Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Διαβεβαίωση από το Ofqual για συνέχιση των εξετάσεων Α’ Level στα Ελληνικά


Η εκστρατεία για διατήρηση των εξετάσεων Α’ Level στα Ελληνικά που ξεκίνησε από την ομογένεια Βρετανίας φαίνεται να έφερε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με σημερινό (3.9.2015) δημοσίευμα της ομογενειακής εφημερίδας «Ελευθερία» με τον πιο πάνω τίτλο, το αρμόδιο  εποπτικό τμήμα  εξετάσεων της Βρετανίας Ofqual έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι εξετάσεις Α’ Level  στα Eλληνικά (και σε άλλες γλώσσες) δεν θα καταργηθούν.


Πιο συγκεκριμένα σε απαντητική επιστολή της προέδρου του Ofqual Amanda Spielman, προς τον συμπατριώτη μας αρχηγό του Δημοτικού Συμβουλίου του Merton,  Στίβεν Αλαμπρίτη, αναφέρεται ότι δεν ήταν πρόθεση του τμήματος ούτε του Υπουργείου Παιδείας να αποκλείσουν την ανάπτυξη νέου τύπου εξετάσεων Α’ Level  σε καμία γλώσσα. Στην πραγματικότητα, τονίζεται, «εργαζόμαστε μαζί με τα εξεταστικά Κέντρα ώστε να εξεύρουμε τρόπους διατήρησης τους στον κατάλογο των εξετάσεων». Η κα Spielman επίσης επισημαίνει στην επιστολή της ότι το τμήμα αναγνωρίζει τη σημασία των Τίτλων Σπουδών στην Ελληνική Γλώσσα (και σε άλλες) ως μέσου ενθάρρυνσης νεαρών ατόμων με καταγωγή από ξένες χώρες να διδαχθούν την γλώσσα των γονιών και παππούδων τους, αλλά και ως ευκαιρία σε άλλα άτομα να μελετήσουν άλλους πολιτισμούς.

Προκειμένου μάλιστα, να δοθεί χρόνος ώστε να εξευρεθούν αυτοί οι τρόποι, το Ofqual αποφάσισε να παρατείνει τον ισχύοντα τύπο εξετάσεων μέχρι το 2019 (συμπεριλαμβανομένου). Οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα αποφασιστούν αργότερα αυτόν τον χρόνο και θα ισχύσουν μετά το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αλαμπρίτης είχε απευθυνθεί το καλοκαίρι στο βρετανικό Υπουργείο Παιδείας στο Edexcel και στο Ofqual απαιτώντας συνέχιση των εξετάσεων Α’ Level στα Ελληνικά.

Και όπως είναι γνωστόν, η εκστρατεία για διατήρηση των εξετάσεων άρχισε τον Ιούνιο από τους εκπαιδευτικούς φορείς της Ομογένειας με ουσιαστική βοήθεια από την Βουλευτή της  περιφέρειας Barnet, Τερέζα Βίλλιερς. Αποκορύφωμα της εκστρατείας ήταν η συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας, η έντυπη και διαδικτυακή ψηφοφορία (petition) και η υποβολή ερωτήσεων από Βρετανούς βουλευτές στο Κοινοβούλιο.

Φανούλα Αργυρού
Λονδίνο 3.9.2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: