Σάββατο 1 Αυγούστου 2015

Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Μιανμάρ

Έντονες πλημμύρες σε ολόκληρη την Μιανμάρ παρεμποδίζουν τις προσπάθειες διάσωσης το Σάββατο καθώς χιλιάδες βρήκαν καταφύγιο σε μοναστήρια καθώς η άνοδος της στάθμης του νερού που προκλήθηκε από καταρρακτώδεις βροχές με αποτέλεσμα το θάνατο 27 ανθρώπων σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν σε ολόκληρη τη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, καταστρέφοντας δεκάδες χιλιάδες σπίτια και χωράφια και αφήνοντας στο πέρασμά τους αποκλεισμένους ανθρώπους σε απομακρυσμένα χωριά έχουν καταστεί τεστ αντοχής για τις περιορισμένες ικανότητες επιχειρήσεων διάσωσης της κυβέρνησης της χώρας.
«Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει πλημμυρίσει τώρα», ανέφερε διευθυντής στο Υπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας που δεν θέλησε να κατονομαστεί, εξηγώντας οι 13 από τις 14 επαρχίες  και περιοχές έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες, την άνοδο της στάθμης του νερού και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις.
Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων και τοπικών ομάδων βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά «δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τις πλημμύρες», είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει νέος απολογισμός νεκρών από την Πέμπτη που ανακοινώθηκε η απώλεια ζωής 27 ανθρώπων λόγω διακοπής των δικτύων επικοινωνίας.
Στην πόλη Μονγκντό, στην περιοχή Ρακχίνι, καταστράφηκαν σπίτια και γραφειακά συγκροτήματα, δέντρα ξεριζώθηκαν και δρόμοι έχουν μπλοκαριστεί λόγω των σφοδρών καταιγίδων, δήλωσε στο ΓΠΕ τοπικός αξιωματούχος.
Πρόσθεσε ότι έχουν ανοίξει καταφύγια για τους επηρεασμένους πολίτες σε μοναστήρια. Η Ρακχίνι φιλοξενεί ήδη περίπου 140.000 εκτοπισμένους κυρίως Μουσουλμάνους Ροχίνγκια που ζουν σε πρόχειρα παράκτια στρατόπεδα μετά από τις συγκρούσεις του 2012 μεταξύ μειονοτήτων και Βουδιστών.
«Περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο σε 23 μοναστήρια στην πόλη Μινμπιάρ. Χρειαζόμαστε πόσιμο νερό επειγόντως. Οι οδικές συγκοινωνίες έχουν αποκοπεί», είπε στο πρακτορείο της πόλης.
Οι πλημμύρες φέτος έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 30.000 στρέμματα αγροτικής γης και έχουν προκαλέσει ζημιές σε ακόμα 73.000 στρέμματα σύμφωνα με την εφημερίδα GNLM.

Δεν υπάρχουν σχόλια: