Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Οκτώ μέρες υπό κράτηση για το σκάνδαλο στη ΣΠΕ Αγίας Φύλας

Υπό 8ημερη κράτηση τέθηκαν οι 8 ύποπτοι που συνελήφθησαν σε σχέση με την τρίτη στη σειρά υπόθεση που αφορά δάνεια που παραχωρήθηκαν από την πρώην ΣΠΕ Αγίας Φύλας, χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού το οποίο επεφύλαξε από χθες την απόφαση του για σήμερα αποφάσισε όπως κάνει αποδεκτό το αίτημα της αστυνομίας για κράτηση των υπόπτων για περίοδο 8 ημερών.
Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν ένας 60χρονος επιχειρηματίας, πέντε μέλη της Επιτροπείας της πρώην ΣΠΕ, ο πρώην Γραμματέας και ο διευθυντής χορήγησης δανείων, με κάποιους να είναι ήδη κατηγορούμενοι στις δυο άλλες υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Η νέα υπόθεση αφορά εννέα συνολικά δάνεια που έγιναν για λογαριασμό του 60χρονου επιχειρηματία, την περίοδο 2003-2006, και τα οποία φαίνεται ότι εγκρίθηκαν, παρά το ότι δεν είχε διασφαλιστεί η δυνατότητα εξόφλησης τους. Συνολικά τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν ήταν για το ποσό των 4.575,000 ευρώ, ενώ το χρέος με τους τόκους και τις καθυστερήσεις αποπληρωμής έφτασε τα 8.854,000 περίπου.
Όπως ανέφερε χθες στο δικαστήριο ο ανακριτής της υπόθεσης, εναντίον των οκτώ διερευνώνται 11 αδικήματα που αφορούν συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, εξασφάλιση αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από διευθυντές ή αξιωματούχους εταιρειών, κλοπή από γραμματείς και υπηρέτες, τήρηση ψευδών λογαριασμών, πλαστογραφία, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πρόκληση εκτέλεσης εγγράφου με ψευδείς παραστάσεις, ενεργό δωροδοκία και δωροληψία στον ιδιωτικό τομέα και αδικήματα κατά παράβαση του νόμου για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Σε πέντε από τα εννέα δάνεια πρωτοφειλέτες παρουσιάζονται φυσικά πρόσωπα, τα οποία ωστόσο φαίνεται ότι υπέγραφαν ως εγγυητές και εν αγνοία τους μετατρέπονταν σε πρωτοφειλέτες. Σε μια μάλιστα περίπτωση, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, πρόσωπο που χρωστούσε χρήματα στην εταιρεία του 60χρονου, αποδέχθηκε πρόταση να υπογράψει ως εγγυητής σε δάνειο, ώστε να γίνει διαγραφή μέρους του χρέους του, ενώ σε άλλη περίπτωση, πρόσωπο βρέθηκε να είναι πρωτοφειλέτης σε δυο δάνεια, ενώ του είχαν αναφέρει πως θα υπέγραφε απλά ως εγγυητής σε ένα δάνειο.
Από τις εξετάσεις διαπιστώθηκε ακόμη ότι σε φακέλους δανείων δεν υπάρχουν εκτιμήσεις των ακινήτων τα οποία υποθηκεύονταν για εξασφάλιση των δανείων, ενώ εκτιμήσεις που εντοπίστηκαν, φαίνεται να είναι πλαστές. Επίσης φαίνεται ότι κάποια από τα δάνεια γίνονταν για να αποπληρώνονται άλλα δάνεια της εταιρείας και ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες δωροδοκούνταν για τις υπηρεσίες τους.
Η Αστυνομία έχει λάβει μέχρι στιγμής 46 καταθέσεις και θα λάβει άλλες 38, ενώ αναμένεται η έκδοση διατάγματος για αποκάλυψη των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων.
Η μαραθώνια όπως εξελίχθηκε διαδικασία,  ξεκίνησε χθες το πρωί και διακόπηκε το απόγευμα, και συνεχίστηκε σήμερα με τους περισσότερους συνηγόρους υπεράσπισης να φέρνουν ένσταση ως προς το χρόνο κράτησης των πελατών τους.

κυπε