Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Η επίδραση Θεμελιωδών Ανακαλύψεων στην καθημερινή μας ζωή στο επίκεντρο επιστημονικής διάλεξης του Ινστιτούτου Κύπρου


Διάλεξη με τίτλο: «Η επίδραση Θεμελιωδών Ανακαλύψεων στην καθημερινή μας ζωή» και ομιλητή τον Καθηγητή Jean-Pierre Bourguignon, διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου, στο πλαίσιο της ετήσιας σειράς επιστημονικών διαλέξεων “Hubert Curien Memorial Lecture”, που πραγματοποιούνται  προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή Hubert Curien, ενός από τους πλέον σημαντικούς επιστήμονες στον τομέα της φυσικής και πρωτοπόρο στη χάραξη πολιτικής στην επιστημονική κοινότητα του 20ου αιώνα.


Η εκδήλωση, που έχει καταστεί πλέον θεσμός, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016 στις 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργαστηρίου Καινοτόμων Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Κύπρου, στη Λευκωσία.

Ο Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, του οποίου η ερευνητική δραστηριότητα επικεντρώνεται στην Παγκόσμια Διαφορική Γεωμετρία και στις μαθηματικές πτυχές της Θεωρητικής Φυσικής, θα παρουσιάσει θεωρητικές έννοιες που ιστορικά εξάσκησαν μεγάλη επιρροή σε μια σειρά δραστηριοτήτων της καθημερινότητας των ανθρώπων. Θα επικεντρωθεί σε παραδείγματα από τον κόσμο των μαθηματικών και θα αναφερθεί στα θεμέλια της Μηχανικής, στις  πρακτικές συνέπειες της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας, στην εισαγωγή των quaternions και στη χρήση τους στην Ρομποτική. Ο Jean-Pierre Bourguignon πιστεύει, ότι θα πρέπει να απομακρυνθεί το τείχος μεταξύ της βασικής και της εφαρμοσμένης έρευνας και ότι είναι ανάγκη οι ερευνητές να αφεθούν ελεύθεροι, ώστε να εξαντλήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της έρευνας, δημιουργώντας μακροχρόνιες προοπτικές για το καλό της ανθρωπότητας.


Ο Καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, είναι Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, εργάστηκε ως ερευνητής στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας επί 44 χρόνια, δίδαξε μαθηματικά στο École Polytechnique και ήταν Διευθυντής του Institut des Hautes Études Scientifiques. Κατείχε επίσης τη θέση του Προέδρου της Société Mathématique de France, της Ευρωπαϊκής Μαθηματικής Εταιρείας και της Επιτροπής Δεοντολογίας του CNRS. Του απονεμήθηκε το βραβείο Paul Langevin από την Ακαδημία των Επιστημών του Παρισιού, είναι μέλος της Academia Europaea, μέλος της Ισπανικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών και μέλος της Μαθηματικής Εταιρείας του Λονδίνου. Είναι επίσης Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Keio της Ιαπωνίας και του Πανεπιστημίου Nankai της Κίνας.