Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Δείτε πόσες γυναίκες στην Ευρώπη έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία

Μία στις τρεις γυναίκες στην Ευρώπη έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία, σύμφωνα με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το οποίο με αφορμή την έναρξη της εκστρατείας “Step up”, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Γυναίκες ενάντια στη βία στην Ευρώπη»
αναφέρει πως παρά το γεγονός αυτό, τα κράτη στα οποία οι γυναίκες πληρώνουν φόρους, αποτυγχάνουν να τους εξασφαλίσουν την πρόσβαση σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης.

Στην ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου αναφέρει ότι ειδική γραμμή βοήθειας παρέχεται μόνο σε 15 από τις 46 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε όλη την Ευρώπη πρέπει να χτιστούν τουλάχιστον 47 χιλιάδες καταφύγια.
Στο μεταξύ, σημειώνει ότι ειδικευμένα κέντρα για περιπτώσεις βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης επίσης δεν υπάρχουν και προσθέτει ότι οι κοινωνικές διακρίσεις είναι διαρκή εμπόδια για τις γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες να βρουν οποιαδήποτε υποστήριξη.
“Η βία κατά των γυναικών και κοριτσιών παραμένει ως η πιο διαδεδομένη μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία μπορεί να επιφέρει μέχρι και το θάνατο. Μετρήσεις για το έτος 2012, έδειξαν ότι το 47% των δολοφονιών των γυναικών διεπράχθη είτε από μέλος της οικογένειας είτε από το σύντροφο τους”, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το δίκτυο W.A.V.E., το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το KAYAD Community Center: Association of Women To Support Living καλούν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο όλους τους αρμόδιους να στηρίξουν ενεργά την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και την προστασία των θυμάτων της, να δεσμευτούν για την πρόσβαση όλων των γυναικών και τον παιδιών τους σε ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης και να αυξήσουν τις ειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης (ιδιαίτερα τις γραμμές βοήθειας, τα καταφύγια και τα κέντρα που απευθύνονται σε γυναίκες).
Επίσης, καλούν τους αρμοδίους να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υποστήριξης, οι οποίες προσφέρονται καλύτερα από τους ανεξάρτητους οργανισμούς για γυναίκες, γιατί στο κέντρο των δραστηριοτήτων τους τοποθετούν τις ανάγκες, αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

κυπε

Δεν υπάρχουν σχόλια: