Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

Νόμιμοι οι πλανοδιοπώλες σε λαϊκές αγορές


Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο,  πρόταση νόμου,  με την οποία επιτρέπεται και σε πλανοδιοπώλες και όχι μόνο σε παραγωγούς η πώληση προϊόντων σε λαϊκές αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα πληρούν ορισμένους όρους και προϋποθέσεις.
 
Ο νόμος ψηφίστηκε με μία αποχή την οποία τήρησε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης.
 
Προηγήθηκε υπερψήφιση τροπολογίας του κ. Χατζηγιάννη την οποία καταψήφισε ο Σοφοκλής Φυττής επειδή όπως ανέφερε δεν ήταν ορθώς γραμμένο και ξεκάθαρο το κείμενο της τροπολογίας. Η τροπολογία που υπερψηφίστηκε προβλέπει ότι οι μικροπωλητές πρέπει να κατέχουν βεβαίωση ότι τα προϊόντα που πωλούν στις λαϊκές αγορές προέρχονται από Κύπριους παραγωγούς.
 
Η πρόταση νόμου κατατέθηκε από τους Βουλευτές Γιαννάκη Γαβριήλ, Κώστα Κώστα και Χρίστο Μέση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, από το Βουλευτή Άγγελο Βότση εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος και από το Βουλευτή Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
 
Προβλέπει ότι η πώληση προϊόντων σε λαϊκή αγορά από πλανοδιοπώλη θα επιτρέπεται, εφόσον ο ίδιος είναι εγγεγραμμένος και καταθέτει εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως φυσικό πρόσωπο τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου.
 
Παράλληλα πρέπει έχει προσκομίσει βεβαίωση από την αρμόδια αρχή ότι κατείχε άδεια χρήσης χώρου στη λαϊκή αγορά πριν από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, δεν  θα δικαιούται να κληροδοτήσει ή να μεταβιβάσει την άδεια που θα του εκδοθεί σε κανένα άλλο πρόσωπο, δε θα απασχολεί άλλους αλλοδαπούς ή ημεδαπούς, αλλά θα διαθέτει ο ίδιος προς πώληση τα προϊόντα του, θα προμηθεύεται μόνο από παραγωγούς τα προς πώληση προϊόντα του, δε θα είναι ιδιοκτήτης φρουταρίας ή μεσιτέμπορος.
 
Σημειώνεται ότι, με βάση τις πρόνοιες της υπό εξέταση πρότασης νόμου, προτεραιότητα στους χώρους εντός των λαϊκών αγορών θα δίνεται στους παραγωγούς έναντι των πλανοδιοπωλών.
 
Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, τοποθετούμενη επί των προνοιών της πρότασης νόμου, δήλωσε ότι η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση καταστρατηγεί το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε η βασική νομοθεσία και ως εκ τούτου διαφωνεί με τις τροποποιήσεις που επιφέρει σε αυτή.
 
Ο κ. Περδίκης είπε πως το ζητούμενο είναι να πωλούνται από τα προϊόντα των Κύπριων παραγωγών και ευχήθηκε να μπορούσε η νομοθεσία να καταστεί ακόμα πιο αυστηρή προς όφελος των παραγωγών.
 
Πηγή: KYΠΕ
http://www.sigmalive.com/news/local/228452/nomimoi-sto-eksis-oi-planodiopoles-se-laikes-agores#sthash.nyTvyYT6.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: