Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Κύπρο. Μείωση τιμών σε παραλιακά κέντρα αναψυχής


Μείωση των τιμών σε αρκετά παραλιακά κέντρα αναψυχής διαπιστώνει ο ΚΟΤ, εξέλιξη την οποία αποδίδει στη δημοσίευση του παρατηρητηρίου τιμών, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για κατακόρυφη μείωση των περιπτώσεων υπερχρεώσεων.


Παράλληλα, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ Αννίτα Δημητριάδου, η αύξηση στις αφίξεις τουριστών το πρώτο εξάμηνο άγγιξε το 6%, με ρεκόρ αφίξεων που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και τις παραδοσιακές αγορές να υπερκαλύπτουν τις απώλειες από τη ρωσική αγορά.

«Φαίνεται ότι υπάρχει μια καλή δυναμική. Αν λάβουμε υπόψη τα στοιχεία των πρώτων έξι μηνών υπάρχει μια αύξηση που αγγίζει το 6%», ανέφερε η κ. Δημητριάδου, μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου του ΚΟΤ για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Κυπρίων καταναλωτών κατά τις διακοπές τους στην Κύπρο.

Θεωρούμε, είπε, ότι έχουν καρποφορήσει οι ενέργειες του ΚΟΤ, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους, προσθέτοντας πως «και στα εισοδήματα υπάρχει μια αύξηση».

«Όμως υπάρχει βέβαια η μείωση στη ρωσική αγορά, κάτι το οποίο ήταν δεδομένο. Παράλληλα όμως πετύχαμε αυξήσεις από άλλες παραδοσιακές αγορές που έχουν υπερκαλύψει το κενό και η περίπτωση της Ρωσίας είναι διαχειρίσιμη» σημείωσε και ανέφερε ότι «οι αφίξεις του τελευταίου εξαμήνου, μέχρι τον Ιούνιο, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο περιηγητές που είναι ρεκόρ».

Στην παρουσίασή της η κ. Δημητριάδου ανέφερε επίσης ότι έχει παρατηρηθεί πως «λόγω του ανταγωνισμού, μερικές φορές οι ιδιοκτήτες των παραλιακών κέντρων μειώνουν τις τιμές στα είδη ευρείας κατανάλωσης, όταν εντοπίσουν ότι είναι ιδιαίτερα ακριβές βάσει του παρατηρητηρίου τιμών», που ετοιμάζεται από τον Οργανισμό και στο οποίο καταγράφονται οι τιμές των ειδών ευρείας κατανάλωσης στα παραλιακά κέντρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, υπέδειξε πως οι τιμές είναι φιλελευθεροποιημένες, οι επιχειρηματίες υποβάλλουν στον ΚΟΤ τιμοκαταλόγους που εγκρίνονται και σε περίπτωση που η χρέωση ξεπερνά την τιμή που αναγράφεται στον τιμοκατάλογο τότε νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να υποβάλει παράπονο και να γίνει ακόμα και δίωξη.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τμήματος Διασφάλισης Ποιότητας του ΚΟΤ Γιώργος Περικλέους είπε πως «με τη δημοσίευση των τιμών θορυβήθηκαν αρκετές περιοχές και αρκετά κέντρα αναψυχής, που αναγκάστηκαν, λόγω του ανταγωνισμού και της δημοσίευσης των τιμών, να μειώσουν τις τιμές προς τα κάτω».

Ανέφερε ενδεικτικά πως σε πάρα πολλές περιοχές φέτος στον Πρωταρά η τιμή του φραπέ έπεσε στα €2. «Ενώ πριν από μερικά χρόνια ήταν €4-€5, σήμερα πράγματι έπεσε πάρα πολύ χαμηλά» είπε, προσθέτοντας πως «νιώθουμε ότι πετύχαμε ένα από τους βασικούς μας στόχους με τη δημοσίευση του παρατηρητηρίου».

Ο κ. Περικλέους είπε πως όταν υπάρξει υπερχρέωση, δηλαδή τιμή πέραν αυτής που καταγράφεται στον τιμοκατάλογο, είναι «σαφέστατη παρανομία» και κάλεσε τους καταναλωτές όταν διαπιστώνουν υπερχρεώσεις να ενημερώνουν τον ΚΟΤ για να προβαίνει σε διορθωτικά μέτρα.
Ωστόσο συνέχισε λέγοντας πως είναι παρά πολύ λίγες αυτές οι περιπτώσεις. «Μειώθηκαν κατακόρυφα οι περιπτώσεις υπερχρεώσεων. Κάπου οι Κύπριοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να ακολουθούν τις τιμές» είπε.

Όπως ανέφερε η κ. Δημητριάδου, ο ΚΟΤ λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή παραπόνων για γενικά παράπονα και ειδική γραμμή για παράπονα που αφορούν παραλίες. Οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση στη γραμμή παραπόνων επικοινωνώντας με το τηλεφωνικό κέντρο του Οργανισμού 22-691100, το οποίο θα τους παραπέμψει στον αρμόδιο λειτουργό, ανέφερε, ενώ παράλληλα μελετάται η επέκταση του συστήματος με κάποια άλλη γραμμή που θα λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ.
Η Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΚΟΤ είπε επίσης ότι έχει ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής και θα βοηθήσει στην πιο εύρυθμη λειτουργία τους αλλά και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. 

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται, σύμφωνα με την ίδια, ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας περί ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο στοχεύει, είπε, στην αναβάθμιση των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων και ενσωματώνει πρόνοια για τη δημιουργία νέων μορφών καταλυμάτων που ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις πελατείας, όπως τα boutique, spa, family και club hotels.

Η κ. Δημητριάδου σημείωσε ότι για δέκατη συνεχή χρονιά η Κύπρος ως ευρωπαϊκός τουριστικός προορισμός κατατάσσεται πρώτη σε ό,τι αφορά την καθαρότητα και διαύγεια των νερών κολύμβησης, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για την καθαρότητα των νερών. Πενήντα επτά παραλίες έχουν τιμηθεί με το ευρωπαϊκό οικολογικό πρότυπο Γαλάζια σημαία. Όπως ανέφερε, ο ΚΟΤ κάθε χρόνο επενδύει €100.000 για έργα που αφορούν την οργάνωση των παραλιών και την ασφάλεια των λουομένων.

Ανέφερε ακόμα ότι τριάντα επτά παραλίες είναι προσβάσιμες σε άτομα με αναπηρίες και ότι ο ΚΟΤ επιχορήγησε τον τεχνικό εξοπλισμό ώστε σε πέντε παραλίες να εγκατασταθεί εξοπλισμός που να επιτρέπει την πρόσβαση των παραπληγικών στο νερό, ενώ φέτος επιχορηγεί έργα για πρόσβαση παραπληγικών σε δέκα παραλίες.

Σημείωσε, τέλος, ότι η Κύπρος είναι ένας ασφαλής προορισμός και ο ΚΟΤ στοχεύοντας στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας συνέστησε συντονιστική πλατφόρμα για τα θέματα της ασφάλειας των τουριστών στην οποία συμμετέχουν φορείς του δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, οι τοπικές αρχές και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί. Ετοιμάστηκαν, είπε, σχέδια δράσης που αφορούν προβλήματα που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση αλκοόλ, θέματα ασφάλειας λουομένων και παραλιών, θέματα υγείας και νοσηλείας, θέματα κλοπών και παρενοχλήσεων, θέματα οδικής ασφάλειας και τροχαίων δυστυχημάτων και θέματα μεταφορών.


 http://www.alfanews.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: