Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ξεκίνησε η ακρόαση της σκανδάλου του ΣΑΠΑ



Άρχισε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Πάφου η ακρόαση της υπόθεσης ΣΑΠΑ, στην απουσία του ενός από τους κατηγορούμενους του Δρ. Ευσταθίου Ευσταθίου, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.


Ενώπιον του δικαστηρίου κατατέθηκε έκθεση ιατροσυμβουλίου. Συγκεκριμένα το ιατροσυμβούλιο ανταποκρινόμενο σε κατεπείγουσα επιστολή των Ιατρικών Υπηρεσιών ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου του 2015 συνεστήθη αυθημερόν και εξέτασε το αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας που εκπροσωπείται από τους Α’ Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο και Δικηγόρο της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου, στην υπόθεση ΣΑΠΑ, σε σχέση με τον κ. Ευστάθιο Ευσταθίου, τον οποίο κάλεσε και παρέστη ενώπιον του σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα.
Ακολούθως, όπως αναφέρθηκε, το ιατροσυμβούλιο αφού εξέτασε όλα τα δεδομένα που τέθηκαν ενώπιον του, αποφάσισε ότι συμφωνεί και ασπάζεται την εισήγηση του ιδιώτη θεράποντα καρδιολόγου Δρ Μάλια Καλάνι, περί της ανάγκης το συντομότερο δυνατό, τοποθέτησης μόνιμου αυτόματου εσωτερικού απινιδωτή για τον ασθενή και 3ο κατηγορούμενο Ευστάθιο Ευσταθίου.

Σύμφωνα με το ιατροσυμβούλιο, από την εξέταση του κ. Ευσταθίου διαπιστώθηκε ότι δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί ο εσωτερικός απινιδωτής, όπως του έχει προταθεί από τον θεράποντα ιδιώτη καρδιολόγος, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν θα ήταν πρακτικά εφικτό να παραστεί στη σημερινή δικάσιμο στο δικαστήριο.

Το ιατροσυμβούλιο επίσης στην έκθεση του αναφέρει πως, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση του θεράποντα ιδιώτη καρδιολόγου Δρ Καλάνι ημερομηνίας 6 Νοεμβρίου για αποφυγή βαριάς φυσικής δραστηριότητας και ψυχικής καταπόνησης για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έτσι ώστε στο μεσοδιάστημα να τοποθετηθεί ο απινιδωτής και να δράσει επίσης ικανοποιητικά το νέο αντιαρρυθμικό φάρμακο, το οποίο χορηγήθηκε στον ασθενή, το ιατροσυμβούλιο συνιστά όπως γίνει αποδεκτή η εισήγηση του θεράποντα ιατρού του κ. Ευσταθίου για τις τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου του 2015.

Επίσης το ιατροσυμβούλιο, αφού εξέτασε τον κ. Ευσταθίου του συνέστησε την τοποθέτηση του αυτόματου εσωτερικού απινιδωτή το συντομότερο δυνατό. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το ιατροσυμβούλιο, ο κ. Ευσταθίου μπορεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μια εβδομάδα μετά την τοποθέτηση του απινιδωτή, εκτός απροόπτου.

Όπως αναφέρθηκε εξάλλου στο δικαστήριο ο κ. Ευσταθίου αναμένεται να προχωρήσει στη συγκεκριμένη τοποθέτηση στα 2 Δεκεμβρίου του 2015.

Η συνήγορος υπεράσπισης του Δρ Ευστάθιου Ευσταθίου Λίζα Θεοφάνους ζήτησε από το δικαστήριο να μην εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του πελάτη της για τη μη παρουσία του στο δικαστήριο λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει ενώ ο Α` Δικηγόρος της Δημοκρατίας Νίνος Κέκκο από πλευράς της κατηγορούσα αρχής δεν έφερε ένσταση.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ διέταξε όπως η διαδικασία συνεχιστεί στην απουσία του κατηγορουμένου Δρ. Ευσταθίου δεδομένου ότι η απουσία του δεν θα επηρεάσει τα συμφέροντα του και πως πρωταρχική ευθύνη του δικαστηρίου είναι να διασφαλίσει το δίκαιο της δίκης.

Κάλεσε ακολούθως την κατηγορούσα αρχή να παρουσιάσει την υπόθεση.

Η διαδικασία συνεχίστηκε για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους με την παρουσίαση των δυο πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, της αστυφύλακας Άντρης Γεωργίου και του αστυφύλακα Γιαννάκη Μανούρη που υπηρετούν στο ΤΑΕ Πάφου και έλαβαν καταθέσεις στη διάρκεια της έρευνας παραλαμβάνοντας και μεγάλο αριθμό εγγράφων.
Καταθέτοντας ο αστυφύλακας Μανούρης είπε ότι παρέλαβε από υπάλληλο της Τράπεζας Κύπρου 3 πρωτότυπες επιταγές.

Η πρώτη, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, ήταν ημερομηνίας 22.12.2006 με εκδότη την εταιρεία Loizos Iordanou Construction για το ποσό των 2000 Λιρών Κύπρου και δικαιούχο τον 1ο κατηγορούμενο Γιώργο Μιχαηλίδη.

Η δεύτερη επιταγή ήταν ημερομηνίας 30/4/2007 με εκδότη την εταιρεία Loizos Iordanou Construction, ενός από τους εργολάβους του ΣΑΠΑ, ήταν για το ποσό των 20.000 Λιρών Κύπρου με δικαιούχο τον Γιώργο Μιχαηλίδη.

Τέλος η τρίτη επιταγή αναφέρθηκε στο δικαστήριο από τον μάρτυρα ήταν ημερομηνίας 21/4/2008 με εκδότη και πάλι την εταιρεία Loizos Iordanou Construction. Η επιταγή αυτή ήταν για το ποσό των 5000 ευρώ με δικαιούχο και πάλι τον Γιώργο Μιχαηλίδη .

Οι επιταγές κατατέθηκαν ως τεκμήρια στο δικαστήριο.

Κατά την αντεξέτασή του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χ. Χ”Λοϊζου υπέβαλε στον μάρτυρα Γιάννη Μανούρη σειρά διευκρινιστικών ερωτήσεων ως προς τις καταθέσεις που έλαβε ως μέλος της ανακριτικής ομάδας. Υπέβαλε μάλιστα ερώτηση στον μάρτυρα κατά πόσο ασκήθηκε πίεση στον τέως Διευθυντή του ΣΑΠΑ Ευτύχιο Μαλληκίδη προκειμένου να δώσει καταθέσεις.

Από την πλευρά του ωστόσο ο μάρτυρας κατηγορίας, αστυφύλακας Γιάννης Μανούρης είπε στο δικαστήριο, απαντώντας στον συνήγορο υπεράσπισης του 1ου κατηγορούμενου Γιώργου Μιχαηλίδη, πως ουδέποτε απείλησε τον κ. Μαλληκίδη και πως ο Ευτύχιος Μαλληκίδης συμβουλεύτηκε και τον δικηγόρο του.

Στην αντεξέτασή του ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου Γιώργου Σιαηλή, δικηγόρος Κώστας Σιαηλής ρώτησε τον αστυφύλακα Μανούρη ποιες κατηγορίες αποδίδει η αστυνομία στον πελάτη του και κατά πόσο διερευνάται ότι χρηματίστηκε ο πελάτης του, ως δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. ΣΑΠΑ από τον Διευθυντή της εταιρείας “ENVITEC S.A.” Χρήστο Δρακόπουλο με σκοπό να τον εξυπηρετήσει, με τον μάρτυρα κατηγορίας να απαντά θετικά.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του 5ου κατηγορούμενου ωστόσο ανέφερε στο δικαστήριο πως ο Χρ. Δρακόπουλος ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο.

Ο αστυφύλακας Γιάννης Μανούρης είπε ότι το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Δρακόπουλου δεν το γνωρίζει ο ίδιος αφού η κατάθεση του Χρήστου Δρακόπουλου λήφθηκε στο Αρχηγείο.

Όταν ο κ. Μανούρης ρωτήθηκε από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γ. Σιαηλή γιατί ζητήθηκε άρση των τραπεζικών δεδομένων του πελάτη του, από το έτος 2006 ενώ αυτός ανέλαβε ως μέλος του δημοτικού συμβουλίου Πάφου το 2008, ο κ. Μανούρης ανέφερε πως τέτοιες οδηγίες του δόθηκαν από τον επικεφαλής της ανακριτικής ομάδας αστυφύλακα Ελευθέριο Κυριάκου.

Ο κ. Μανούρης πρόσθεσε επίσης πως ίσως από δική του αβλεψία και εκ παραδρομής να τοποθετήθηκε η ημερομηνία 2006 για την άρση των τραπεζικών δεδομένων του Γιώργου Σιαηλή, με τον συνήγορο υπεράσπισης να σημειώνει πως δεν επρόκειτο για δική του αβλεψία αλλά εκτελούσε εντολές του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκου Ερωτοκρίτου.
Ο δικηγόρος του 5ου κατηγορούμενου είπε ενώπιον του δικαστηρίου πως ο πελάτης του ήταν λαλίστατος στην επτασέλιδη κατάθεση που έδωσε και πως όλες οι ενέργειες τόσο οι δικές του όσο και ολόκληρης της ανακριτικής ομάδας εξυπηρετούσε αλλότριους σκοπούς.

Ο αστυφύλακας Γιάννης Μανούρης διαφώνησε μαζί του.

Η υπόθεση ορίστηκε εκ νέου για αύριο Παρασκευή στις 09:30 το πρωί και ακολούθως την 1η και 2η Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Άγγελος Δαυίδ διέταξε όπως οι κατηγορούμενοι αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Έχουν υπογράψει εγγύηση 100 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή οι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου και Βάσος Βασιλείου, εκτός του Γιώργου Σιαηλή που υπέγραψε εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ παρέδωσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και τα ονόματα τους τοποθετήθηκαν στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η έξοδος από το νησί.

Το Κακουργιοδικείο απαρτίζουν οι Π.Ε.Δ. Α. Δαυίδ, Α.Ε.Δ. Δ.Ι.Κίτσιος, και Ε.Δ. ο Κ. Σατολιάς


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: