Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Ένοχος για ανθρωποκτονία ο 17χρονος Αλέξης Αναστασίου

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου έκρινε  ένοχο τον Αλέξη Αναστασίου, 17 χρόνων, από τη Λάρνακα, για ανθρωποκτονία του Μάϊκλ Αντονι Λούης Μηνά, 22 χρόνων, επίσης από τη Λάρνακα, που διαπράχθηκε τις πρωινές ώρες της 16ης Νοεμβρίου 2014, στην πολυκατοικία όπου διέμενε το θύμα, στην περιοχή Μακένζη.

Στην αποτελούμενη από 56 σελίδες απόφασή του που διάβασε ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης ανέφερε ότι ο Αλέξης Αναστασίου κατηγορείται για φόνο εκ προμελέτης του Μηνά, αφού επέφερε με μαχαίρι το θάνατο του 22χρονου.
Ο κ. Σάντης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα γεγονότα της υπόθεσης, στους μάρτυρες υπεράσπισης και κατηγορίας, στην αυτοψία, στην αναπαράσταση του φόνου που έγινε στο Δικαστήριο, στην ανώμοτη δήλωση του Αναστασίου και στη κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία.
Το δικαστήριο απέρριψε διάφορους ισχυρισμούς του Αναστασίου ως προς τα γεγονότα της 16ης Νοεμβρίου 2014 τόσο σε ό,τι αφορά το μαχαίρι που κρατούσε πάνω του και χρησιμοποίησε για να επιφέρει το θάνατο στον Μηνά, όσο και στη βοήθεια που του πρόσφεραν οι δύο φίλοι του που ήταν μαζί του τη μοιραία ημέρα. Χαρακτήρισε «αναξιόπιστη» τη μαρτυρία του Αναστασίου, προσθέτοντας πως έπεσε σε διάφορες αντιφάσεις τόσο στην κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία όσο και στην ανώμοτη δήλωση του ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Ο Νικόλαος Σάντης αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στο δεσμό που συνήψε με την πρώην κοπέλα του Μηνά, ο Αλέξης Αναστασίου, στο περιστατικό που σημειώθηκε έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας στις 14 Νοεμβρίου 2014 καθώς και στα γεγονότα της 16ης του μήνα, δηλαδή στη συνάντηση του Αναστασίου με τον Μηνά κάτω από την πολυκατοικία όπου διέμενε στη Λάρνακα, η οποία συνάντηση οδήγησε στο θάνατο του 22χρονου.
Χαρακτήρισε «απρόκλητη» την πράξη του Αναστασίου να μαχαιρώσει μια φορά στο λαιμό τον Μηνά, είπε ότι «κίνητρο του κατηγορουμένου ήταν η εκδίκηση», αναφέρθηκε σε «πράξεις παλληκαρισμού» του 17χρονου και σημείωσε ότι «έδειξε πλήρη αδιαφορία τόσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 22χρονου όσο και για τη ζωή του Μηνά».
Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν είναι ο Μηνά που κάλεσε τον κατηγορούμενο να πλησιάσει όταν τον συνάντησε στο χώρο στάθμευσης της πολυκατοικίας όπου διέμενε αλλά ο Αναστασίου του φώναξε να κοντέψει και ανέσυρε μαχαίρι το οποίο έχωσε στο λαιμό του 22χρονου. Σημείωσε ακόμα ότι μετά την πράξη του αυτή ο Αναστασίου αποχώρησε από τη σκηνή, φώναξε στους φίλους του «πάμε να φύουμε, νομίζω εσκότωσα τον» και πολύ αργότερα σε ένα από τους δύο «εκλώτσησε τη σίκλα, ρε, νομίζω εσκότωσα τον, έκαμα φόνο».
Στη συνέχεια ο κ. Σάντης αναφέρθηκε στις τελικές αγορεύσεις της Κατηγορούσας Αρχής και του συνηγόρου υπεράσπισης και είπε ότι ο Δημόσιος Κατήγορος δεν κατάφερε να αποδείξει «πέραν πάσης αμφιβολίας το στοιχείο του φόνου εκ προμελέτης» αφού απέτυχε να παρουσιάσει επαρκή μαρτυρία ως προς το φονικό μαχαίρι, σχετικά με το χρόνο και τις λεπτομέρειες της αγοράς του μαχαιριού ώστε να αποδείξει ότι αυτό ήταν στην κατοχή του κατηγορουμένου για προσχεδιασμένο έγκλημα.
Βασικό στοιχείο στην κρίση του Κακουργιοδικείου ότι ο φόνος δεν ήταν προμελετημένος ήταν και το γεγονός ότι ο Αναστασίου επέφερε μόνο μια μαχαιριά στον Μάικλ Μηνά και δεν επέφερε άλλα πλήγματα και στο ότι όταν πλησίασε τον 22χρονο μόλις αυτός βγήκε από το αυτοκίνητο του κάτω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, του φώναξε «ρε κόντεψε» και δεν επέλεξε τον απόλυτο αιφνιδιασμό.
Αναφορικά με τη γραμμή υπεράσπισης, το Κακουργιοδικείο απέρριψε τη θέση ότι τα ψυχολογικά προβλήματα του Αναστασίου είχαν σχέση με την επιθετική του συμπεριφορά, σημειώνοντας πως «ο κατηγορούμενος γνώριζε τι έκανε, ήξερε τι έκανε και τι σχεδίαζε να κάνει, ενώ είχε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον παρά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών» που όπως υποστήριξε ο δικηγόρος του κατανάλωσε τη νύχτα της 15ης προς 16η Νοεμβρίου 2014.
Πρόσθεσε πως μετά το χτύπημα που οδήγησε στο θάνατο του Μηνά «ο κατηγορούμενος εγκατέλειψε πανικοβλημένος τη σκηνή κρατώντας το μαχαίρι, στη συνέχεια προβαίνει ψύχραιμα και συγκροτημένα, σε όλες τις ενέργειες, δηλαδή επεχείρησε να καλύψει τα ίχνη του, θάβοντας το μαχαίρι στο έδαφος και εξαφάνισε τα ρούχα που φορούσε» δείχνοντας, όπως είπε, ότι ο Αλέξης Αναστασίου «είχε πλήρη επίγνωση της πράξης του και των επιπτώσεων της». Όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Σάντης, οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ο Αναστασίου «επέφερε το θάνατο στον Μηνά έχοντας πλήρη επίγνωση των πράξεων του».
Ανέφερε επίσης ότι «δεν έχει αποδειχθεί καμία πρόκληση από πλευράς του θύματος, κανένα ατύχημα, καμία αυτοάμυνα και καμία σχέση με ψυχικές ασθένειες».
Εν κατακλείδι ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανακοίνωσε ότι «ο κατηγορούμενος κρίνεται ένοχος για ανθρωποκτονία του Μιχάλη Μηνά».
Το Δικαστήριο όρισε την 9η Ιουλίου 2015 ως ημερομηνία για αγόρευση από τον Γιάννη Πολυχρόνη συνήγορο υπεράσπισης του Αλέξη Αναστασίου, για μετριασμό ποινής. Ταυτόχρονα διέταξε όπως διενεργηθεί έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για τον 17χρονο.
Η ανάγνωση της απόφασης του Κακουργιοδικείου διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά, ξεκίνησε με μία ώρα καθυστέρηση ενώ με το άκουσμα της απόφασης τόσο η μητέρα όσο και η αδελφή του Αλέξη Αναστασίου ξέσπασαν σε κλάματα.
Μόλις οι αστυνομικοί πήραν τον Αλέξη Αναστασίου για να τον φυγαδεύσουν από την αίθουσα του Δικαστηρίου, οι συγγενείς του Μηνά άρχισαν να τον γιουχαΐζουν, αναγκάζοντας τον Πρόεδρο του Κακουργιοδικείου να προβεί σε αυστηρή παρατήρηση.
Σημειώνεται ότι η Αστυνομία έλαβε αυστηρά μέτρα ασφαλείας και κατά την είσοδο όλων στην αίθουσα του Δικαστηρίου προέβη σε εξονυχιστικούς ελέγχους. Η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο με αποτέλεσμα η Αστυνομία για λόγους ασφαλείας, να ζητήσει από όσους στέκονταν να βγουν από αυτήν. Επίσης ανακοινώθηκε στους παρισταμένους πως όσοι παραφερθούν ή επιδείξουν ανάρμοστη συμπεριφορά θα συλλαμβάνονταν αμέσως και θα οδηγούνταν στα κρατητήρια του Δικαστηρίου.
Όταν εισήλθε στην αίθουσα ο Αλέξης Αναστασίου, συνοδευόμενος από αστυνομικούς της ΜΜΑΔ, πήγε και κάθισε μαζί με τους γονείς και την αδελφή του, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς να του ζητήσουν επίμονα να πάει στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Με την είσοδο των Δικαστών στην αίθουσα ο Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε, όπως είπε, «εκ του περισσού» στους παρισταμένους ότι όλο αυτό τον καιρό που δικάζεται η υπόθεση «δεν είχαμε ενδείξεις πρωτόγονης συμπεριφοράς», προειδοποιώντας ότι «σήμερα δεν θα γίνει ανεκτή αυτή η συμπεριφορά».
Αρκετοί από τους συγγενείς και φίλους του Μιχάλη Μηνά φορούσαν μαύρες φανέλες με τη φωτογραφία του και γράφοντας διάφορες φράσεις στα αγγλικά μεταξύ των οποίων ότι «μερικές φορές η καρδιά μας θέλει περισσότερο χρόνο να αντιληφθεί αυτό που το μυαλό μας ήδη γνωρίζει».


http://ikypros.com/?p=108388#sthash.uUwhRU8Z.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: