Τετάρτη 15 Ιουλίου 2015

Ήρθε το hangxiety. Δείτε τι είναι!!!


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το φαινόμενο hangover κατά το οποίο πονοκέφαλοι, ναυτία, πόνος στο στομάχι, δίψα και η αίσθηση του «δεν ξέρω πού βρίσκομαι», ήταν εμφανή μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 
Σήμερα ομάδα επιστημόνων αναλύει ένα ακόμα φαινόμενο το οποίο συνδέεται με το hangover και αφορά την εκδήλωση συμπτωμάτων έντονου στρες και πανικού έπειτα από μια νύχτα με κατανάλωση πολύ αλκοόλ.
 
Το φαινόμενο περιγράφεται ως (hangover + anxiety) ή boozanoia (booze + paranoia) και αφορά την έντονη ανησυχία ενός ατόμου, για το αν η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη προς γνωστούς και φίλους λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.
 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο παρατηρείται ιδιαίτερα στις γυναίκες που βιώνουν αυτήν την εμπειρία και πασχίζουν να θυμηθούν την επομένη στιγμές από τη συμπεριφορά τους. Όπως λένε οι ειδικοί, επειδή δεν καταφέρνουν να θυμηθούν τι ακριβώς έχει συμβεί, αναζητούν τεκμήρια  ανατρέχοντας στο κινητό τους σε πιθανές φωτογραφίες, μηνύματα ή κλήσεις που έχουν δεχθεί ή στείλει για να ξυπνήσουν τη μνήμη τους.
 
Τα συμπτώματα του hangxiety δεν σχετίζονται απαραίτητα με εμπειρίες που κουβαλάει κανείς από το παρελθόν του. Όπως έχουν επισημάνει πολλές γυναίκες που το έχουν βιώσει, στο παρελθόν τους μπορεί να ήταν αρκετά φιλελεύθερες τόσο στις σεξουαλικές τους σχέσεις όσο και στη ζωή τους γενικότερα χωρίς να αισθάνονται τύψεις και ενοχές και παρόλα αυτά μετά από ένα hangxiety να νιώθουν πολύ άσχημα.
 
Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό συμβαίνει καθώς, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις αντιστάσεις μας και μας κάνει πιο εξωστρεφείς και επικοινωνιακούς. Όσο όμως περνά η επίδραση του αλκοόλ, ενεργοποιείται και πάλι το κέντρο της αυτοκριτικής στον εγκέφαλο και είναι πιθανό να προκύψουν αρνητικά συναισθήματα όπως αυτά που περιγράφονται παραπάνω.
 
Το hangxiety, όπως λένε, είναι σε αρκετές περιπτώσεις ήπιο, δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσει σε κρίση πανικού και το άτομο να νιώσει ότι παθαίνει έμφραγμα, γι αυτό προειδοποιούν και εφιστούν την προσοχή όλων στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
 
Πηγή: naftemporiki.gr
http://www.sigmalive.com/lifestyle/health/249011/meta-to-hangover-irthe-kai-to-hangxiety#sthash.WMTDcak5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: