Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

To CIIM συμβάλλει στην προσπάθεια καταπολέμησης της ενδοοικογενειακής βίας

Στην Κύπρο 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή και σεξουαλική βία, το 28% των Κυπρίων γυναικών υπέστη κάποια μορφή κακοποίησης από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, ενώ το 82% των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες και κορίτσια. Επίσης τα τελευταία 10 χρόνια, διαπράχθηκαν 30 δολοφονίες γυναικών από συντρόφους ή πρώην συντρόφους.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δόθηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε το Cyprus International Institute of Management (CIIM) και το γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.


Την πρωτοβουλία του CIIM για την πραγματοποίηση εκστρατείας διαφώτισης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας, εξήγγειλε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, ο οποίος εστιάσθηκε στη ηθική διάσταση του θέματος. Για τις ανησυχητικές διαστάσεις που προσλαμβάνει η βία στην οικογένεια μίλησαν η Επίτροπος Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου  και ο Άριστος Τσιάρτας Αναπληρωτής Επίτροπος Διοικήσεως, η  Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, ο Κώστας Βέης Αστυνόμος Β’ - ψυχολόγος, ο Ανδρέας Αγγελίδης Ανώτερος Αστυνόμος υπεύθυνος γραφείου τύπου Αστυνομίας και ο Μάριος Νικολάου Εκπρόσωπος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι ομιλητές καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και τις θλιβερές επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας τόσο στους ενήλικες, αλλά κυρίως στα παιδιά. Σύμφωνα με την ανάλυση των περιστατικών που απευθύνθηκαν για βοήθεια στο Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια την περίοδο Ιανουαρίου 2014 - Ιανουαρίου 2015:
·        τα ανήλικα θύματα έχουν 27% πιθανότητες να είναι θύματα οικογενειακής βίας και στην ενήλικη τους ζωή
·        Τα ανήλικα θύματα έχουν 17% πιθανότητες να ασκήσουν βία στα δικά τους παιδιά
·        25 περιστατικά για την περίοδο αυτή αφορούσαν εγκυμονούσες
·        70% των ατόμων που αναφέρονται ως θύματα, έχουν παιδιά

Η ενδοοικογενειακή βία εμφανίζεται σε πολλές μορφές όπως χτυπήματα, βαριά σωματική βλάβη, φόνοι, βιασμοί, αδικήματα πορνογραφίας, αδικήματα μέσω της χρήσης του ίντερνετ. Με την πάροδο των χρόνων εμφανίζονται διαρκώς νέες μορφές βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια ή βία μέσα στην κοινωνία.
Εκτός από τη σωματική βία, υπάρχει η ψυχολογική και λεκτική βία, καθώς και η σεξουαλική βία και παρενόχληση, η συναισθηματική βία που αφορά κυρίως στην εκμετάλλευση της ψυχολογικής και συναισθηματικής εξάρτησης του θύματος και  ακόμα και η οικονομική βία.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη Συνέντευξη Τύπου, τα τελευταία χρόνια οι στατιστικές καταδεικνύουν ότι τα θύματα δεν ανέχονται πλέον τη βία και αυτό επιβεβαιώνεται από την αύξηση των καταγγελιών. Στην Κύπρο έχουν δημιουργηθεί δομές και υπηρεσίες που μπορούν να βοηθήσουν τα θύματα, αλλά και Δικαστήρια που άρχισαν να επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές, αποδοκιμάζοντας τη χρήση βίας.


Στο πλαίσιο της εκστρατείας Διαφώτισης του κοινού για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια το Cyprus International Institute of Management σε συνεργασία με το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως διοργανώνει σεμινάριο επιμόρφωσης, το οποίο θα διεξαχθεί σε δυο μέρη στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου 2015, από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 στο CIIM Λευκωσίας. Το επιμορφωτικό σεμινάριο για την Ενδοοικογενειακή Βία θα είναι ανοικτό για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: