Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Γυναικομαστία στους άνδρες και πως αντιμετωπίζεται

Δρ. Δημήτρης Σταύρου
Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός

Η επέμβαση διόρθωσης της γυναικομαστίας, είναι η χειρουργική διόρθωση των υπερβολικά ανεπτυγμένων ή διογκωμένων μαστών στους άνδρες. Είναι ένα συχνό φαινόμενο το οποίο εντοπίζεται σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα κληρονομικότητας, ορμονικών διαταραχών, ασθενειών ή χρήσης ορισμένων φαρμάκων.

Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική κατάσταση ενός άνδρα προκαλώντας αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και μειωμένης αυτοπεποίθησης. Πολλοί άνδρες καταφεύγουν σε διάφορες σωματικές δραστηριότητες όπως το κολύμπι ή το ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα, γιατί η αιτία δεν οφείλεται μόνο σε περίσσεια λίπους.


Η γυναικομαστία λοιπόν χαρακτηρίζεται από:
  1. Περίσσιο τοπικό λίπος
  2. Υπερανάπτυξη του μαστικού αδένα
  3. Μπορεί να εμφανιστεί μόνο στον ένα μαστό ή και στους δύο

Η χειρουργική επέμβαση διόρθωσης της γυναικομαστίας είναι μια καλή επιλογή για έναν άνδρα όταν:
  • Είναι σωματικά υγιής και βρίσκεται κοντά στο φυσιολογικό του βάρος
  • Η εικόνα του στήθους του τον ενοχλεί
  • Η ανάπτυξη του στήθους του έχει σταθεροποιηθεί
  • Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί μέσω εναλλακτικών θεραπειών
  • Έχει ρεαλιστικές προσδοκίες

Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η επέμβαση διόρθωσης της γυναικομαστίας για τους άνδρες είναι μια ιδιαίτερα προσωπική υπόθεση και ο άνδρας θα πρέπει να το κάνει για τον εαυτό του και όχι για να εκπληρώσει τις επιθυμίες κάποιου άλλου ή για να ταιριάζει σε συγκεκριμένα πρότυπα.

Τι πρέπει να περιμένει ένας άνδρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον πλαστικό:
Η επιτυχία και η ασφάλεια της επέμβασης διόρθωσης της γυναικομαστίας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ειλικρίνεια του ατόμου κατά τη συνάντηση του με το γιατρό. Στη συνάντηση θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήσεις όπως:
  • Γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεστε τη συγκεκριμένη επέμβαση, ποιές οι προσδοκίες σας και ποιό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα για εσάς;
  • Ιατρικές παθήσεις, αλλεργίες στα φάρμακα και ιατρικές θεραπείες.
  • Χρήση φαρμάκων, βιταμινών, φυτικών συμπληρωμάτων, στεροειδών, αλκοόλ, ναρκωτικών και αν καπνίζετε.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης της γυναικομαστίας:
Η πλαστική χειρουργική διόρθωσης της γυναικομαστίας, ονομάζεται και μειωτική μαστού. Μειώνεται το μέγεθος του μαστού κάνοντας το επίπεδο και ενισχύοντας το περίγραμμα του. Σε σοβαρές περιπτώσεις γυναικομαστίας, το υπερβολικό μέγεθος του μαστού μπορεί να συνδυάζεται και με αύξηση του μεγέθους της θηλής. Σε αυτές τις περιπτώσεις το μέγεθος και η θέση της θηλής μπορούν να βελτιωθούν και το περίσσιο δέρμα να αφαιρεθεί.

 Όσον αφορά το είδος της αναισθησίας, υπάρχουν δυο επιλογές με τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί η επέμβαση, με ενδοφλέβια καταστολή ή με γενική αναισθησία. Ο  γιατρός σας θα σας συστήσει την καλύτερη επιλογή για εσάς.

Λιπογλυπτική: Σε περιπτώσεις όπου η γυναικομαστία οφείλεται κυρίως σε περίσσεια λιπώδους ιστού, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές λιποαναρρόφησης. Αυτό περιλαμβάνει την εισαγωγή μιας κάνουλας μέσω δύο μικρών τομών. Η κάνουλα κινείται πίσω και μπρος με μια ελεγχόμενη κίνηση, ούτως ώστε να αναρροφηθεί η περίσσεια λίπους. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λιπογλυπτικής που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιηθεί θα επιλεγεί από τον γιατρό σας πριν από την επέμβαση.

Εκτομή: Οι τεχνικές εκτομής, συνιστώνται όταν χρειάζεται αφαίρεση αδενικού ιστού ή περίσσειας δέρματος. Η εκτομή είναι επίσης απαραίτητη, εάν η θηλαία άλως πρέπει να μειωθεί σε μέγεθος ή πρέπει να επανατοποθετηθεί σε ένα πιο φυσιολογικό ύψος στο θώρακα. Το είδος της τομής ποικίλει ανάλογα με τις συγκεκριμένες συνθήκες και προτιμήσεις. Πολλές φορές η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται συνδυάζοντας τόσο τη λιπογλυπτική όσο και την εκτομή.

Ουλές και Σημάδια: Οποιαδήποτε επέμβαση για διόρθωση της γυναικομαστίας, απαιτεί τη δημιουργία τομών. Συνήθως οι περισσότερες τομές γίνονται σε σημεία όπου δημιουργούν φυσικές καμπύλες και έτσι δεν είναι εύκολα ορατές.

*Ο Δρ. Δημήτρης Σταύρου είναι Πλαστικός και Επανορθωτικός Xειρουργός,

απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην πλαστική χειρουργική στο Chaim Sheba Medical Center at Tel-Hashomer, Tel-Aviv, Israel. Για πληροφορίες: Τηλ: 22377259, Email: drstavrou@cyplastsurg.com, Web: www.drstavrou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: