Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

Ταξίδια και αντιβιοτικά. Τι σχέση μπορεί να έχουν;

Ακόμα και το ταξίδι- και όχι μόνο η μεγάλη χρήση αντιβιοτικών- μπορεί να κάνει τους ανθρώπους ευαίσθητους στη ανοχή κατά των αντιβιοτικών αν καταναλώνουν μολυσμένες τροφές και νερό που περιέχουν ανθεκτικά βακτήρια, αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι Σουηδοί φοιτητές που συμμετείχαν σε προγράμματα ανταλλαγής και φοίτησαν στην Ινδία και στην Κεντρική Αφρική, επέστρεψαν με αυξημένη ποικιλία γονιδίων με αντίσταση στα αντιβιοτικά στο μικροβίωμα του εντέρου, παρόλο που κανένας δεν έλαβε αντιβιοτικά πριν το ταξίδι ή κατά τη διάρκειά του.
Τα γονίδια ανοχής δεν ήταν ιδιαίτερα άφθονα στους φοιτητές πριν το ταξίδι αλλά η αύξηση είναι αρκετά σημαντική.
Η αύξηση που φάνηκε στα ανθεκτικά γονίδια θα μπορούσε να έχει προέλθει από πέψη τροφών που περιείχαν ανθεκτικά βακτήρια ή από μολυσμένο νερό, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Anders Johansson, του Umea University της Σουηδίας, ζήτησε από φοιτητές που πήγαιναν στο εξωτερικό σε προγράμματα ανταλλαγής να δώσουν δείγμα κοπράνων τους πριν και μετά το ταξίδι.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν αύξηση κατά 2,6 φορές στα γονίδια αντίστασης στη σουλφοναμίδη, κατά 7,7 φορές αύξηση στα γονίδια αντίστασης στη τριμεθοπρίμη και κατά 2,6 φορές αύξηση στην αντίσταση στις βήτα λακτάμες.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Antimicrobial Agents and Chemotherapy’’.

Πηγή: iatronet.gr
http://ikypros.com/?p=118582#sthash.EUGyQtjL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: