Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Στο κόκκινο η θερμοκρασία στην Κύπρο


Στα υψηλά επίπεδα θα συνεχίσει να κινείται ο υδράργυρος καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Συνεχίζοντας από εκεί που έμεινε τις προηγούμενες ημέρες, η θερμοκρασία θα παραμείνει κοντά στους 40 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας συνθήκες έντονης δυσφορίας και καύσωνα ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες στις περιοχές του εσωτερικού.


Χαρακτηριστικό επίσης των ημερών είναι και οι υψηλές σχετικά θερμοκρασίες της νύχτας. Ευτυχώς, τα επίπεδα υγρασίας που καταγράφονται αυτές τις μέρες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, γεγονός που μειώνει τον βαθμό δυσφορίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 39 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 35 στα νότια και ανατολικά παράλια, γύρω στους 32 στα υπόλοιπα παράλια και στους 31 στα ψηλότερα ορεινά. Το βράδυ, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος.

Ανοικτό το Κέντρο Εξυπηρέτησης στη Λευκωσία λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Ανοικτό θα είναι τις επόμενες μέρες το Κέντρο Εξυπηρέτησης κατά των συνεπειών των ψηλών θερμοκρασιών, για να προσφέρει ανακούφιση στους πολίτες.

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Λευκωσίας, το Κέντρο, θα είναι ανοικτό από τις 07:30 μέχρι τις 18:00 και βρίσκεται στο Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Γηροκομείου στην περιοχή της Πύλης Αμμοχώστου, στην οδό Νικηφόρου Φωκά 40 (τηλέφωνο 22 877850).

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το Κέντρο εποπτεύεται από προσωπικό και διαθέτει κλιματισμό και δροσερά ροφήματα.

Εντατικοποίηση επιθεωρήσεων λόγω καύσωνα

Καθώς ο υδράργυρος ανεβαίνει και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα εξακολουθήσει να κινείται σε υψηλά επίπεδα καθ' όλη την διάρκεια της εβδομάδας, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας υπενθυμίζει στους εργοδότες και στα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα ότι οι κίνδυνοι για την υγεία των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.

Αυτές τις ημέρες οι επιθεωρητές του Τμήματος εντείνουν τις επιθεωρήσεις τους, με έμφαση σε υπαίθριους χώρους εργασίας, οικοδομές, λιμάνια, εξορυκτικές εργασίες, μονάδες κατασκευής μπετόν κ.ά. προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία. Πάντως, όπως πληροφορούμαστε, εργοδότες επικοινωνούν με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και ζητούν πληροφόρηση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με χθεσινή ανακοίνωση, υποδεικνύει στον εργοδοτικό κόσμο ότι υποχρεούται να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω της εκτίμησης των κινδύνων για προστασία των εργαζομένων ή των ιδίων από τον θερμικό φόρτο, όπως αυτά προνοούνται στον Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων, μη αποκλειομένης και της αλλαγής ή της διακοπής εργασίας.

Η εφαρμογή του Κώδικα Πρακτικής για τη Θερμική Καταπόνηση των Εργαζομένων τέθηκε σε ισχύ πέρσι. Ο Κώδικας προνοεί, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση του εργοδότη να μετρά τις παραμέτρους που συμβάλλουν στον θερμικό φόρτο, όπως, θερμοκρασία, αέρα και υγρασία, και αναλόγως να ρυθμίζουν τις εργασίες τους, λαμβάνοντας τα επαρκή μέτρα για αποφυγή ή μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Επίσης, ο εργοδότης είναι υπόχρεος να οργανώνει τις εργασίες, ώστε οι βαριές να εκτελούνται κατά τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας και γενικά να διεξάγονται σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο.

Συστήνεται όπως αποφεύγονται οι επίπονες εργασίες στο ύπαιθρο κατά το δυνατόν, τουλάχιστον τις πιο θερμές ώρες της ημέρας (12:00-16:00). Καλείται επίσης ο εργοδότης να οργανώνει την εργασία, ώστε να διενεργούνται συχνά μικρά διαλείμματα και ανάπαυση σε σκιερό μέρος.

Για περισσότερες πληροφορίες ο εν λόγω Κώδικας είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, http://www.mlsi.gov.cy/mlsi/dli.


http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/268004/se-synthikes-kaysona-kai-tis-epomenes-imeres#sthash.XLtvphBm.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: