Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Καταπληκτικά τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ

Σε μια φαντασμαγορική τελετή, παρουσία πολλών ξένων ηγετών μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας και της Ελλάδας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι εγκαινίασε σήμερα τη νέα Διώρυγα του Σουέζ, που πιστεύεται ότι θα δώσει ανάσες ανάκαμψης στη δοκιμαζόμενη οικονομία της χώρας του.

Στην ομιλία των εγκαινίων ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του θα νικήσει την τρομοκρατία. Στη συνέχεια υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο επιτρέπεται η διέλευση των πλοίων και η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από το πρώτο εμπορικό σκάφος που μπήκε στη νέα διώρυγα.
«Η Αίγυπτος αυτήν τη χρονιά αντιτάχθηκε στην πιο επικίνδυνη τρομοκρατική απειλή που θα πυρπολούσε τον κόσμο αν μπορούσε» είπε ο Σίσι ενώπιον ηγετών απ` όλον τον κόσμο. «Τα έργα δεν έγιναν υπό φυσιολογικές συνθήκες και αυτές οι συνθήκες εξακολουθούν να υπάρχουν. Πολεμάμε εναντίον τους (σ.σ. των τρομοκρατών) και θα τους νικήσουμε», υπογράμμισε.
Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία για την Αίγυπτο. Το Κάιρο και οι άλλες μεγάλες πόλεις σημαιοστολίστηκαν. Στις γέφυρες του Νείλου κρεμάστηκαν πολύχρωμα φωτάκια και πανό με τη φράση «Από τη μητέρα του κόσμου (σ.σ. την Αίγυπτο) για όλον τον κόσμο».
Τα τρία νεοαποκτηθέντα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale καθώς και οκτώ αμερικανικά F-16 έκαναν μια επίδειξη στην περιοχή του Σουέζ ενώ ελικόπτερα και άλλα σκάφη συνόδευαν το γιοτ του προέδρου Σίσι.
Η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Νέα Διώρυγα του Σουέζ και η βιομηχανική ζώνη που πρόκειται να δημιουργηθεί γύρω της θα σφραγίσουν την αναγέννηση της αιγυπτιακής οικονομίας, παρά τον σκεπτικισμό που εκφράζουν ορισμένοι.
Μεταξύ των πολλών προσκεκλημένων στην τελετή των εγκαινίων ήταν επίσης ο εμίρης του Κουβέιτ, ο βασιλιάς του Μπαχρέιν, ο βασιλιάς της Ιορδανίας και οι πρόεδροι του Σουδάν, της Παλαιστινιακής Αρχής και της Υεμένης. Στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ θα έχει διμερείς επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο.


http://ikypros.com/?p=115728#sthash.nfjP1zWY.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: