Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Δείτε γιατί μας τρομάζουν τα ουρλιαχτά!!!

Σας προκαλούν τρόμο τα ουρλιαχτά; Δεν είστε ο μόνος. Και για την ακρίβεια, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον τρομάζει το ουρλιαχτό. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Για πρώτη φορά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, ανακάλυψαν γιατί τα ουρλιαχτά μας προκαλούν ένα τόσο ιδιαίτερο και δυσάρεστο συναισθηματικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Current Biology, ο εγκέφαλος μας αναγνωρίζει πότε η φωνή κάποιου δεν έχει τις συνηθισμένες ακουστικές συχνότητες που έχει η απλή ομιλία.
Οι συχνότητες αυτές ενεργοποιούν κέντρα στην αμυγδαλή, το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον εντοπισμό του κινδύνου, το φόβο και τη διαχείριση του.
Αυτό που κάνει τόσο ιδιαίτερο ήχο την ανθρώπινη κραυγή είναι η «οξύτητά» του, το πόσο γρήγορα δηλαδή κλιμακώνεται η ένταση του ήχου αυτού.
«Τα κανονικά πάτερν ομιλίας έχουν μικρές διαφορές στην ένταση από άνθρωπο σε άνθρωπο, μεταξύ 4 και 5 Hertz, αλλά οι κραυγές κλιμακώνονται πολύ γρήγορα και έχουν ένταση από 30 έως και 150 Hertz», εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Λ. Άρναλ.
Προέκυψε, μάλιστα, ότι η «οξύτητα» του ήχου καθορίζει το πόσο τρομακτικός είναι για εμάς.


 http://ikypros.com/?p=112006#sthash.XCAxdSk3.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: