Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Όλα όσα έγιναν στο Κακουργιοδικείο για το σκάνδαλο του ΣΑΠΑ



Ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στην Πάφο προσήχθησαν σήμερα οι πέντε κατηγορούμενοι για την υπόθεση ΣΑΠΑ. Στη σημερινή δικάσιμο, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χρίστος Χατζηλοϊζου παρουσίασε στο δικαστήριο τέσσερις μάρτυρες υπεράσπισης.


Ο κ. Χατζηλοίζου παρουσίασε στο δικαστήριο αρχικά την μάρτυρα υπεράσπισης Χριστίνα Αταλιώτου που εργάζεται , όπως ανέφερε στο δικαστήριο στο Τμήμα Δανείων από το 1992 .

Η κ. Αταλιώτη αναγνώρισε στο δικαστήριο δύο επιταγές 25 χιλιάδων και 1000 λιρών Κύπρου, τις οποίες ο Γιώργος Μιχαηλίδης είχε καταθέσει στο δικαστήριο, αλλά και έγγραφο που αποτυπώνει την κατάθεση ως πρώτη αναφορά σε λογαριασμό του κατηγορούμενου.

Ακολούθως η μάρτυρας αναγνώρισε την απόδειξη κατάθεσης του ποσού των 200 χιλιάδων λιρών Κύπρου  σε δύο λογαριασμούς της Τράπεζας Κύπρου, εκ των οποίων ο ένας τρεχούμενος από τον οποίο ο Μιχαηλίδης μπορούσε να κάνει άμεση ανάληψη  και ο δεύτερος από τον οποίο που μπορούσε να κάνει ανάληψη με προειδοποίηση 8 ημερών. 

Στην αντεξέτασή της, η κατηγορούσα αρχή που εκπροσωπείται από τον Ανώτερο Δικηγόρο της Δημοκρατίας Νίνο Κέκκο ρώτησε τη μάρτυρα για την ασάφεια που έχει παρατηρηθεί στις καταθέσεις δύο επιταγών που κατατέθηκαν ως μετρητά. Η κ. Αταλιώτη επεξήγησε πως την τραπεζική επιταγή, η τράπεζα, έχει την ευκαίρια να την καταθέσει ως μετρητά το ίδιο και την κρατική επιταγή. 

Ο κ. Κέκκος ακολούθως αναφέρθηκε στο όνομα εκείνου που εξέδωσε την επιταγή ύψους 25.000 λιρών. Αν και η μάρτυρας επικοινώνησε στο διάλειμμα που μεσολάβησε με την Τράπεζα,  δεν κατέστη δυνατό να επαληθευθεί από που εκδόθηκε  η επιταγή των 25 χιλιάδων λιρών και ζητήθηκε επιπρόσθετος χρόνος εντός της ημέρας.

Τελικά η κ. Αταλιώτη κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η έκδοση της επιταγής προήλθε από την εταιρεία B and D Clear Future Limited.

Ακολούθησε ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρος Χρίστος Χατζηλοϊζου παρουσίασε τον επόμενο  μάρτυρα υπεράσπισης Ανδρέας Δημητρίου, εγκεκριμένο λογιστή και ελεγκτή.

Ερωτηθείς από τον συνήγορο υπεράσπισης του Γιώργου Μιχαηλίδη, δικηγόρο Χρίστο Χατζηλοίζου, ο κ.  Δημητρίου αναφέρθηκε στην εταιρεία που ήταν μέτοχος ο Μιχαηλίδης με άλλα δύο πρόσωπα κατέχοντας ο καθένας τους το 1/3. 

Ο μάρτυρας, που είναι ο λογιστής της εταιρείας KMG, κατέθεσε για τα ποσά και τις αναλήψεις στις οποίες έχουν προβεί οι τρεις μέτοχοι και διευθυντές  της εταιρείας. Επίσης κατέθεσε για τα 6 αγοραπωλητήρια έγγραφα με τα οποία η εταιρεία πώλησε 6 επαύλεις.

Ο κ. Δημητρίου κατέθεσε ακόμη για  τα χρήματα τα οποία εισέπραξε σε διάφορες περιπτώσεις ο Γ. Μιχαηλίδης ως αμοιβή για τα αρχιτεκτονικά σχέδια, για μελέτες και την επίβλεψη της εταιρείας για την ανέγερση των 6 επαύλεων στην Αργάκα.

Στην αντεξέταση του ο κ. Κέκκος υπέβαλε τη θέση ότι αυτό αποτελεί πρακτική όταν  μια εταιρεία εισπράττει να εκδίδει τιμολόγια και ρώτησε τον μάρτυρα γιατί στην περίπτωση της  εταιρείας KMG LTD, της οποίας μέτοχος ήταν ο κ. Μιχαηλίδης, δεν εξέδωσε τιμολόγιο για το ποσό των 18.500 ευρώ που εισέπραξε στις 22.1.2008 .

Ο μάρτυρας υπεράσπισης ανέφερε πως δυστυχώς υπάρχουν πολλές εταιρείες που δεν εκδίδουν  τιμολόγια. 

Η κατηγορούσα αρχή υπέβαλε τη θέση ότι δεν μπορεί να στηριχθεί με μεγάλη βεβαιότητα σε αυτούς τους λογαριασμούς.

Επιπρόσθετα ο κ. Κέκκος υπέβαλε τη θέση ότι στην περίπτωση του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος συνήθως εφαρμόζεται η πολιτική των μετρητών και ρώτησε τον μάρτυρα κατά πόσο συμβούλεψε, το γραφείο του, την εταιρεία να μην εισπράττουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.

Ο μάρτυρας απήντησε πως συμβούλεψε τους μετόχους της εταιρείας να είναι περιορισμένα τα μετρητά που εισπράττουν και καταθέτουν.

Ακολούθως , απαντώντας σε ερώτηση του κ. Κέκκου, είπε πως ο Γιώργος Μιχαηλίδης όφειλε στην εταιρεία και δεν είχε να παίρνει από την εταιρεία.

Η κατηγορούσα αρχή διερωτήθηκε  γιατί αφού  όφειλε στην εταιρεία ο Γιώργος Μιχαηλίδης λάμβανε τις εισπράξεις της εταιρείας και δεν τις έδινε στο χρέος που είχε έναντι αυτής.

Σε σχέση με τα διάφορα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του κατηγορούμενου την 15ετή περίοδο που υπηρέτησε ως μέλος του δημοτικού  συμβουλίου και ως μέλος του ΔΣ του ΣΑΠΑ και τα λιγότερα χρήματα που κατέθετε στο Φόρο Εισοδήματος, ο μάρτυρας υπεράσπισης είπε ότι αυτό μόνο με κάποιες εξηγήσεις πειστικές μπορεί να δικαιολογηθεί.

Eπόμενος μάρτυρας κατέθεσε η Ευθυμία Αναστασίου κουνιάδα του κατηγορούμενου .

Η κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στο κτίριο στο οποίο διαμένει, στο οποίο βρίσκεται και το γραφείο του Γιώργου Μιχαηλίδη. Πρόσθεσε πως είναι ανύπανδρη και μαζί με την αδερφή της και σύζυγο του Μιχαηλίδη εργάστηκαν στο Ινστιτούτο Αισθητικής, το οποίο βρίσκεται στο ίδιο οικοδόμημα, από το 1993 μέχρι και το 1998 που αυτή ασθένησε και απεβίωσε.

Η κ. Αναστασίου αναφέρθηκε στη οικογένεια της και στη σχέση της με τον Γ. Μιχαηλίδη και τα ανίψια της ,αλλά και σε όλα τα μέλη της οικογένειας της , τη μητέρα της και τις θείες της που βοήθησαν στο μεγάλωμα των παιδιών του κατηγορούμενου  και που ακόμα τον στηρίζουν.

Επόμενος μάρτυρας κατέθεσε ο Κυριάκος Δρουσιώτης εγκεκριμένος λογιστής που από το 1987 λειτουργεί δικό του γραφείο και έχει επαγγελματικές σχέσεις με ευρωπαϊκές χώρες.

Ο συγκεκριμένος λογιστής ήταν αυτός  που είχε αναλάβει την ετοιμασία των φορολογικών δηλώσεων του ιδίου του κατηγορούμενου, αλλά και της αναπτυξιακής εταιρείας που είχε συστήσει μαζί με δύο άλλα πρόσωπα μέσω της οποίας κινήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά την επίμαχη περίοδο.

Ο κ. Δρουσιώτης αμφισβήτησε την έκθεση του εγκεκριμένου λογιστή, μέλους του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου που παρέχει βοήθεια στη  Νομική Υπηρεσία για οικονομικά θέματα, Χρίστου  Μαλλέκου, αφού αυτή επικεντρώνεται στα έτη 2000  με 2014 και όχι στην επίμαχη περίοδο 2008, 2009 και 2010, όπως είπε.   Το αποτέλεσμα της έκθεσης συνέχισε, δεν αντανακλά την αλήθεια. 

Μεταξύ άλλων ο κ. Δρουσιώτης παρουσίασε δική του έκθεση λέγοντας πως χρησιμοποίησε τεκμηριωμένες αναλύσεις οι οποίες επεξηγούν κάποιες διαφορές.

Μετά τους επιπρόσθετους μάρτυρες υπεράσπισης που θα καλέσει  ο συνήγορος υπεράσπισης του Γ. Μιχαηλίδη και την αντεξέταση του λογιστή Κυριάκου Δρουσιώτη αλλά και των άλλων μαρτύρων από την κατηγορούσα αρχή θα υπάρξουν οι ένορκες μαρτυρίες των υπολοίπων κατηγορουμένων  Φειδία Σαρίκα, Ευστάθιου Ευσταθίου και Βάσου Βασιλείου.

Ο Γιώργος Σιαηλής θα κάνει ανωμοτί δήλωση.  

Οι πέντε κατηγορούμενοι Γιώργος Μιχαηλίδης, Φειδίας Σαρίκας, Ευστάθιος Ευσταθίου,Βάσος Βασιλείου και Γιώργος Σιαηλής αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δεκασμό δημόσιου λειτουργού, κτήση περιουσιακού οφέλους από λειτουργούς και αξιωματούχους του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Το δικαστήριο διέταξε όπως αφεθούν ελεύθεροι με τους ίδιους περιοριστικούς όρους.

Η υπόθεση επαναπρογραμματίστηκε για τις  6,  7  και 12  Οκτωβρίου 2016.



κυπε