Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Στην Πάφο βρίσκονται 65 ερευνητές από τη Γερμανία και διενεργούν μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα



Με μία μοναδική αποστολή βρίσκονται στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο, όπου είναι η βάση τους, 65 ερευνητές από τη Γερμανία.

Με το ειδικό ερευνητικό αεροπλάνο HALO διενεργούν μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα σε σχέση με τη μελλοντική κλιματική αλλαγή. Η ερευνητική αποστολή αναλύει τις αλλαγές στον αυτό- καθαρισμό της ατμόσφαιρας και την επίδραση των μουσώνων.


Ο επικεφαλής της ερευνητικής αποστολής Dr Jos Lelieveld  Διευθυντής του Γερμανικού Ινστιτούτου Max Planck για την Ατμοσφαιρική Χημεία και καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου και ο πρέσβης της Γερμανίας στην Κύπρο Nikolai von Schoepff παρέστησαν στην εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης του ερευνητικού  αεροσκάφους HALO και της ομάδας ερευνητών. 

Ο Στράτος Μπουρτσουκίδης ερευνητής Ατμοσφαιρικής Χημείας σε δηλώσεις του ανέφερε πως το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με πολλά μηχανήματα, τα οποία μετράνε κυρίως ατμοσφαιρικούς ρύπους.

“ Έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε ατμοσφαιρικές μετρήσεις πάνω από τους μουσώνες της Ινδίας , στην ουσία μελετάμε την ικανότητα αυτοκαθαρισμού της ατμόσφαιρας με αυτό το αεροπλάνο” , ανέφερε, προσθέτοντας πως “ στόχος μας είναι να δούμε πΏς αυτοί οι ατμοσφαιρικοί ρύποι προέρχονται από τις εκπομπές της Ινδίας και μετασχηματίζονται μέσα στην ατμόσφαιρα”.

Στην ουσία, συνέχισε, “είναι κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι στιγμής και είναι η μοναδική ευκαιρία να μπορέσουμε να πετάξουμε με το αεροπλάνο σε συνθήκες στις οποίες είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε μετρήσεις “.

O κ. Μπουρτσουκίδης εξέφρασε την ελπίδα όπως γίνουν αντιληπτά στην ομάδα των ερευνητών κάποια φαινόμενα τα οποία μέχρι στιγμής – όπως είπε- δεν γίνονται αντιληπτά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως το πρόγραμμα αυτό σχεδιαζόταν για κάποια χρόνια ενωρίτερα αλλά λόγω κάποιων καθυστερήσεων ξεκίνησε τώρα.

Πρόσθεσε επίσης πως τον Ιανουάριο έγιναν κάποιες δοκιμαστικές πτήσεις στη Γερμανία και ακολούθως επισκέφτηκαν την Κύπρο, τις Μαλδίβες για δέκα μέρες, όπου η ομάδα των ερευνητών με το αεροσκάφος HALO πέταξαν εσωτερικά της Ινδίας και δυτικά, στα σημεία όπου η χημική πρόγνωση έδειχνε ότι είναι ενδιαφέρουσα.

Τώρα συνέχισε, “επισκεφτήκαμε εκ νέου την Κύπρο, όπου θα διενεργήσουμε μετρήσεις πάνω από τη Σαουδική Αραβία “, προσθέτοντας πως η βάση μας είναι η Κύπρος και θα είναι η Κύπρος μέχρι το τέλος της καμπάνιας”.

O κ. Μπουρτσουκίδης ανέφερε πως η Κύπρος έχει επιλεγεί για την ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα λόγω της τοποθεσίας της, επειδή – όπως είπε- είναι κοντά στη Σαουδική Αραβία, αλλά κυρίως για πολιτικούς λόγους αφού ο Διευθυντής του Ινστιτούτου είναι ο Καθηγητής Παπανικολάου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η Κύπρος, είπε, μας βοηθά πολύ περισσότερο σ’ αυτά τα θέματα, από άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα από την ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα, ο κ. Μπουρτσουκίδης εκ μέρους της ομάδας των ερευνητών ανέφερε πως αυτά μπορούν να πάρουν μήνες μέχρι και χρόνο, αφού σημείωσε, είναι πολύ περίπλοκα τα δεδομένα και χρειάζεται πολύς καιρός για την ανάλυση.

Παρατήρησε ωστόσο πως σε κάποιες μολυσμένες περιοχές τα όργανα δείχνουν κάποιες ενδείξεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να συνδυαστούν όλες αυτές οι μετρήσεις μαζί προκειμένου να βγει ένα κοινό αποτέλεσμα και να διαφανεί τι χημεία γίνεται.

Πρόκειται, είπε, “για διαφορετικά μηχανήματα, το κάθε μηχάνημα μετρά διαφορετικούς παραμέτρους” , οπότε συνέχισε, πρέπει να συνδυαστούν όλες αυτές οι μετρήσεις για να γίνει αντιληπτή η χημεία. 

Ερωτηθείς κατά πόσο μέσα από την ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα μπορούν τα μετρηθούν οι αεροψεκασμοί, ο κ. Μπουρτσουκίδης, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του, σημείωσε, πως  οι αεροψεκασμοί είναι επιστημονικά πειράματα στα οποία μελετούνται πώς δημιουργούνται τα σύννεφα στην ουσία.

Τα περισσότερα απ’ αυτά, πρόσθεσε, “είναι επιστημονικά πειράματα επειδή στη παρούσα στιγμή το κλίμα μας αλλάζει”.

Επειδή, συνέχισε, “βλέπουμε ότι όντως υπάρχει μια άνοδος της θερμοκρασίας, τα πειράματα αυτά γίνονται για να καταλάβουμε πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία γίνεται γρηγορότερα απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε και απ’ ό,τι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”, κατέληξε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, ανέφερε πως η ερευνητική πτήση για την ποιότητα του αέρα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πείραμα που γίνεται σε μια ευρεία περιοχή και αφορά το θέμα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από τους μουσώνες.

Γνωρίζουμε, συνέχισε, ότι τα κλιματικά φαινόμενα και τα θέματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή περαιτέρω είναι παγκόσμια, αφού είπε χαρακτηριστικά, γίνεται κάτι στην Ινδία και έχουμε εμείς ένα πρόβλημα στην Κύπρο.

Πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις διαφαίνεται ότι πάνω από την Κύπρο αλλά και την Κρήτη, πάρα πολύ ψηλά από το επίπεδο της γης και της θάλασσας, συγκεντρώνεται κάποια ρύπανση, σημειώνοντας πως η δουλειά αυτών των επιστημόνων είναι να εξεύρουν τρόπους αυτοκαθαρισμού της ατμόσφαιρας.

Εκτίμησε εξάλλου πως η συνεργασία με αυτά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα  πρέπει να συνεχίσει προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις με την πάροδο του χρόνου στην ίδια την ατμόσφαιρα την οποία βιώνουμε εμείς ως άνθρωποι.

Οι παρευρισκόμενοι, ανάμεσα στους οποίους και εκπρόσωποι των ΜΜΕ, επισκέφτηκαν το εσωτερικό του αεροσκάφους HALO το κινηματογράφησαν και το φωτογράφησαν.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: