Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Αύριο υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές



Υποβάλλονται αύριο Τετάρτη, 4 Μαΐου, οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και οι υποψηφιότητες των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, ενόψει της ψηφοφορίας της 22 Μαΐου.


Η υποβολή των υποψηφιοτήτων στον Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και για τις υπόλοιπες επαρχίες, στα γραφεία των Επάρχων. Για την Επαρχία Κερύνειας, οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εδρεύει ο Έφορος Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας.

Ακολούθως, την Παρασκευή, 6 Μαΐου, αναμένεται να εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Η δημοσίευση της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα θα γίνει την Παρασκευή, 13 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι υποψήφιοι υποβάλλουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό κόμματος/ ανεξαρτήτων, είτε μεμονωμένα ως ανεξάρτητοι.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 20 στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια.

Κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται και υπογράφεται από τέσσερις εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας, εκ των οποίων οι δυο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες.

Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο επιστρέφεται μετά τις εκλογές σε όσους εκλέγονται ή συγκεντρώνουν το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α` κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β' κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.

Για τους σκοπούς των βουλευτικών εκλογών θα λειτουργήσουν περίπου 1.200 εκλογικά κέντρα στη Δημοκρατία και το εξωτερικό.

Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν ανά εκλογική περιφέρεια και δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 5 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 3 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα και από έναν σε Πάφο και Κερύνεια. Το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της επιλογής του δεν είναι υποχρεωτικό.

Υποβολή υποψηφιοτήτων αντιπροσώπων θρησκευτικών ομάδων
-------------------------------------------
Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον Έφορο Εκλογής Αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η υπόδειξη υποψηφίων θα γίνει αύριο, Τετάρτη, μεταξύ 9.00πμ και 12.30μμ, στο Γραφείο του Εφόρου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στη Λευκωσία.

Κάθε έγγραφο υποβολής υποψηφιότητας θα πρέπει να είναι υπογεγραμμένο από τέσσερις εκλογείς, τα ονόματα των οποίων πρέπει να περιλαμβάνονται στον εκλογικό κατάλογο της οικείας θρησκευτικής ομάδας.


κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: