.

livenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια: