Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

"Να καταργηθούν οι γάμοι μικρών κοριτσιών"

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε ένα ψήφισμα χθες, που ζητά την κατάργηση του γάμου μικρών κοριτσιών και ανηλίκων γενικά και του καταναγκαστικού γάμου, αναγνωρίζοντας τον γάμο παιδιών ως παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, μια κίνηση που όσοι έχουν εκστρατεύσει εναντίον της πρακτικής θεωρούν σημαντικό βήμα.

Το Συμβούλιο είπε ότι ο γάμος παιδιών αποτελεί εμπόδιο στην αειφόρο ανάπτυξη και διαιωνίζει τη φτώχεια, και έριξε όλο το βάρος του στην υποστήριξη του. Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ο οποίος στόχος έχει σκοπό να θέσει τέλος στις νύφες-παιδιά και στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Το ψήφισμα αναγνωρίζει την ανάγκη για εθνικά σχέδια δράσης που θέτουν τέλος σε μια πρακτική, η οποία επηρεάζει γύρω στα 15 εκατομμύρια κορίτσια το χρόνο, και ζήτησε από κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι ασφαλείς και ελεύθερες να αποφασίσουν για την σεξουαλικότητά τους μετά από επαρκή πληροφόρηση.
«Οι οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών τώρα έχουν ένα ισχυρό εργαλείο για να τους βοηθήσει να αποδώσουν ευθύνες στις κυβερνήσεις τους σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχουν λάβει για να θέσουν τέλος στο γάμο παιδιών και να προστατέψουν τα δικαιώματα των κοριτσιών», είπε σε δήλωσή της η Λάκσμι Σουνταράμ, επικεφαλής της οργάνωσης Girls Not Brides.
«Αν δεν ενεργήσουμε να μειώσουμε τους γάμους παιδιών, 1,2 δις κορίτσια θα παντρευτούν ως παιδιά, μέχρι το 2050″, είπε, προσθέτοντας ότι το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από περισσότερες από 85 χώρες, μερικές από τις οποίες έχουν υψηλά ποσοστά γάμου παιδιών.
Ο γάμος των κοριτσιών καταστρέφει τις ευκαιρίες που έχουν για μόρφωση και εργασία, θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο και αυξάνει τις πιθανότητες να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, σεξουαλικής βίας, οικογενειακής βίας και να πεθάνουν κατά τη γέννα.
http://ikypros.com/?p=108198#sthash.JYTEGGvo.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: