Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

1η Ημερίδα «Συντήρησης και Αποκατάστασης Ξερολιθιών» στη περιοχή Πιτσιλιάς



Περισσότεροι από 75 συμμετέχοντες έλαβαν μέρος στην 1η Ημερίδα «Συντήρησης και Αποκατάστασης Ξερολιθιών» που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Κύπρου και τις Τοπικές Αρχές της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς, στην Πλατανιστάσα. Η ημερίδα αποτέλεσε μέρος του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος RECARΕ, κύριος στόχος του οποίου είναι η συντήρηση, επανόρθωση και αποκατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που κινδυνεύει με κατάρρευση.


Το εργαστήρι προσέλκυσε ανθρώπους από όλη τη Κύπρο, οι οποίοι έσπευσαν να λάβουν μέρος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διατήρησης των παραδοσιακών ξερολιθιών και της συμβολής τους στη δημιουργία ενός ελκυστικού τοπίου. Συστάθηκαν δύο ομάδες, οι οποίες δούλεψαν ομαδικά για να αποκατασταθεί μία γκρεμισμένη  γεωργική αναβαθμίδα ξερολιθιάς (δόμη) σε μια πλαγιά απέναντι από τον Νερόμυλο της Πλατανιστάσας και για να κατασκευαστεί εκ νέου ένας παραδοσιακός ξηρολιθικός τοίχος αντιστήριξης σε μονοπάτι της περιοχής. Καθ 'όλη τη διάρκεια του εργαστήριου, εμπειρογνώμονες και τεχνίτες της πέτρας, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους σχετικά με την κατασκευή και τη συντήρηση πέτρινων αναβαθμίδων, ενώ οι συμμετέχοντες βοήθησαν τους εμπειρογνώμονες στην ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εργασίας.

Μετά την ολοκλήρωση των αποκαταστάσεων, ο κοινοτάρχης της Πλατανιστάσας,
κος Σάββας Μέντζης, είπε ότι «οι παραδοσιακές ξερολιθιές  είναι ένας πολιτιστικός θησαυρός και η διατήρησή τους απαιτεί συλλογική εργασία, όπως ακριβώς είναι η σημερινή». Η κα Στέλλα Γαβριήλ, δασκάλα από την Δερύνεια, η οποία έλαβε μέρος στο εργαστήρι,  σημείωσε ότι «τέτοιου είδους πρακτικά εργαστήρια θα πρέπει να διεξάγονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία για τη διατήρηση της τοπικής γνώσης για τη φροντίδα της γης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Μετά την επιτυχία της πρώτης Ημερίδας, θα ακολουθήσουν στις αρχές του φθινοπώρου δύο ακόμη εργαστήρια - ημερίδες, σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια και άλλους τοπικούς φορείς των χωριών  Άλωνας και Πολύστυπου.

Το έργο RECARE, «Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Δομημένου Περιβάλλοντος στην Ευρώπη μέσω της Φροντίδας της Γης»,  χρηματοδοτείται μέσω του 7ου Πλαισίου Προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη, βάση της συμφωνίας επιχορήγησης αρ. 603498.


Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ. Χρίστος Ζουμίδης, c.zoumides@cyi.ac.cy, Τηλ: 22208607.

Δεν υπάρχουν σχόλια: