Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Δάνειο - γέφυρα €7 δις προς την Ελλάδα


Η απόφαση για το δάνειο γέφυρα των επτά δισεκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup και το οποίο θα προέλθει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο μόλις αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και εγκρίνουν τα εθνικά κοινοβούλια τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της. 


Η εκταμίευση των χρημάτων αναμένεται να γίνει οπωσδήποτε εντός του μήνα και αφορά την εκπλήρωση των άμεσων δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας. Πληροφορίες φέρουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, να έχουν συμφωνήσει, όπως χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις, τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά την απαίτηση Γερμανίας και Βρετανίας να δοθούν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου. 

Μετά την εξέλιξη αυτή, αναμένεται ότι θα αποπληρωθούν, η δόση του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό ταμείου, ύψους 1,5 δις, αλλά και τα ελληνικά ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. 

Εξάλλου, σε μια απόφαση που κρίνεται ως πρώτο βήμα για χαλάρωση, και όχι κατάργηση των τραπεζικών περιορισμών στο άμεσο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε το απόγευμα, την αύξηση κατά 900 εκατομμύρια ευρώ στην παροχή έκτακτης ρευστότητας προς την Ελλάδα. Ελληνικές τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως η ΕΚΤ θα επανεξετάσει το θέμα μετά τη ψήφιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων στις 22 Ιουλίου. 

Σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ερωτηθείς για το θέμα του Grexit τόνισε ότι το ευρωσύστημα συνεχίζει, υπό την προυπόθεση ότι η Ελλάδα είναι και ασφαλώς θα παραμείνει στην ευρωζώνη. 

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι «Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Αλλά, είχαμε μια σειρά ειδήσεων με την έγκριση του δάνειου- γέφυρα και τις ψηφοφορίες, τις ψηφοφορίες σε διάφορα κοινοβούλια, αρχής γενομένης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με τις οποίες τώρα έχουν αποκατασταθεί οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του ELA.Ο ELA προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αγγίζει τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ».



ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια: