Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Δείτε τον λόγο που το Ιράν απειλεί με πόλεμο τις ΗΠΑ

Πόλεμο εναντίον οποιασδήποτε χώρας επιχειρήσει να σταματήσει το εμπορικό πλοίο, το οποίο μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και κατευθύνεται προς την Υεμένη υπό την προστασία πολεμικών σκαφών του ιρανικού ναυτικού απειλεί να κηρύξει το Ιράν.
Με απειλές εναντίον κάθε «προκλητικής κίνησης» απαντά από την πλευρά της και η Ουάσινγκτον, η οποία τονίζει ότι η συνοδεία πολεμικών σκαφών δεν είναι απαραίτητη και επιμένει ότι το Ιράν πρέπει να οδηγήσει το πλοίο στο Τζιμπουτί, απ’ όπου ο ΟΗΕ πραγματοποιεί τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη.

«Δηλώνω ορθά κοφτά ότι η αυτοσυγκράτηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν είναι απεριόριστη. Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία πρέπει να το γνωρίζουν», δήλωσε στην ιρανική τηλεόραση ο αρχηγός των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Μασούντ Τζαζαγιέρι αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για ευρύτερη ανάφλεξη στην περιοχή.
Το πλοίο απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στο Νότιο Ιράν και κατευθύνεται προς το λιμάνι Αλ Χουνταϊντάχ της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούτι. Σύμφωνα με ιρανούς αξιωματούχους, το πλοίο μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα, σκηνές, κουβέρτες, δημοσιογράφους, διασώστες και ακτιβιστές. Εάν είναι όντως έτσι, επαναλαμβάνουν οι ΗΠΑ σε όλους τους τόνους, τότε το φορτίο θα πρέπει να ξεφορτωθεί στο Τζιμπουτί. Σε κάθε περίπτωση, έξι αμερικανικά πολεμικά πλοία βρίσκονται ήδη πέριξ της Υεμένης.
Η διεθνής κοινότητα και η Σαουδική Αραβία ξεχωριστά κατηγορεί το Ιράν ότι ενισχύει στρατιωτικά τους Χούτι, με απώτερο στόχο να τους χρησιμοποιήσει ως όχημα αύξησης της γεωπολιτικής του επιρροής στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη το αρνείται κατηγορηματικά.
Από την Τρίτη το βράδυ στην Υεμένη εφαρμόζεται πενθήμερη εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους.
Πηγή: tanea.gr
http://ikypros.com/?p=96297#sthash.GvHH2T0X.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: