Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Δείτε γιατί κλείνουν τα εμπορικά κέντρα στην Βενεζουέλα


Η Βενεζουέλα μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες το 2013 γνωρίζει πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση και κάθε μέρα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στην άβυσσο της χρεοκοπίας.
Με εξωτερικό χρέος 185 δισ. δολάρια και με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να κηρύσσει την οικονομία της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην επίσημη ομιλία του τον Ιανουάριο, δεν αποτελεί έκπληξη που η κυβέρνηση έδωσε εντολή να κλείνουν τα εμπορικά κέντρα σε όλη την χώρα επί τέσσερις ώρες κάθε μέρα.

Σύμφωνα με την κυβερνητική οδηγία τα εμπορικά κέντρα θα παραμένουν κλειστά από τις 13:00 μέχρι τις 15:00 μ.μ και από τις 19:00 μέχρι τις 21:00 (τοπική ώρα), ώστε να γίνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκεται σε έλλειψη στην χώρα εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας, λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Στη Βενεζουέλα η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται από υδροηλεκτρικά εργοστάσια και η σχετική οδηγία εξαιρεί όσα εμπορικά κέντρα διαθέτουν δική τους ηλεκτρική ενέργεια.

Την Τετάρτη εκατοντάδες εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες εμπορικών κέντρων διαμαρτυρήθηκαν στο Καράκας για την νέα κυβερνητική πολιτική ενώ αρκετοί από τους εργαζόμενους υποστήριξαν ότι το μέτρο θα συμβάλλει στην άνοδο της ανεργίας σε μια χρονική στιγμή που η διαρκής έλλειψη βασικών αγαθών έχει εκτοξεύσει τις τιμές τους στα ύψη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να κάνει οικονομία στην ηλεκτρική ενέργεια. Το 2010 η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει παρόμοιο μέτρο, το οποίο όμως αναγκάστηκε να αποσύρει μετά από σωρεία διαμαρτυριών.

Τα εμπορικά κέντρα στην Βενεζουέλα έχουν έναν ιδιόμορφο ρόλο καθώς αποτελούν καταφύγια για άστεγους, σε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά βίας, αλλά και το μόνο μέρος για να δουν οι πολίτες κινηματογράφο σε πολλές περιοχές. Τα μπλακ άουτ στη Βενεζουέλα είναι ένα συχνό φαινόμενο και μάλιστα τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Μαδούρο μιλούσε live στην τηλεόραση και δήλωνε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ερευνήσει την αιτία τους, η ομιλία του διακόπηκε δύο φορές από... διακοπή ρεύματος! Από το 2007 ο τομέας της Ενέργειας στη Βενεζουέλα έχει εθνικοποιηθεί.


http://www.protothema.gr/world/article/552536/venezouela-na-kleisoun-ta-eborika-kedra-logo-elleipsis-ilektrikis-energeias-zitise-i-kuvernisi-madouro/

Δεν υπάρχουν σχόλια: