Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ρεπορτάζ της Guardian για την Αμμόχωστο

Εκτενές ρεπορτάζ που αναφέρεται σε πρωτοβουλίες επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων με άξονα την Αμμόχωστο, δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.
Ο απεσταλμένος της εφημερίδας μιλά με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους που συμμετείχαν σε πρόσφατες εκδηλώσεις, όπως η αναβίωση της γιορτής του πορτοκαλιού των Βαρωσίων και αγώνες καλαθόσφαιρας νέων.

Όπως σημειώνεται, η εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία των Τ/κ στα κατεχόμενα προκάλεσε μία ελπίδα για αλλαγή της κατάστασης, ωστόσο είτε Τουρκοκύπριοι είτε Ελληνοκύπριοι δηλώνουν στη βρετανική εφημερίδα απογοητευμένοι από τους πολιτικούς.
Γίνεται επίσης λόγος για αποξένωση των δύο κοινοτήτων, αλλά παρατίθενται και δηλώσεις εκπροσώπων οργανώσεων πολιτών που λένε ότι θέλουν να εμπλακούν περισσότερο ώστε να υποκαταστήσουν την αδυναμία των ηγετών τους να βρουν μια λύση.
Ορισμένοι από τους Κύπριους που μιλούν στην εφημερίδα λένε πάντως ότι έχουν χάσει πλέον πολλές από τις ελπίδες τους. Παρόλα αυτά η Χρύσω Χατζηδημητρίου, πρώην κάτοικος Αμμοχώστου, λέει ότι η ελπίδα έχει αντικατασταθεί από αποφασιστικότητα και θυμό: «Θέλω να πάω σπίτι μου. Θέλω όλοι μας, ιδίως οι ηλικιωμένοι, να μπορούν να πάνε σπίτι τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: