Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Η χρήση ηλεκτροκίνητων δικύκλων και τρικύκλων δημιουργεί προβλήματα στους πεζούς



Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το φαινόμενο της χρήσης ηλεκτροκίνητων δικύκλων και τρικύκλων, ελλείψει σχετικής νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τους συχνούς σοβαρούς τραυματισμούς οδηγών και αμέριμνων πεζών, κυρίως σε τουριστικές περιοχές. 
 
Δεκάδες είναι τα παράπονα πολιτών για απρόσεχτη οδήγηση ηλεκτροκίνητων πατινιών από ενήλικους και ανήλικους «χειριστές», πάνω σε πεζοδρόμια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί, όπως το χθεσινό περιστατικό τραυματισμού γυναίκας στη Λάρνακα. Όπως αναφέρεται στη σελίδα της  διαδικτυακής κοινότητας «Η Λάρνακα αλλάζει και μας αρέσει», στο Facebook, το ατύχημα σημειώθηκε στην οδό Πιαλέ Πασά με αποτέλεσμα η γυναίκα οδηγός ενός τέτοιου τρίκυκλου οχήματος να τραυματιστεί στο κεφάλι και να χρειαστεί η μεταφορά της στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
 
 
Τα εν λόγω οχήματα, η χρήση των οποίων έχει απαγορευθεί σε δύο ευρωπαϊκές χώρες, πωλούνται και ενοικιάζονται ανεξέλεγκτα από εφήβους και τουρίστες, οι οποίοι με ένα χαμηλό ποσό γίνονται ο «φόβος και ο τρόμος» για πεζούς, και μάλιστα μέσα σε πολυσύχναστες πλατείες παραλιακών πόλεων, μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου και ενώ στα σημεία αυτά συχνάζουν και μικρά παιδιά. 
 
Τη χρήση των εν λόγω οχημάτων καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνη το γεγονός ότι μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητες μέχρι 20 -30 χιλιομέτρων την ώρα, δεν έχουν φώτα, ενώ κάποια μοντέλα δεν διαθέτουν φρένα με άμεση ανταπόκριση.
 
Εν αναμονή νομοσχεδίου το Φθινόπωρο
   
Μιλώντας στο Sigmalive, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, Αντώνης Αντωνίου, ανέφερε ότι το θέμα έχει απασχολήσει την Επιτροπή, η οποία βρίσκεται σε αναμονή για εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
 
Ο κ. Αντώνιου ανέφερε ότι το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή από τον ίδιο, τον Νοέμβριο του 2014, ωστόσο λόγω του αυξημένου όγκου θεμάτων, συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2015.  Κατά τη συζήτηση, πρόσθεσε ο κ. Αντωνίου, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει νομοθεσία ούτε για εγγραφή, ούτε για κυκλοφορία των ηλεκτρικών «πατινιών», καθώς δεν εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα μηχανοκίνητα οχήματα.  
 
Πρόσθεσε ότι Αστυνομία και Τμήμα Οδικών Μεταφορών ανέλαβαν να μελετήσουν από κοινού το θέμα και να επανέλθουν σε διάστημα τεσσάρων περίπου μηνών με εισηγήσεις, έτσι ώστε να καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο. 
 
Πάντως, φαίνεται πως δύο είναι τα ενδεχόμενα που μελετώνται για την επίλυση του προβλήματος: 
  • Ο καταρτισμός νέου νομοσχεδίου για τις ηλεκτρικές αυτές μηχανές, προκειμένου να ψηφιστεί από την Ολομέλεια
  • Η ένταξη των εν λόγω οχημάτων στο νομοσχέδιο που ήδη συζητείται στη Βουλή, για τα ποδήλατα. 
Το δεύτερο σενάριο, που θεωρείται και πιο πιθανό να ακολουθηθεί, θα καθυστερήσει το νομοσχέδιο για τα ποδήλατα, το οποίο ήδη βρίσκεται ενώπιον των βουλευτών.  Πάντως, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Νοέμβριο, το θέμα θα πρέπει να έχει πάρει το δρόμο του. 
 
Ήδη αστυνομία και Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχουν παρακαθίσει πρόσφατα σε σύσκεψη για το εν λόγω ζήτημα.
 
Στο νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί στην Κύπρο, θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, πρόνοιες  για τους χώρους χρήσης των εν λόγω οχημάτων, την ταχύτητα και τις προδιαγραφές τους. 
 
Ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως σε κάποιες χώρες της ΕΕ το ηλεκτρικό πατίνι έχει απαγορευθεί, ενώ  σε άλλες επιτρέπεται η χρήση του υπό συγκεκριμένους κανονισμούς και σε συγκεκριμένους χώρους, έτσι ώστε να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι για παιδιά αλλά και ενήλικες.


http://www.sigmalive.com/news/local/258703/ilektrika-patinia-fovos-kai-tromos-gia-tous-pezous#sthash.ruxT74Ul.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: