Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πρόοδο στην Ελλάδα αναγνώρισε το Eurogroup



Οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησαν επί των πρώτων ευρημάτων της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος μετά από ενημέρωση της οποίας έτυχαν από τους θεσμούς.


Ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, πως οι επικεφαλής της ελεγκτικής αποστολής βρέθηκαν εσχάτως στην Αθήνα και συζήτησαν κομβικής σημασίας δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. "Υπάρχει καλή συνεργασία και πολύ έδαφος έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, όμως χρειάζεται και άλλη δουλειά σε μια σειρά από τομείς". "Καλώ", είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup "τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν με τις αποφάσεις που απαιτούνται στο συνταξιoδοτικό, τα δημοσιονομικά μέτρα και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση".
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβίσι ενημέρωσε πως οι χειμερινές προβλέψεις δείχνουν πως η δυναμική των μεταρρυθμίσεων έχει διατηρηθεί και η οικονομία έχει επιδείξει εντυπωσιακές αντοχές. Η οικονομία θα γυρίσει στην ανάπτυξη κατά το δεύτερο μισό του έτους. Επεσήμανε ότι υπάρχει πρόοδος σε όλα τα μέτωπα, αλλά απαιτείται εντατική δουλειά στο τεχνικό επίπεδο, ώστε οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε "είναι εξαιρετικά δύσκολες", είπε ο Επίτροπος, αλλά "δεν θα γίνουν ευκολότερες αν καθυστερήσουν". Ο Επίτροπος είπε ότι η δήλωση της κυβέρνησης πως επιθυμεί γρήγορη ολοκλήρωση είναι ενθαρρυντικό σημάδι. Ενημέρωσε δε για τη θετική σε γενικές γραμμές διάθεση στις χθεσινές συζητήσεις, προειδοποίησε όμως, ότι υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση.

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ επικεφαλής του ESM, πήρε το λόγο στη συνέχεια και εξέφρασε την άποψη ότι οι αρχές έχουν πετύχει καλή πρόοδο, αλλά και αυτός επεσήμανε ότι χρειάζεται και άλλη δουλειά. Σημείωσε δε ως θετικό το γεγονός ότι οι εταιρίες πιστοληπτικής αξιολόγησης αναβαθμίζουν την Ελλάδα, όμως εκταμιεύσεις θα γίνουν μόνο με τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιγκ ανησυχούν για τη μελλοντική ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας, αν υπάρξουν καθυστερήσεις και ζητούν να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, να αποπολιτικοποιηθεί η δημόσια διοίκηση και να λυθούν διάφορα θέματα διορισμών όπως της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ, της γενικής γραμματείας εσόδων, των φορολογικών αρχών και αλλού.

Επισημάνθηκε δε πως είναι εξαιρετικής σημασίας για την εμπιστοσύνη προς την ελληνική οικονομία να παραμείνουν αποπολιτικοποιημένες οι διοικήσεις των τραπεζών, ενώ για τα δημόσια έσοδα εξήγησαν ότι η αύξησή τους αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη. Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί, εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αν όλα γίνουν όπως πρέπει και η κυβέρνηση πάρει τις αποφάσεις της, τότε είναι δυνατή η ολοκλήρωση πριν το Πάσχα.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: