Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού στον Κάθηκα της Πάφου

Η ορεινή κοινότητα του Κάθηκα θα αναβιώσει και φέτος την αναπαράσταση της μεταφοράς του Τιμίου Σταυρού από τον Ιησού Χριστό από το Πραιτόριο στον Γολγοθά.

Ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες καθώς και κάτοικοι του Κάθηκα αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στις 11:00 περίπου το πρωί  στην κοινότητα για να παρακολουθήσουν το έθιμο της Κοινότητας, την αναπαράσταση του θείου δράματος που τηρεί με ευλάβεια για πέρα από 40 χρόνια.
Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα Μενέλαος Τούρβας  περιστοιχιζόμενος από μέλη της Εκκλησιαστικής Επιτροπής αλλά και κατοίκων της κοινότητας  θα διανύσει  πορεία μήκους μισού χιλιομέτρου περίπου, από το παρεκκλήσι του Αγίου Ονουφρίου μέχρι και την Παναγία την Ευαγγελίστρια.
Η παράδοση της μεταφοράς του Σταυρού από τον Ιησού Χριστό προς τον Γολγοθά ξεκίνησε περίπου πριν από 41χρόνια από τον τότε αείμνηστο ιερέα της κοινότητας Παπασάββα.
Ο Παπασάββας είχε επισκεφτεί τα  Ιεροσόλυμα την τότε εποχή και είδε την αναπαράσταση που γινόταν στα Ιεροσόλυμα .
Ακολούθως ήρθε στον Κάθηκα και από τότε μετέφερε ο ίδιος τον Σταυρό μέχρι τον θάνατο του.

Μετά ανέλαβε ο εκάστοτε Kοινοτάρχης και μεταφέρει αυτό τον Σταυρό από το εκκλησάκι του Αγίου Ονουφρίου στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας”.
Το έθιμο τηρείται ευλαβικά από τους κατοίκους της Κοινότητας κάθε Μεγάλη Παρασκευή και συνεχίζεται κάθε χρόνο.
Ο κ. Τούρβας ανέφερε πως πρόκειται για μια παράδοση την οποία η κοινότητα παρέλαβε, την συνεχίζει και θα την παραδώσει στις νεότερες γενιές, σημειώνοντας πως ο κόσμος συμμετέχει σ’ αυτό το έθιμο, το οποίο παρακολουθούν επισκέπτες από τις άλλες πόλεις του τόπου μας, αλλά και από το εξωτερικό.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: