Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Μεγάλη πυρκαγιά στην Γιόλου και στις γύρω κοινότητες

Επί ποδός βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πάφου για την κατάσβεση πυρκαγιών που ξέσπασαν χθες και σήμερα στην επαρχία.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες στις 4.05 το απόγευμα στη Γιόλου, και γύρω στις 21:00 επεκτάθηκε στο χωριό της Παλαιάς Θελέτρας, συνεχίζει να μαίνεται και δεν έχει δοθεί ακόμη μήνυμα μερικού ελέγχου, σύμφωνα με το Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου Πόλυ Χατζηβασιλείου.

Ο κ. Χατζηβασιλείου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ανέφερε πως στην περιοχή δημιουργήθηκαν αντιπυρικές ζώνες . Η πυρκαγιά κατέκαυσε ένα τέταρτο τετραγωνικό χιλιόμετρο σε έκταση από άγρια βλάστηση, δένδρα και ξηρά χόρτα.
Λόγω σκότους, χθες το βράδυ αποχώρησαν τα  εναέρια πτητικά μέσα που έσπευσαν στην περιοχή της Γιόλου για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, όπως είπε, και για την κατάσβεσή της επιστρατεύτηκαν μόνο τα μικρά οχήματα και κάποια καδενοφόρα, αφού τα μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής δεν μπόρεσαν να επέμβουν λόγω του δύσβατου της περιοχής.
Με το πρώτο φώς της ημέρας, είπε ο κ. Χατζηβασιλείου, ενεργοποιήθηκαν και τα δύο ελικόπτερα πυρόσβεσης που έχει εκμισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Χατζηβασιλείου εκτίμησε πως αν μέχρι το μεσημέρι δεν υπάρξει αλλαγή ανέμου τότε θα γίνει κατορθωτή και η κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με το Βοηθό Διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το μέτωπο της παλιάς Θελέτρας έχει ασφαλιστεί με αντιπυρική ζώνη, ενώ στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν τα καδενοφόρα.
Τα μέλη της πυροσβεστικής, συνέχισε, εργάστηκαν όλη τη νύχτα και η επιχείρηση κατάσβεσης των πυρκαγιών γίνεται με αντικαταστάσεις προσωπικού.
Από χθες που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Γιόλου επιστρατεύθηκαν δυο εκμισθωμένα ελικόπτερα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δύο πτητικά μέσα του Τμήματος Δασών, ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή ενός ελικοπτέρου της Αστυνομίας.
Επίσης στο έργο της κατάσβεσης συνέβαλαν οκτώ οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Τμήμα Δασών και το Ταμείο Θήρας.
Στο μεταξύ δύο πυρκαγιές ξέσπασαν στην επαρχία Πάφου στις 3.20 και στις 5.10 σήμερα τα ξημερώματα, στις περιοχές Πέγειας και Πόλης Χρυσοχούς .
Η φωτιά στην Πέγεια κατέκαυσε έξι δεκάρια άγρια βλάστηση, ξηρά χόρτα και δένδρα καθώς και μία μικρή γεωργική αποθήκη, ενώ επηρεάστηκε και η εξωτερική βαφή μιας οικίας.
Χάρη ωστόσο στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να επεκταθούν.
Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς κατέκαυσε ένα δεκάριο άγριας βλάστησης και ξηρά χόρτα.
Εξάλλου μικρότερες πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στην επαρχία Πάφου. Στην Ακουρσό απειλήθηκαν δύο μάντρες, ωστόσο χάρη στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο και δεν προκλήθηκαν ζημιές.
Επίσης πυρκαγιές ξέσπασαν χθες στην Γυαλιά, στον Κάθηκα, στη Δρούσεια και στην περιοχή Πιττοκόπο, κατακαίγοντας μικρή έκταση από ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση. Οι πυρκαγιές τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: