Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

"Ο Τσίπρας έκανε μία θαρραλέα επιλογή"


«Μας πήρε αρκετές ώρες, αλλά νομίζω ότι ήταν μία καλή νύχτα και μία καλή μέρα για την Ευρώπη», δήλωσε σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ, σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.


«Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας», επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία χωρίς γαλλογερμανική συνεργασία.

Αναφορικά με την στάση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι ο Τσίπρας έκανε μία θαρραλέα επιλογή. «Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη πρέπει να παρέχει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη ούτε και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η συμφωνία επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ» τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι εξασφαλίζεται χρηματοδότηση περίπου 85 δισ. ευρώ για τη μεσογειακή χώρα αλλά και επιπλέον 35 δισ. από το σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις.

Αναφορικά με τη μεγάλη διάρκεια της συνόδου, ο Ολάντ τόνισε ότι έπρεπε να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφορούσε στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, που κατά τον Γάλλο πρόεδρο δεν μπορούσε απλώς να ζητάει τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού λαού, αλλά έπρεπε να διασφαλίζει βέλτιστη απόδοση και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Γαλλίας, που ήταν καθοριστικός στις διαπραγματεύσεις αφού είχε ως σκοπό την εξεύρεση δρόμου προσέγγισης διαφορετικών θέσεων.

Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ' όλα να είναι 'ευρωπαϊκή' και να μην υποχωρεί μπροστά στην κοινή γνώμη ή ένα εθνικό κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις δηλώσεις του, εξηγώντας ότι «το συμφέρον της Γαλλίας ήταν να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ αλλά και να κάνει την Ευρώπη πιο προοδευτική, φτάνοντας σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία»

«Η Ελλάδα δεν ζητούσε ελεημοσύνη, ζητούσε αλληλεγγύη», τόνισε ο Ολάντ εκφράζοντας την ανακούφισή του που η ΕΕ δεν έχασε την μεσογειακή χώρα που βρίσκεται στην καρδιά του πολιτισμού της Ευρώπης.


http://www.alfanews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: