Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Ο Μ. Ακκιντζί της παρεξηγημένης «μετριοπάθειας»...

 
Φανούλα Αργυρού
Ο Μουσταφά Ακκιντζί, είναι ένας ένθερμος υποστηρικτής της τουρκικής ρατσιστικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.  Έχει μαθητεύσει και αυτός από την δεκαετία του 1980 και μετέπειτα, στην αγγλική σχολή της λεγόμενης φαινομενικά «μετριοπάθειας», των «καλών πολιτικών» δηλαδή εκείνων που υποστηρίζουν την πολιτική του Λονδίνου (με εξασφαλισμένα τα τουρκικά συμφέροντα).

Η διαφορά μεταξύ των υπολοίπων Τουρκοκυπρίων ηγετών - από τον Ντενκτάςμέχρι τον Ερογλου - που ακολουθούσαν μια γνωστή γραμμή και του ΜουσταφάΑκκιντζί, είναι ότι αυτός έρχεται στο πεδίο από μία διαφορετική οδό: εκείνης των Συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου. Που είναι πολύ πιο επικίνδυνη παρά των υπολοίπων που ήσαν ξεκάθαροι στους στόχους των. Η γραμμή  Ακκιντζί είναι ύπουλη, εμπεριέχει  αγγλική υποκρισία, ενώ παράλληλα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της Συνθήκης Εγγυήσεως και παραμονής τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. Ούτε υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ ΄Αγκυρας (Ερτογάν) καιΑκκιντζί, αυτά είναι τουρκικά παιχνίδια προπαγάνδας για τα μάτια Ελληνοκυπρίων κυρίως.  Ο τελευταίος προσπαθεί να σταθεροποιήσει ακόμα περισσότερο την «κυριαρχία» και «ανεξαρτησία» του ψευδοκράτους με τέτοιους ελιγμούς που στοχεύουν ακριβώς στο να ξεγελούν την δική μας πλευρά. Θυμηθείτε την εκλογή Ταλάτ που θα έλυαν το Κυπριακό σε μια νύχτα με τον «αδελφό»  Χριστόφια...

Ο Ακκιντζί για να εξασφαλίσει το ζητούμενο, δηλαδή την αναγνώριση των δύο κρατών, την ενδυνάμωση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους, πάει πίσω στο Σύνταγμα του 1960 και επικαλείται  δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων μέσω του δι-κοινοτισμού μέσω του οποίου επιδιώκει να ενδυναμώσει και σταθεροποιήσει την νομιμοποίηση του τουρκοκυπριακού «κράτους».
Οι θέσεις του αυτές έγιναν γνωστές από τις τοποθετήσεις του σε Σεμινάριο της Οξφόρδης το 2006 και σήμερα επιβεβαιώθηκαν με τις δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ανατολού όταν είπε  (28.4.2015 Sigmalive« να δοθεί τέλος στα περί `κυρίαρχου κράτους`, στην ‘ΤΔΒΚ υπάρχει κράτος’ και υποστήριξε αγωγό μέσω Τουρκίας» κ.α...
Το σεμινάριο μεταξύ 10-11 Μαρτίου 2006 με τίτλο « Η Κύπρος μετά την ένταξη: σκεπτόμενοι έξω από το κουτί», διοργανώθηκε στην Οξφόρδη, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Chatham House, δηλαδή να μην γνωστοποιούνται τα όσα συζητούνται. Οι συμμετέχοντες,  συζήτησαν «προτεραιότητες και προοπτικές για το μέλλον της νήσου».
Διοργανωτές,  οι ίδιοι Οξφορδιανοί του SEESOX που είχαν διοργανώσει το 2003 την ωραιοποίηση του Σχεδίου Ανάν. Οργανωτική επιτροπή: οι OthonAnastasakisOlga DemetriouKalypso NicolaidesKerem Oktem και MaxWatson

«Δουλεύουμε για μια «Διζωνική Δικοινοτική Ομόσπονδη Κύπρο» και βάση του αγώνα μας  για τα δι-κοινοτικά μας δικαιώματα είναι το Σύνταγμα του 1960», είχε δηλώσει ο Ακκιντζί στο σεμινάριο.

Οι θέσεις Ακκιντζί και του κόμματός του, όπως καταγράφτηκαν στην Οξφόρδη το 2006,  ήταν όπως «η ομαλοποίηση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία ξεκινήσει  από την Κύπρο με πρώτο βήμα να δημιουργηθεί στην Κύπρο, μια δι-κοινοτική, διζωνική ομοσπονδία βάση των συμφωνιών 77 και 79, την πολιτική ισότητα που προέβλεπε το Σχέδιο Ανάν,  και το Σύνταγμα του 1960. Δεύτερον, μέχρι να εγκαθιδρυθεί το στάτους του ομόσπονδου κράτους, η ομαλοποίηση να ξεκινήσει με την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα συνταγματικά όργανα του 1960, τη Βουλή και το υπουργικό συμβούλιο και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τον Πρόεδρο της ΤΔΒΚ να αναλάβει ως  Αντι-Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αφού οι Τουρκοκύπριοι αναλάβουν τις θέσεις τους στη Βουλή και Κυβέρνηση τότε να δημιουργηθεί μια επιτροπή από αμφότερες τις κοινότητες με τη βοήθεια και υποστήριξη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την ετοιμασία ενός Συντάγματος Ομόσπονδης Κυβέρνησης. Τα αεροδρόμια και λιμάνια της νήσου να λειτουργούν κάτω από μια κοινή διοίκηση υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ελεύθερο εμπόριο από όλους... Έχοντας υπόψη ότι η Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει δύο ομόσπονδα κράτη,  και την πολιτική αποφασιστικότητα που εξέφρασαν οι Τουρκοκύπριοι στις 24 Απριλίου 2004, το Τουρκοκυπριακό κράτος θα ξεκινήσει να οργανώνεται και η διοίκηση του θα αφεθεί στα χέρια των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι θα  είναι αφέντες στο σπίτι τους και θα παίρνουν τις δικές των αποφάσεις. Να αποχωρήσει ένας συγκεκριμένος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων για να μην δημιουργηθούν ανησυχίες ασφάλειας...»
(Στο σεμινάριο συμμετείχαν τότε αρκετοί μεταξύ των οποίων και ο ΒρετανόςΤζέιμς Κερ Λίντσευ του βιβλίου για δύο κράτη το 2014,  ο νυν Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς τότε ανώτερο στέλεχος  της SEESOX (Ευρωπαϊκό Τμήμα Νοτιο-ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης) , ΆγγελοςΣυρίγος του Πάντειου Πανεπιστημίου που το 2014 βγήκε και αυτός υπέρ των δύο κρατών, ο Τάκης Χατζηδημητρίου, πρώην επικεφαλής της ομάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου,  Κύπρος Χρυσοστομίδης πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος,  Χάρης Σοφοκλείδης τότε πρόεδρος της Αδελφότητας Λονδίνου, Αχμέτ Σoζέν  από το κέντρο πολιτικής στα κατεχόμενα – τον οποίο ο κ. Ακκιντζίανακοινώθηκε ότι διόρισε ως το νέο Τ/κ διαπραγματευτή - και άλλοι καθώς και εκπρόσωπος του Φόρειν ΄Οφις).

Ο Μουσταφά Ακκιντζί από την δεκαετία του 1980 συμμετείχε σε συγκεντρώσεις «επαναπροσέγγισης»¨που εφεύραν οι ΄Αγγλοι  τάχατες φίλοι της Κύπρου, και που ξεκίνησαν από το Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου επί Σερ Χιού  Φούτ και αργότερα του φλεγματικού λόρθου Νίκολας Μπέθελ. Ο Ακκιντζί πιο συγκεκριμένα ήταν ένας από εκείνους τους επίλεκτους Τ/κ που μαζί με ίδιους Ε/κ (του Λέλλου Δημητριάδη περιλαμβανομένου)  υπέγραψαν το 1988 διακήρυξη για την δέσμευσή τους  να δημιουργήσουν « recreating a common homeland... coming generations will never forget the people who foundedthe new federal Republic of Cyprus”.  
Τον Οκτώβριο του 2004 συμμετείχε και στο συνέδριο στην ΄Ηδρα που συν- διοργάνωσαν το Βρετανικό Συμβούλιο και το ΕΛΙΑΜΕΠ της Αθήνας όπου συμμετείχαν επίσης οι Ντόμινικ Τσίλκοτ και Ντένις Μακσέικ του Φόρειν ΄Οφις, ο λόρδος Χάνευ και άλλοι. (Ο Μακσέικ το 2013 καταδικάστηκε σε φυλάκιση για απάτες).
Υ.Γ. Πιο κάτω θα βρείτε προηγούμενο σχετικό σχόλιο μου για την εκλογή «Μουσταφά Ακκιντζί» που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Βήμα Σαρωνικού.

Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια/συγγραφέας – Λονδίνο 29.4.2015

«Μουσταφά Ακκιντζί»

28/04/2015
Ο Νεόφυτος Λοιζίδης του πανεπιστημίου του Κέντ με τις μεγάλες διασυνδέσεις με Τουρκία, υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών, δεν ήταν τυχαίο που σε πρόσφατες αναφορές του ( παρουσίαση βιβλίου του Λίντσευ στο Λονδίνο για την συνεργασίαβοθροκαθαρισμού μεταξύ Μουσταφά Ακκιντζί και Λέλλου Δημητριάδη, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις) επανειλημμένα έφερνε στο προσκήνιο την συνεργασία Ακκιντζί/Δημητριάδη για το αποχετευτικό Λευκωσίας. Είχε τροχοδρομηθεί η επαναφορά του στο προσκήνιο από εκείνους που σχεδιάζουν…
Ο Ακκιντζί συμμετείχε τακτικά σε συγκεντρώσεις «επαναπροσέγγισης»¨που διοργάνωναν οι ΄Αγγλοι στο Λονδίνο εξού και η συνεργασία τότε Ακκιντζί/Δημητριάδη. Και ο Λέλλος ήταν συμμετέχων σε εκείνες τις επαφές που διοργάνωναν οι τάχατες φίλοι της Κύπρου με πρωτεργάτρια την περσόνα νον γκράτα Μαίρη Σάουθκοτκαι που ξεκίνησαν από το Κάμπτεν Τάουν του Λονδίνου επί Σερ Χιού  Φούτ και αργότερα του φλεγματικού λόρθου Νίκολας Μπέθελ (της ΜΙ6 σε σχέση με τη Ρωσία).
Ο Ακκιντζί πιο συγκεκριμένα ήταν ένας από εκείνους τους επίλεκτους Τ/κ που μαζί με ίδιους Ε/κ υπέγραψαν μάλιστα το 1988 διακήρυξη (που ετοίμασε ο λόρδος Μπέθελ που προήδρευε και τους έβαλε και υπέγραψαν) , για την υπόσχεσή τους να δημιουργήσουν « recreating a common homeland… coming generations will never forget the people who founded the new federal Republic of Cyprus”.
Οι υπόλοιποι ήσαν –
Κώστας Αποστολίδης, Μιχάλης ΑτταλίδηςΕργκίν  ΠιριντζίΠόπη Δανιήλ, ΠαύλοςΔίγληςΑλπάι ΤουρτουράνΙσμέτ Κοτάκ, Κωνσταντίνος Λόρδος, Οζγκέρ Οζγκούρ, Χρυσόστομος Περικλέους, Ανδρέας Πσιλλίδης, Μουσταφά Περτί ΣογιέρΟγιά Ταλάτ(σύζυγος του Μ. Α. Ταλάτ).
(‘Όπως βλέπετε ορισμένοι έχουν ήδη πεθάνει). Στην σελίδα των υπογραφών υπάρχει μια θέση κενή. Πιστεύεται ότι η κενή εκείνη θέση ήταν για τον Λέλλο Δημητριάδη ο οποίος παρευρέθηκε στο εν λόγω συνέδριο αλλά για άγνωστους λόγους αφαιρέθηκε προφανώς η υπογραφή του.  Έγραψα γι΄αυτούς στο αγγλικό μου βιβλίο που εκδώσαμε με την Αδούλωτη Κερύνεια το 2000 «Conspiracy or Blunder?”  στο κεφάλαιο 6 « Οι Φίλοι»  και φωτοαντίγραφα στις σελίδες 268 – 269.
Επομένως μπορούμε κάλιστα να πούμε ότι ο Ακκιντζί σήμερα είναι …  ο εκλεκτός των Άγγλων που ετοίμασαν και είχαν στο περιθώριο μέχρι να έλθει η ώρα του. Και ήλθε.
Τίποτα το ιδιαίτερο, λοιπόν, με την εκλογή του. ΄Ηλθε η ώρα του να εκπληρώσει και αυτός το «καθήκον» του και να δοκιμαστεί από εκείνους που τον ετοίμασαν πριν χρόνια
Φανούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια: