Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Αντιδημοκρατική λύση με αδιαφανή μέσα. «Οι δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες»

Φανούλα Αργυρού

Η ιστορία επαναλαμβάνεται γι’ ακόμη μια φορά στην Κύπρο, όπως το ’59-’60, με λύση επεξεργασμένη και αποφασισμένη πίσω από κλειστές πόρτες.




 «Οι δημοκρατίες πεθαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες... Όταν η Κυβέρνηση αρχίζει να κλείνει πόρτες, ελέγχει επιλεγμένα την πληροφόρηση που δικαιωματικά ανήκει στον λαό. Επιλεγμένη πληροφόρηση είναι παραπληροφόρηση».

[Από την απόφαση του διακεκριμένου Αμερικανού Δικαστή Damon J. Keith του Αμερικανικού Εφετείου στην υπόθεση Detroit Free Press v ~ Ashcroft (2002)].

Συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις και τη μυστικότητα που καλύπτει τα όσα διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση Αναστασιάδη με τον εκπρόσωπο του Αττίλα Μουσταφά Ακιντζί, ο φίλος ακαδημαϊκός και δικηγόρος από το Λονδίνο, Δρ Κλέαρχος Κυριακίδης, με παρέπεμψε στην πιο πάνω γνωμάτευση του Αμερικανού Δικαστή, Damon J. Keith, για την οποία τον ευχαριστώ.

«Gisli gisli calisiyor»
Όσο και να προσπαθεί από τη μια η Κυβέρνηση Αναστασιάδη και από την άλλη η κ. Ερατώ Μαρκουλλή να μας πείσουν ότι, τάχατες, δεν αληθεύει τo τουρκικό δημοσίευμα της «Κίπρις Ποστασί», που αποκαλύπτει το αυτονόητο, ότι δηλαδή όντως μια χούφτα Ελληνοκυπρίων και δίχως κανένα όρο εντολής από τον λαό για τέτοια διαπραγμάτευση, διαπραγματεύεται για μας δίχως εμάς, για ΔΙΚΕΣ μας καταπατημένες από τους Τούρκους περιουσίες, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνεται το τουρκικό δημοσίευμα, που λέγει συγκεκριμένα ότι εδώ και ένα μήνα η επιτροπή αυτή δουλεύει στα κρυφά!

Πράγμα που επιβεβαιώθηκε και με τις δηλώσεις του Νορβηγού εντολοδόχουΈιντε ή Άιντα, καθώς, ό,τι και να επεξεργάζεται η επιτροπή ή οι επιτροπές πίσω από τη ράχη του λαού, ένα είναι το κρατούμενο: Ότι παραβίασαν το αναφαίρετο ανθρώπινο κεκτημένο δικαίωμα του πρόσφυγα ιδιοκτήτη κατεχόμενης περιουσίας με το να αναγνωρίσουν και δικαιώματα του σφετεριστή, κλεπταποδόχου, είτε αυτός είναι έποικος είτε Τουρκοκύπριος ή οποιοσδήποτε άλλος.

Δικαιώματα και στους χρήστες

Όπως αναφέρθηκε:
«Σύμφωνα με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες (των περιουσιών) θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων» («Σίγμα», 30.7.2015).

Και ενώ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα είπε ότι ήδη για ένα μήνα αυτή η επιτροπή εργάζεται στα κρυφά («Gisli gisli calisiyor») (και μας αράδιασε και τον κατάλογο των Τ/κ που συμμετέχουν, ενώ από πλευράς Κ.Δ. ακούσαμε το όνομα μόνο της κ. Ερατώς Κ. Μαρκουλλή), ο Νορβηγός εντολοδόχος μάς είπε ότι ΘΑ συσταθεί η ανεξάρτητη επιτροπή!

Η μυστικότητα των όσων διαπραγματεύονται για μας δίχως εμάς οι διάφοροι, με επικεφαλής την κ. Ερατώ Κ. Μαρκουλλή, δεν αμφισβητείται. Όπως μετέδωσε το «Σίγμα», «πάντως οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις της Ομάδας Εργασίας διεξάγονται σε καλό κλίμα και η Ομάδα προχωρεί με καλούς ρυθμούς, ωστόσο υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει» (30.7.2015).

Λύση τουρκοβρετανικών προδιαγραφών

Η Κύπρος και ο λαός της υποφέρουν μέχρι σήμερα από ένα Σύνταγμα και μια λύση που μαγειρεύτηκε στις βρετανικές κουζίνες, κρυφά, με τουρκικές προδιαγραφές Νιχάτ Ερίμ, ο οποίος συμμετείχε ΚΑΙ στη Μεικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα, πίσω από την πλάτη τους το 1959 και τους επιβλήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1960. Με ενόχους για την αποδοχή του μια χούφτα Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους και που όλοι σχεδόν με τη σειρά τους (οι Ε/κ) έγιναν σε μια νύχτα πολιτικοί και κυβέρνησαν ο ένας μετά τον άλλο μέχρι τον θάνατό τους το πολύπαθο αυτό νησί, βασισμένοι στα όσα στα κρυφά είχαν συμφωνήσει γι’ αυτόν τον τόπο, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Ίδιο σκηνικό

Σήμερα επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. Τότε αρχι-επιστάτης ήταν ο διχοτόμος τελευταίος κυβερνήτης Σερ Χιου Φουτ και η ομάδα τού ΦόρεϊνΌφις. Σήμερα, έχουν εντολοδόχο τον, τάχατες, ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, τον ανεκδιήγητο Νορβηγό Έιντε, και τάχατες η λύση θα είναι... κυπριακή, αλλά στο άμεσο παρασκήνιο βρίσκονται, οποίοι άλλοι κηδεμόνες, ο λόρδος Χάνεϊ και το Φόρεϊν Όφις!

Όμως, όσοι αντιπροσωπεύουν σήμερα την Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να διαβάσουν την ομιλία του Δρος Κλέαρχου Κυριακίδη τον Ιούνιο 2008, που έγινε στην Κύπρο, και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του οργανισμού ERPIC με τίτλο «Moving Away from the Zurich and Burgenstock Models: Enhancing the Role of Citizens by means of Consultation and Pre-legislative Scrutiny». Στην οποία ο Δρ Κυριακίδης τονίζει την ανάγκη για ΔΙΑΦΩΝΙΑ, για ΣΥΝΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ με τον λαό σε μια πραγματική δημοκρατία, για αποφυγή άδικης και μη αναγκαίας μυστικότητας (που σήμερα χαρακτηρίζει και πάλι το… κατά Χάνεϊ ευαγγέλιο διαπραγματεύσεις «των δύο ηγετών», για να μην επαναληφθεί η αποτυχία τους του 2004!).

Οι πολίτες να γνωρίζουν από πριν

Και η κατάληξη του Δρος Κυριακίδη:

«Γι’ αυτούς τους λόγους, είναι επιτακτικό όπως παύσει πλέον η νήσος να αντιμετωπίζεται όπως στη Ζυρίχη το 1959 και στο Μπούργκενστοκ το 2004. Στο μέλλον, οι ψηφοφόροι της νήσου δεν πρέπει να έχουν μόνον τον τελευταίο λόγο, σε ένα δημοψήφισμα, για όποιο σχέδιο για το μέλλον τους. Πρέπει επίσης να λαμβάνουν μέρος στη διαβούλευση και να έχουν σημαντική συμμετοχή σε όλες τις προσπάθειες για λύση "του κυπριακού προβλήματος", ειδικά τώρα που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ. Ακόμα περισσότερο να έχουν την ευκαιρία να εξετάσουν και να ελέγξουν το σχέδιο, γραμμή προς γραμμή, πριν από οποιοδήποτε δημοψήφισμα. Υπεράνω όλων (οι ψηφοφόροι) αξίζουν μεταχείρισης ως πολίτες μας μοντέρνας Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας».


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ της βρετανικής «Sun», 5 Αυγούστου 1974. Η τουρκική αυτή βαρβαρότητα ακόμα συνεχίζεται...

Η κυπριακή Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν έχει δικαίωμα να κλείνει πόρτες και να δολοφονεί τη δημοκρατία για να εξυπηρετηθούν ξένα συμφέροντα και οδηγίες για επιτυχία μιας τουρκικής λύσης. Που θα διαλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα θάβει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, θυμάτων μιας βάρβαρης τουρκικής και συνεχιζόμενης εισβολής...

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ Ερευνήτρια/συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: