Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Πτώχευσε η Τransaero. Συναγερμός στην Κύπρο


Αίτηση πτώχευσης κατέθεσε η μεγαλύτερη ιδιωτική αεροπορική εταιρεία της Ρωσίας, η Transaero.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μετβέντεφ, έδωσε το πράσινο φως για ν’ αρχίσει η διαδικασία πτώχευσης, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με την Aeroflot για εξαγορά της εταιρείας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα πτήσεων των κυπριακών αεροδρομίων, η Transaero εκτελεί περίπου 40 πτήσεις εβδομαδιαίως από και προς την Κύπρο, καλύπτοντας, μόνη της, τα δρομολόγια από πολλά περιφερειακά ρωσικά αεροδρόμια.

Η εταιρεία εξυπηρετούσε τη ρωσική αγορά τουριστών προς την Κύπρο σε ποσοστό 75%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι αποτελούν το 30% του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας. 
Η πολιτική αεροπορία της Ρωσίας, ζήτησε ήδη από την Transaero να σταματήσει να πωλεί εισιτήρια. Έντονη κριτική ασκείται και για τη δανειοδότηση της εταιρείας από τράπεζες, καθώς λέγεται πως η εκτίμηση του ρίσκου δεν ήταν η ορθή. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που η Transaero δεν είναι σε θέση να εφοδιάζει με καύσιμα τα αεροπλάνα της.
Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι, ο Εκπρόσωπος Τύπου των αεροδρομίων Ηermes, ανέφερε ότι σήμερα αναμένονται 7 αφίξεις και 7 αναχωρήσεις της εταιρείας Transaero. Η κατάσταση είπε είναι πολύ ρευστή.

Αρνητική εξέλιξη λέει ο Υπουργός Τουρισμού
Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε τα πιο πάνω ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια αξιολόγηση από τον ΚΟΤ και την εταιρεία Hermes σε δύο επίπεδα. "Η πρώτη διάσταση είναι να δούμε πώς επηρεάζει τους τουρίστες που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο αλλά και πώς επηρεάζει τους σχεδιασμούς των οργανωτών ταξιδίων που συνεργάζονταν με την εταιρεία για τους επόμενους μήνες της σεζόν. Εντός της ημέρας αναμένω να έχω ενώπιόν μου τι σημαίνει για μας αυτή η αρνητική εξέλιξη" είπε.

ΚΟΤ: Τρομακτικά σοβαρή εξέλιξη
Για τρομακτικά σοβαρή εξέλιξη μίλησε στο SigmaLive, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ, Άγγελος Λοϊζου, λέγοντας ωστόσο ότι δεν ήταν και τόσο απίθανη εξέλιξη. Το τι πρέπει να κάνουμε τώρα, πρόσθεσε, είναι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση και να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία. Θα χρειαστεί σκληρή δουλειά και διαβουλεύσεις ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, παρόμοιες συζητήσεις έγιναν και πριν το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Πρέπει τόνισε, να συζητήσουμε με αεροπορικές εταιρείες, διοργανωτές και να στηρίξουμε όσοι γίνεται αυτή την αγορά. Ερωτηθείς κατά πόσο προηγήθηκαν κάποιες ενέργειες από μέρους της Κύπρου, εφόσον δεν ήταν και τόσο απρόσμενη εξέλιξη, απάντησε ότι οι διαβουλεύσεις άρχισαν από τον περασμένο Νοέμβριο. Έγιναν, είπε, διάφορες συζητήσεις με άλλες αεροπορικές εταιρείες, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα όπως οι αδειοδοτήσεις και οι διακρατικές συμφωνίες που πρέπει να υπογραφούν. Παράλληλα πρόσθεσε, θα πρέπει το Υπουργείο Συγκοινωνιών να προχωρήσει σε διαβούλευση με το αντίστοιχο της Ρωσίας, ώστε να βρεθεί λύση.

Τουριστικοί Πράκτορες: Tην πάθαμε και δεν θα είναι η τελευταία φορά
Σαφώς απογοητευμένος και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου για την εξέλιξη, με τα μέλη του να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ρωσική αγορά αποτελεί το 30% του κυπριακού τουρισμού, με την πλειοψηφία των τουριστών να προέρχεται από ένα και μόνο τουριστικό πράκτορα, το Biblio Globus.
Ο CEO της Mantovani Plotin Travel Βίκτωρας Μαντοβάνης, τόνισε ότι λανθασμένα η Κύπρος εξακολουθεί να στηρίζεται σε 1-2 αγορές και πως αν αυτό δεν αλλάξει τότε θα την ξαναπάθουμε.

Κανονικά μέχρι στιγμής οι πτήσεις της Transaero στην Κύπρο
Κανονικά εξελίσσονται μέχρι στιγμής τα πράγματα σήμερα σε ό,τι αφορά τις πτήσεις της ρωσικής Transaero με προορισμό την Κύπρο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων (ACTA) Ντίνο Κάκκουρα.
Έκανε λόγο για πολύ αρνητική και ανησυχητική εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του χρόνου, ανέφερε, αναμένoυμε στην Κύπρο 60 χιλιάδες τουρίστες από τη Ρωσία. Ο κ. Κάκουρας δήλωσε ότι με αγωνία οι τουριστικοί πράκτορες περιμένουν τις εξελίξεις.
Αργά χθες βράδυ, είπε, προσγειώθηκε στην Κύπρο πτήση της εταιρείας από τη Ρωσία και παραμένει άγνωστο πώς οι επιβάτες αυτοί θα επιστρέψουν στη χώρα τους.  Ο κ. Κάκουρας δεν απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο η πτώχευση της εταιρείας να συμπαρασύρει μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς.


http://www.sigmalive.com/news/international/272112/ptoxefse-i-transaero-sovares-synepeies-kai-gia-tin-kypro#sthash.svakR3ys.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: