Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Νίκη Συντηρητικών και Σκωτσέζων εθνικιστών, πανωλεθρία για Εργατικούς


Το Συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Ντέϊβιντ Κάμερον φαίνεται ότι κερδίζει το προβάδισμα στις εκλογές της Πέμπτης αλλά η χώρα αντιμετωπίζει την πιθανότητα να μην υπάρξει ξεκάθαρος νικητής. Σύμφωνα με το exit poll, οι Συντηρητικοί εξασφαλίζουν 316 έδρες, περισσότερες απ' όσες προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις και εννέα παραπάνω απο τις εκλογές του 2010. Ενα τέτοιο αποτέλεσμα, ωστόσο, δεν εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία των 326 εδρών.


Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, βασικοί σύμμαχοι του κ. Κάμερον, προβλέπεται να κερδίσουν μόνο 10 έδρες, οι οποίες ναι μεν είναι 47 λιγότερες απο την δύναμη του 2010, αλλά αρκετές για να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι Συντηρητικοί είναι πιθανόν να κερδίσουν την υποστήριξη δύο μικρότερων κομμάτων - τους Δημοκρατικούς Ενωτικούς της Β. Ιρλανδίας και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Εργατικοί του Εντ Μίλιμπαντ εξασφαλίζουν 239 έδρες, 19 λιγότερες απο το 2010, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν πολύ καλύτερες επιδόσεις. Την ίδια στιγμή, το exit poll προβλέπει μεγάλη επιτυχία για το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο είναι πολύ πιθανό να εξασφαλίσει 58 ή 59 έδρες, εξαφανίζοντας τους Εργατικούς απο μία παραδοσιακά δική τους περιοχή και καταστρέφοντας τις ελπίδες τους για πλειοψηφία. Το Σκωτσέζικο κόμμα είχε κερδίσει μόλις 6 έδρες το 2010.

Τα πρώτα αποτελέσματα από τις 650 εκλογικές περιφέρειες (όλες μονοεδρικές) δεν αναμένονταν πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας). Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, ομίχλη αβεβαιότητας κάλυπτε το πολιτικό σκηνικό της χώρας που γέννησε τον κοινοβουλευτισμό: αβεβαιότητα για το κόμμα που επρόκειτο να επικρατήσει, για τη σύνθεση και τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που θα δημιουργηθεί, για την επίδραση του αποτελέσματος αναφορικά με τη θέση της Βρετανίας στην Ε.Ε., αλλά και για την ίδια τη συνοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια περίοδο αναζωογόνησης του σκωτσέζικου εθνικισμού.

Οι τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η έκβαση της μάχης ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα θα κριθεί με «διαφορά στήθους». Η εταιρεία ICM έφερε τους Εργατικούς του Μίλιμπαντ να προηγούνται κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ η Ipsos έδινε την ίδια διαφορά υπέρ των Συντηρητικών του απερχόμενου πρωθυπουργού Κάμερον και η Lord Ashcroft εμφάνιζε τα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας σε απόλυτη ισοψηφία. 

Πάντως, και οι τρεις δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ορισμένη ενίσχυση των Εργατικών και αντίστοιχη υποχώρηση των Συντηρητικών (της τάξης της μιας ώς τεσσάρων μονάδων) κατά την τελευταία εβδομάδα της αναμέτρησης.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσήλθαν την Πέμπτη στις κάλπες, στην πλέον αμφίρροπη αναμέτρηση της μεταπολεμικής ιστορίας της χώρας, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ακυβερνησία και παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. 

Παράλληλα, το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, καθώς μια νίκη για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, θα επιτείνει τον κίνδυνο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., με δεδομένη τη δέσμευσή του για διενέργεια σχετικού δημοψηφίσματος το 2017. Ωστόσο, επιχειρηματικοί παράγοντες κι επενδυτές απεύχονταν μια επικράτηση των Εργατικών υπό τον Εντ Μίλιμπαντ, με το επιχείρημα ότι αυτή θα ήταν δυσμενής εξέλιξη για την οικονομία, η οποία ήδη παρουσιάζει έλλειμμα 90 δισ. στερλίνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: