Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Pafos Aphrodite Festival . Ο Paolo Panizza σκηνοθετεί τη 'Σταχτοπούτα'



Όλοι έχουμε ανάγκη τα παραμύθια…. υποστηρίζει ο σκηνοθέτης Paolo Panizza που συμμετέχει για  τρίτη συνεχή χρονιά στο Pafos Aphrodite Festival. Φέτος σκηνοθετεί το μελόδραμα του Τζοακίνο Ροσσίνι, «La Cenerentola» («Η Σταχτοπούτα») που θα παρουσιαστεί το τριήμερο 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου, με τη συμμετοχή μιας ομάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών από τον οργανισμό Ramfis Productions Avignon, αλλά και της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου.


Ο σκηνοθέτης Paolo Panizza άρχισε να ασχολείται με τη μουσική στην ηλικία των 14 χρόνων στον οργανισμό Arena di Verona και βρέθηκε αργότερα να συνεργάζεται ως σκηνοθέτης στον ίδιο οργανισμό με τους καλύτερους και πιο διάσημους τραγουδιστές όπερας. Σταθμός στην καριέρα του ήταν η συνεργασία με τον Pier Luigi Pizzi, έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες όπερας στις μέρες μας. Οι πιο πρόσφατες συνεργασίες του περιλαμβάνουν το 2011 στο Teatro Regio στη Πάρμα με το έργο του G. Verdi «I vespri siciliani», στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα το έργο του G. Donizetti «Maria Stuarda», το 2012 την όπερα του G. Rossini «L’italiana in Algeri», στο Teatro Fraschini στη Πάβια και το 2013 το έργο του G. Verdi «Il finto Stanislao» στοTeatro Filarmonico στη Βερόνα, το 2013 την όπερα «L’elisir d’amore» και το 2014 το «Cosi Fan Tutte», στο πλαίσιο του Pafos Aphrodite Festival.

Σχετικά με το έργο La «Cenerentola» («Η Σταχτοπούτα»), ο Paolo Panizza δήλωσε: «Η αριστουργηματική όπερα του Ροσσίνι προσφέρει στο ακροατήριο το πολύτιμο δώρο της απολαυστικής, αλλά συνάμα και συγκινητικής εμπειρίας, μέσα από τη διαχρονική και οικουμενική μουσική της. Η πλοκή της μοιάζει να είναι ανεπηρέαστη από το χρόνο και χωρίς σύνορα, αφού οι πρώτες εκδοχές της ιστορίας εμφανίζονται στην αρχαία Αίγυπτο και την Κίνα όπου το να έχει μια γυναίκα μικρά πόδια θεωρείτο συνώνυμο της ομορφιάς. Υπάρχουν περισσότερες από 300 εκδοχές του ομώνυμου παραμυθιού συμπεριλαμβανομένου και της διάσημης εκδοχής της Ντίσνεϋ που γράφτηκε το 1950 και φαίνεται πως ο κάθε λαός έχει τη δική του εκδοχή.  Ίσως θα έπρεπε απλώς να πούμε ότι η ιστορία αυτή ανήκει στην παγκόσμια μυθολογία και θρύλο.”

Είναι ενδιαφέρον, σημειώνει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, “πώς μερικές φορές μια ιστορία για ένα μικρό γοβάκι ή κόσμημα έχει ένα σημαντικό ηθικό δίδαγμα για μας: η καλοσύνη πάντοτε ανταμείβεται, ειδικά όταν προέρχεται από κάποιο άτομο που βρίσκεται σε δυσμενή κοινωνική θέση. Η όπερα “La Cenerentola” συμβολίζει τον κοινό ανθρώπινο πόθο για ευτυχία και αγάπη σε μια ζωή ελεύθερη από καθημερινές έννοιες οπότε ο Πρίγκιπας και τα πλούτη αποτελούν περισσότερο ηθική, παρά υλική ανταμοιβή της καλοσύνης».

Αναφερόμενος στη σκηνοθεσία του έργου επεσήμανε: «Σε αυτή τη νέα σκηνοθετική προσέγγιση της “La Cenerentola” για το 17ο Pafos Aphrodite Festival επέλεξα να επικεντρωθώ στην παραμυθένια πτυχή της ιστορίας, σε συμφωνία με τις υπέροχες και απολαυστικές αποχρώσεις της μουσικής του Ροσσίνι, αντί για την πτυχή της ταξικής κοινωνίας ή τους θρησκευτικούς προβληματισμούς, με στόχο να προσφέρω στο ακροατήριο μια μαγευτική και ευχάριστη παράσταση.  Αν ένας άνθρωπος με όλα του τα ελαττώματα, λάθη και ατέλειες κατάφερε να συνθέσει ένα αριστούργημα όπως αυτή η όπερα, μια αληθινή ωδή στη ζωή και την ευτυχία, τότε όλοι μας δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας, ειδικά στις μέρες μας, για να ανακτήσουμε και να φροντίσουμε αυτό το κομμάτι του εαυτού μας που γαλουχείται από την Τέχνη, την Μουσική και τον Πολιτισμό.»

Η ταυτόχρονη οπτική μετάφραση στην ελληνική και αγγλική γλώσσα θα γίνεται μέσω υποτίτλων.

Θεσμικοί χορηγοί του «Pafos Aphrodite Festival 2015» είναι το Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μέσω του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού.

Για προκρατήσεις και περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει με τα Γραφεία της εταιρείας Pafos Aphrodite Festival στο τηλέφωνο 26822218 και στην ιστοσελίδα www.pafc.com.cy. Οι τιμές των εισιτηρίων έχουν ως εξής: €25, €40, €50 και €70.

(ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: