Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Στην πτέρυγα των υποδίκων κρατείται ο Ρώσος δημοσιογράφος Α.Νεκράσοβ



Στην πτέρυγα των υποδίκων των Κεντρικών Φυλακών συνεχίζει να κρατείται ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Νεκράσοβ, ο οποίος συνελήφθη από την Αστυνομία στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, στις 15 Ιουλίου, μετά από αίτημα των Αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έκδοσή του στη χώρα του.


Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους είπε ότι ο Ρώσος δημοσιογράφος κατήλθε σε απεργία πείνας τις τρεις πρώτες μέρες μετά την κράτησή του και μετά σταμάτησε την απεργία.

Ανέφερε ότι κρατείται στην πτέρυγα των υποδίκων των Κεντρικών Φυλακών και οι συνθήκες κράτησής του είναι οι ίδιες όπως και των υπολοίπων υποδίκων. Είπε, επίσης, ότι είναι  συνεργάσιμος με τις Αρχές των φυλακών και δεν έχει δημιουργήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η κ. Δημοσθένους ανέφερε ακόμη ότι σήμερα τον επισκέφθηκε η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Ο  Αντρέι Νεκράσοβ υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί άσυλο από την Κυπριακή Δημοκρατία, επικαλούμενος φόβους για τη ζωή του, αλλά και για πολυετή φυλάκιση στη χώρα του σε περίπτωση που εκδοθεί. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο ζητά την άμεση εξέταση του αιτήματός του για παραχώρηση πολιτικού ασύλου. 

Η Ένωση Συντακτών Κύπρου, με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή, ζητούσε από τις αρμόδιες Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως “τύχει δίκαιης αντιμετώπισης πέραν από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες”, ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» η οποία ενημέρωσε σχετικά την Ένωση Συντακτών Κύπρου ζητώντας τη βοήθειά της.

Η ΈΣΚ ζητούσε επίσης όπως εξεταστεί χωρίς χρονοτριβή η αίτησή του για εξασφάλιση πολιτικού ασύλου.

(ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: